”Lannistui pää­ministerin väliin­tulosta, teki sitten puudelit” – IS-raati ruoti puheen­johtajien suoritukset

IS:n raati arvioi puoluejohtajien onnistumisen tiistai-iltana pidetyssä MTV:n aluevaalien puheenjohtajatentissä.

18.1. 23:33

Eduskuntapuolueiden puheenjohtajat ottivat toisistaan mittaa MTV:n puheenjohtajatentissä tiistai-iltana. Tenttiin osallistuivat Sanna Marin (sd), Riikka Purra (ps), Petteri Orpo (kok), Annika Saarikko (kesk), Iiris Suomela (vihr), Li Andersson (vas), Anna-Maja Henriksson (r), Sari Essayah (kd) ja Harry Harkimo (liik).

IS-raati arvioi, kuinka he tentissä pärjäsivät.

Sanna Marin, kokonaisarvosana 7,5

Hanna Vesala (HV) 8-, Seppo Varjus (SV) 7, Timo Haapala (TH) 8

Arvio

Petteri, ongelmat on niin leimii. Meikä-milleniaali hyökkää sun kimppuun hoiva- ja hoitajatakuilla kuin taifuuni. Valtio maksaa, sillä selvä! Turha ryttyillä Annikalle sotepisteistä ja -keskuksista. Mä selitän sulle. Marin ja Saarikko -akselin lämpimin hetki ever? (HV)

Luokan paras oppilas. Käsi pystyssä koko ajan. Komppasi innolla Saarikkoa. Onnistuisiko sen hallituksen sittenkin pitämään kasassa kevään yli? Ylpeä siitä, mitä pitää hallituksen saavutuksina. Loukkaantuu helposti, kun ne kyseenalaistetaan. Minun hallitus. (SV)

Pykäläuskovainen. Kaikki toimii, kunhan laki säädetään – sanoipa Vatt hoitotakuusta mitä tahansa. Kimpaantui vanhaan punatyyliin Orpolle, ettei kokoomus ole saanut oppositiossa mitään aikaiseksi. Häh? (TH)

Riikka Purra, kokonaisarvosana 6

Hanna Vesala (HV) 5, Seppo Varjus (SV) 7, Timo Haapala (TH) 6

Arvio

Häh, eikö nämä ole bensavaalit? Herätys, loppukiri meneillä! Vetäytynyt lakoninen ote puri Halla-aholla, mutta oma tyyli vavahduttaa väkeä sohvilla kateissa. Kuin tutkija olisi pakotettu kammiostaan väkisin ruutuun. Mitään ei jää mieleen. Jaa, ei koronapassia! (HV)

Pystyi olemaan kertaakaan sanomatta ”maahanmuutto”, ”bensan hinta” tai ”viherhömppä”. Hattu päästä, syvä kumarrus. Uusi pehmeämpi perussuomalainen. Mutta tuleeko näillä eväillä kunnioitusta takamaiden huoltamoiden baareissa? Iso ihmiskoe aluevaaleissa. (SV)

Soteiltamien seinäruusu, ankeuttaja ja ikuinen epäilijä. Vastauksia vähemmän. Työmies Matti Putkosella on vielä kova homma valmentaa Halla-ahoa näyttelevä Purra eduskuntavaaleihin. Missä persujen vaihtoehto? (TH)

Petteri Orpo, kokonaisarvosana 7-

Hanna Vesala (HV) 6,5, Seppo Varjus (SV) 6, Timo Haapala (TH) 8

Arvio

Kiikissä Marinin ja Saarikon välissä. Yritti jauhottaa Saarikon sote-keskuksista. Lannistui pääministerin väliintulosta, teki sitten puudelit. Ei oltukaan eri linjalla. Syttyikö lamppu, että ei ihminen ole desimaali -juttua ei kannata toistaa. Rahahuolesta pisteet! (HV)

Mitä, mitä? Kiristelee poskilihaksia. Mikä nyt noin korventaa? No tietenkin, että istuu korvat punaisina Marinin ja Saarikon välissä. ”Eihän me olla eri mieltä, kaikki haluaa hyvät palvelut.” Kiltti-Petteri puskee pintaan, vaikka kuinka yrittäisi olla kovis. (SV)

Minäpä se olen seuraava pm, puhukaa mitä puhutte! Hallitus ei ole saanut mitään aikaan, ja sen jäljet on korjattava. Palveluseteliselkärankainen, jonka luottamus itseensä ja yksityisiin palveluihin on kunnossa. (TH)

Annika Saarikko, kokonaisarvosana 7-

Hanna Vesala (HV) 7, Seppo Varjus (SV) 6, Timo Haapala (TH) 7,5

Arvio

Kehityskeskustelut käyty? Ei enää julkista koronakritiikkiä. Petteri oli epäreilu, sille äidillisen kärsivällisesti mutta pirullisesti hymyili. Palkkaharmonisaatiossa VM-haitari 100-400 miljoonaa. Samat rahat ne Petteri joutuisi iskemään tiskiin. (HV)

”Petteri, vähän epäreilusti nyt hämmensit”. Saarikon mukaan kokoomus haluaa milloin sitä, milloin tätä. Kiltti-Petteriä kävi sääliksi. Saarikko ei ilmeisesti suunnittele pikaista hallitustaivalta kokoomuksen kanssa. Tai sitten suunnittelee, tiedä näistä. (SV)

Sotepiste joka kylään! Sen hokeman osaa unissaankin. Mutta valtiovarainministerillä ei ole aavistustakaan palkkaharmonisoinnin hinnasta! Outoa, outoa. Pimeillä valoilla kulkee kepun pj. vaalipolkua. (TH)

