Hallitus jatkaa tänään Kiurun johdolla neuvotteluja ravintoloiden täys­sulusta ja tuki­paketista

Sosiaali- ja terveysministeriön vahvana tahtona on ollut sulkea ravintolat täysin määräajaksi. THL esittää kolmen viikon sulkua vain anniskelupainotteisille ravintoloille.

14.1. 10:03

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) on vuodenvaihteesta lähtien johtanut hallituksen koronaministerityöryhmää.

Hallituksen koronaministerityöryhmä kokoontuu jälleen tänään perjantaina perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd) johdolla keskustelemaan heikentyneestä epidemiatilanteesta.

Neuvottelut uusista koronatoimista alkoivat jo eilen torstaina, mutta sopua ei tuolloin vielä löytynyt.

Tänään aamulla ryhmä kävi läpi koronaepidemian tilannekuvaa ja iltapäivällä kello 13 jatkuneessa kokouksessa sen oli määrä keskustella ravintoloiden täyssulusta ja sitä koskevasta tukipaketista. Molemmat neuvottelut käydään etäyhteyksin.

Jo viime perjantaina kävi selväksi, että sosiaali- ja terveysministeriön vahvana tahtona olisi sulkea ravintolat täysin määräajaksi. Muissa hallituspuolueissa STM:n vaatimus nähdään kuitenkin liioitteluna.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL esitti tällä viikolla, että ravintoloiden täyssulku voisi koskea vain anniskelupainotteisia baareja, pubeja, karaokebaareja ja yökerhoja ja sulku kestäisi kolme viikkoa.

Kolmen viikon sulkutila saattaa THL:n mukaan kuitenkin osoittautua myös liian lyhyeksi ja vaatia jatkoa. Sulku olisi laitoksen mukaan tärkeää saada mahdollisimman nopeasti voimaan.

Lue lisää: THL esittää anniskelu­painotteisten ravintoloiden kolmen viikon täyssulkua

Hallituspuolueista kriittisimmin ravintoloiden täyssulkuun on suhtautunut keskusta. Puolueen piirissä on epäilyjä siitä, kuinka vaikuttava, välttämätön ja tarkoituksenmukainen vastaava toimi lopulta olisi.

Kaikissa puolueissa on kuitenkin yhteinen ymmärrys siitä, että rajoitustoimien täytyy olla oikeasuhtaisia. Myös Sdp:n ministereiden keskuudesta on kuultu ihmettelyä siitä, miten ravintoloiden täyssulku ehtisi pahenevan epidemian avuksi.

Ravintolasulku, oli kyse sitten kaikista ravintoloista tai vain anniskeluun keskittyvistä ravintoloista, vaatisi erillislainsäädäntöä, jonka laatiminen ja voimaan saattaminen vaatisi ainakin muutaman viikon.

Ryhmässä keskusteltiin myös mahdollisuudesta kieltää alkoholin myynti määräajaksi, kuten Norjassa toimittiin omikronin uhan alla.

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRan uskotaan kuitenkin pitävän ravintoloiden täyssulkua parempana vaihtoehtona, koska tuolloin ravintolat olisivat oikeutettuja myös korvauksiin. Suuri osa ravintoloista myös saa tuottonsa pitkälti alkoholinmyynnistä.

Poikkeusolot ja valmiuslain pykälien aktivoiminen eivät sen sijaan ole tänään ministerityöryhmän neuvottelujen listalla.

Aamupäivällä ryhmä kävi läpi epidemian tilannekuvaa, mutta sen yhteydessä ei noussut esille, että valmiuslain pykälien käyttöönottoa olisi ainakaan vielä viikonloppuna tarvetta edistää.

Hallitus saattaa kuitenkin joutua tulevina viikkoina pohtimaan myös poikkeusolojen julistamista.

Pääministeri Sanna Marin (sd) kertoi eilen torstaina Iltalehden tentissä pitävänsä mahdollisena, että valmiuslain pykäliä lähdetään aktivoimaan seuraavien viikkojen aikana.

Hallituslähteiden mukaan valmiuslakiin turvauduttaisiin tällä kertaa lähinnä sen vuoksi, että terveydenhuollon kantokyky kyettäisiin turvaamaan. Valmiuslaki mahdollistaa esimerkiksi lääkäreiden ja hoitajien lomien perumisen ja työaikalainsäädännöstä joustamisen.

Juttua päivitetty kello 14:30

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?