Seiska: Suomen ensimmäisestä koulusurmasta tuomittu Wille Siltala on ehdolla aluevaaleissa - Politiikka - Ilta-Sanomat

Seiska: Suomen ensimmäisestä koulusurmasta tuomittu on ehdolla aluevaaleissa

Aluevaaleissa on mukana ehdokas, joka on 1980-luvulla tuomittu koulusurmasta.

14.1. 21:14

Ilta-Sanomien tietojen mukaan Suomen ensimmäisen koulusurman vuonna 1981 tehnyt Wille Siltala, 59, entiseltä nimeltään Jarmo Siltala, on ehdolla aluevaaleissa. Hän on Valta kuuluu kansalle -puoleen ehdokkaana Länsi-Uudellamaalla.

Asiasta kertoi ensin Seiska. Asiasta uutisoi myös Iltalehti.

Vuonna 1981 tehty henkirikos sai aikanaan laajaa huomiota. Tapahtuma-aikaan 18-vuotias tekijä tuomittiin Turun raastuvanoikeudessa kahdeksaksi vuodeksi vankeuteen täyttä ymmärrystä vailla olevana tehdystä murhasta. Tuomio pysyi hovioikeudessa.

Iltalehden mukaan Siltala ei ole syyllistynyt mihinkään rikoksena rangaistavaan viimeisen kymmenen vuoden aikana. Tuomittu on kärsinyt tuomionsa, mutta IS uutisoi tapauksesta sen aikoinaan saaman laajan huomion vuoksi.

Ilta-Sanomat ei tavoittanut Siltalaa tai VKK:n vaalijohtajaa James Hirvisaarta kommentoimaan asiaa perjantai-iltana.

Hirvisaari kertoi Iltalehdelle kuulleensa asiasta vasta hiljattain. Hän sanoi, että äänestäjät tekevät oman päätöksensä.

Wille Siltalan vaalikuva.

18-vuotias Siltala surmasi entisen opettajansa Eino Nummelinin lapiolla 26. päivä maaliskuuta 1981. Teko tapahtui Puolalan lukiossa Turussa. Nummelin oli 55-vuotias ja työskenteli englanninopettajana.

Siltala löi Nummelinia päähän lukion pihalta ottamallaan lapiolla useita kertoja koulun porraskäytävässä. Nummelin kuoli saamiinsa vammoihin kolme viikkoa myöhemmin.

Ilta-Sanomien uutinen tapaukseen liittyen maaliskuussa 28. maaliskuuta 1981.

Siltala perusteli tekoaan sillä, että Nummelin oli pitkään kohdellut häntä epäoikeuden­mukaisesti. Raastuvanoikeus katsoi tuomiossaan, että poika oli suunnitellut opettajan surmaamisen etukäteen. Oikeus katsoi, että surmaaminen oli tehty harkitusti ja raa’asti.

Tekijää ei oikeuden mukaan voitu pitää syyntakeettomana eikä jättää tuomitsematta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?