Iiris Suomela, kokonaisarvosana 6

Hanna Vesala (HV) 6, Seppo Varjus (SV) 6, Timo Haapala (TH) 6

Arvio

”Kysynkin pääministeriltä…” Jos olisi ministeriviisikossa, ei ehkä tarvitsisi tentissä kysyä hallituksen asioista. Yritti hakea kuin oppositioedustaja Marinilta lupausta, että terapiatakuu toteutetaan osana 7 päivän hoitotakuuta. Rahaa on vihreilläkin. (HV)

”Perussuomalaiset osaa tentistä toiseen luetella ongelmia.” Vanha kiinalainen viisaus: Valitse vastustaja ja jyrää heti kärkeen. Sitten asioihin. Tulisesti terapiatakuun puolesta. Melkein savu nousi korvista, mutta sellaistahan se nuoren ihmisen into on. (SV)

Vaalitentin luokkaretkeläinen. Minäkin olen tentissä, minäkin haluan puhua. Kaikille kaikkea hyvää, ja taas artisti maksaa. Suomelaa kuunnellessa epäilee, onko hän puolueensa johtaja – tai kuka on, jos joku on. (TH)

Li Andersson, kokonaisarvosana 7

Hanna Vesala (HV) 7, Seppo Varjus (SV) 7, Timo Haapala (TH) 7

Arvio

Puheenvuoro tänne! Ei vain Sanna saa puhua julkisesta terveydenhuollosta ja möyhentää Petteriä. Pääsi sentään livauttamaan, että kokoomus näytti viimeisenä puolueena taipuneen tentissä turvaamaan lähipalvelut. Palvelusetelit: yksityisen rahastusautomaatti. (HV)

”Kokoomuksen esitys olisi rahastusautomaatti yksityisille terveysfirmoille.” Tentin vakavikko. Nyt ei liennytetä. Ei kuitenkaan enää pärjää oikeamielisyyden innossa vihreälle haastajalle Suomelalle. Niin se politiikka kuluttaa. Kiva merirosvopaita. (SV)

Opetusministeristä on tullut opettaja, kädet heiluu, vain karttakeppi puuttuu. Myös lukemista vaille lääkäri. Kaikkea hyvää kaikille. Ja rahoitus tulee jostakin, mistä lie – artisti maksaa. (TH)

Anna-Maja Henriksson, kokonaisarvosana 6-

Hanna Vesala (HV) 6,5, Seppo Varjus (SV) 5, Timo Haapala (TH) 6

Arvio

Hjalliksesta kaikki menee vain pieleen, vaikka kehitys kehittää. Niitä pieniä sairaaloita. Niihin kehitys tuo erikoislääkäripalveluja, jos äänestätte rkp:tä. Sai selitellä hoitajien neljän päivän työviikko -ajatusta. Tarkennus Ruotsin-malli, pidempi työpäivien pituus. (HV)

Supervoima: tappava asiallisuus. Puhuisi vaikka raivoisan kasakkajoukon koomaan. Mainio taktiikka, kun omalla puolueella on varma joukko äänestäjiä, teki se mitä tahansa tai olisi tekemättä mitään. ”Jos palaa, tulipalo on sammutettava.” Sentään. (SV)

Hoitajien palkkauspuheista jäi sekava vaikutelma, mutta se ei erikoisesti pistänyt silmään, koska monesta muustakin asiasta jäi sekava vaikutelma. Ulkokehällä. Palveluseteli on kyllä hyvä kaihileikkauksessa. (TH)

Sari Essayah, kokonaisarvosana 7

Hanna Vesala (HV) 7-, Seppo Varjus (SV) 7, Timo Haapala (TH) 7,5

Arvio

Asiat aina tikissä. Uusi terrierivaihde oli vähän laskenut kierroksia. Hallitus lupailee kaikenlaista takuuta, mutta älkää uskoko. Palvelusetelit velvoittaviksi, jos hoitotakuuta ei muuten saada hoidettua. Purran kanssa ainoa, joka ei enää tue koronapassia. (HV)

Supervoima: jäätävä kylmyys. Saa ministerien selkään kylmän väreen ja pääministerin hampaat kalisemaan. Iskee kuin miljoona Orpoa. ”Palkkaharmonisointi”, ”Iiteecee-rahat”. Tulee kuin kaapin hyllyltä. On sitä luettu muutakin kuin Luukaksen evankeliumia. (SV)

Vaalitenttien komeetta ei enää parhaimmillaan. Ei ihmiset jonoissa parane, tiivisti Essayah aivan oikein. Essayahille kuuluu vaalitenttien elämäntyöpalkinto hallituksen sote-valmistelun aukkojen osoittamisesta. (TH)

Harry Harkimo, kokonaisarvosana 7-

Hanna Vesala (HV) 6+, Seppo Varjus (SV) 6, Timo Haapala (TH) 8

Arvio

Syrjäseudun terveysbussit. Miks niistä puhutaan. Yks bussi maksaa miljoona euroa. Ihan sama, vaikka Suomela ei sitä usko. Raha päättää: Jossakin riittää ”joku sairaanhoitaja” ja lääkäri voi käydä ”silloin tällöin”. Haastoi VM:n palkkaharmonisaatioluvut (!). (HV)

Supervoima: jäpitys. Vaalitenttien äkäisin höpöttäjä. Ihan hellittämätön piinaaja. ”Yks bussi maksaa miljoonaa euroo. Ei niitä voi joka paikkaan pistää.” ”Joka paikassa voi olla sairaanhoitaja ja lääkäri voi välillä käydä.” Tarkan markan mies. (SV)

Ostaisitko tältä mieheltä sote-bussin, hinta miljoona euroa? Harkimolle pisteet sote-alueen palkkalaskemista ja siitä, että vaatii muiltakin tietoja, mistä sote-uudistuksen rahat revitään. Tentin kolmas toimittaja. (TH)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?