THL: Valmiuslain toimi­valtuuksien tulisi olla voimassa maaliskuun loppuun, mikäli niitä päätetään ottaa käyttöön

Valmiuslain avulla voisi THL:n mukaan vaikuttaa ennen kaikkea hoitoon pääsyn aikarajoihin ja henkilöstömitoituksia koskevien velvoitteiden lieventämiseen.

18.1. 14:31

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) arvioi tänään hallituksen neuvotteluissa käytössä olleessa lausunnossaan, että mikäli hallitus päättää ottaa käyttöön valmiuslain pykäliä, olisi niiden toimivaltuuksien tarvetta olla voimassa ainakin maaliskuun loppuun asti.

THL perustelee päivämäärää sillä, että palvelujärjestelmän toimintakyky olisi mahdollista turvata pahentuvassa tautitilanteessa.

Toimivaltuuksien käyttöönotosta on THL:n mukaan myös epidemiologisesti perusteltua säätää koko maassa.

Hallituksen piirissä on aloitettu valmistelut valmiuslain pykälien aktivoimiseksi, mikäli terveydenhuollon kantokyky nähtäisiin tarpeelliseksi turvata. Tällä hetkellä asia ei kuitenkaan ole ajankohtainen.

Lue lisää: THL: Sisärajavalvonta ei enää perusteltua, testaa-eristä-jäljitä-hoida -malli remonttiin

THL:n mukaan henkilöstöresurssien määrä on monin paikoin yhä sosiaali- ja terveyspalvelujen rajoittavin yksittäinen tekijä.

Sen mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon kantokyvyn tukemiseksi erityissäädöksillä käyttöön otettavien valtuuksien harkinnassa tuleekin arvioida epidemiologista tilannekuvaa, henkilöstöresurssien riittävyyttä ja niiden kohdentamista.

Valmiuslain avulla voisi THL:n mukaan vaikuttaa ennen kaikkea hoitoon pääsyn aikarajoihin ja henkilöstömitoituksia koskevien velvoitteiden lieventämiseen.

THL nostaa esille myös toissijaisesti sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöstön työvelvoitteen käyttöönoton.

Laitos kuitenkin huomauttaa, että sen mukaan valmiuslain toimista tehokkaimpia ja nopeimmin hyödynnettäviä ovat sellaiset, joilla mahdollistetaan jo tehtävään koulutetun ja työtä säännöllisesti tekevän ammattihenkilöstön työn parempi ja joustavampi kohdentaminen työnjohdollisin toimin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?