Hallituspuolueissa halua syrjäyttää Krista Kiuru korona­johtajan paikalta – ”Johtaminen ontuu pahasti”

Pääministeri Sanna Marinia toivotaan takaisin hallituksen koronajohtajaksi. IS:n tavoittamat hallituslähteet eivät kuitenkaan usko, että hallituksessa on laajasti halua syrjäyttää Krista Kiuru.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru hallituksen koronaministeriryhmän kokouksessa Säätytalolla perjantaina 7. tammikuuta.

12.1.2022 17:06

Hallituspuolueissa ollaan tyytymättömiä perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd) toimintaan koronatoimista vastaavana ministerinä. Erityisesti keskustassa toivotaan avoimesti pääministeri Sanna Marinia (sd) takaisin koronaministeriryhmän johtoon.

Taustalla on erityisesti Kiurun viimeviikkoinen toiminta, jossa hänen on katsottu käyttäneen julkista painetta ja pelottelua ajaakseen hallituksessa tiukempia koronarajoituksia. Perjantaina pitkän koronan vaikutuksia käsitelleessä tiedotustilaisuudessa Kiuru kertoi muun muassa uskovansa, ettei kouluun palaaminen maanantaina ole turvallista ja vaati hallitukselta päätöstä etäkouluun siirtymisestä.

Lopulta hallitus torppasi esityksen etäkoulusta, mutta päätyi suosittamaan muita varsin kovia toimia. Näihin kuului esimerkiksi koululaisten säännöllinen koronatestaus sekä koko luokan asettamista karanteeniin, jos yhdellä oppilaalla todetaan koronatartunta.

Tiistaina Ilta-Sanomien puheenjohtajatentissä valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) antoi ymmärtää kokeneensa tulleensa harhaan johdetuksi päätöksiä tehtäessä. Saarikko kertoi olettaneensa, että kun ministereille esiteltiin suunnitelmaa koululaisten testauksista ja karanteenista, olisi ehdotuksessa kyse STM:n ja THL:n yhteisestä näkemyksestä.

THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta kertoi Helsingin Sanomien haastattelussa, ettei Kiurun esittelemä kannanotto koko luokan karanteeniin asettamisesta perustunut THL:n lausuntoon.

– Oletin, että kun se meille esiteltiin virkavastuulla, että se olisi käyty näiden tahojen kanssa läpi. Vasta sen jälkeen sain ymmärryksen, että ei tämä ole THL:n suosittama tapa, jolla kouluja kannattaisi testata, Saarikko valitteli tentissä.

Samana päivänä Saarikko toivoi Uutissuomalaisen haastattelussa avoimesti, että Marin syrjäyttäisi Kiurun koronaministerityöryhmän puheenjohtajana.

– Ihmiset eivät tarvitse nyt pelottelua. Poliitikkojen tehtävänä on toimia ja luoda toivoa, Saarikko perusteli Uutissuomalaiselle.

Kiurun asemasta keskustelemista väläytti myös Rkp:n puheenjohtaja ja oikeusministeri Anna-Maja Henriksson tiistaina.

– Tämä on asia, josta meidän pitää keskustella hallituksen viisikon kesken, Henriksson totesi MTV Uutisille.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokuntaa johtava keskustan Markus Lohi jakaa puolueensa puheenjohtajan näkemyksen. Hän sanoo Kiurun epäonnistuneen koronajohtamisessa ja toivoo pääministerin kantavan jatkossa vastuun asiassa.

– Lausunnot esimerkiksi siitä, etteivät koulut ole turvallisia paikkoja, olivat suorastaan vastuuttomia. Kun katsotaan, miten pääkaupunkiseudun kunnat ja aluehallintovirastot linjaavat suhteessa sosiaali- ja terveysministeriön ohjauskirjeeseen, niin se osoittaa että johtaminen ontuu pahasti, Lohi toteaa IS:lle.

Soittokierros hallituspuolueisiin paljastaa, että toiveita Kiurun syrjäyttämiseksi on muillakin. Viime viikon julkisuusepisodi vaikuttaa saaneen monen mitan vihdoin täyteen.

– Kyllä kaikki haluavat että koronapäätöksistä tiedottamiseen saadaan palautettua ryhti. Päätöksistä tiedottamisen pitää olla todella tarkkaa. Meillä on luottamus siihen, että kun Marin on peräsimessä, niin tällaiset asiat hoituvat luotettavalla tavalla, nimettömänä pysyttelevä keskustalähde toteaa.

Toisen hallituspuolueen edustaja sanoo toiveena olleen, että pääministeri asettuisi johtamaan uutta koronaministeriryhmää, jonka tarkoituksena oli tehdä koronaan liittyvästä päätöksenteosta vähemmän raskasta. Lähteen mukaan Kiurun johtamistapa oli jo ennakkoon tiedossa, ja pelkona oli että hallituksen päätöksenteko vaikeutuu entisestään.

– Valitettavasti Kiuru osoitti heti ensimmäisessä kokouksessa nämä pelot oikeiksi.

Hallituskumppaneissa ärsytystä on herättänyt Kiurun tapa pelata korttinsa niin, että hän näyttää itse hyvältä. Esimerkiksi koulujen sulkemisasiassa hän pääsee sanomaan olleensa oikeassa, jos kouluissa nähdään suuria tartunta-aaltoja.

– Kiurulle tuntuu olevan tärkeää tehdä kaikki kivat asiat, pestä kädet kaikesta ikävästä ja jakaa mustaa pekkaa muille, yksi haastateltu kuvailee.

Kiurulle tuntuu olevan tärkeää tehdä kaikki kivat asiat, pestä kädet kaikesta ikävästä ja jakaa mustaa pekkaa muille

Koronaministerin haastavaa tehtävää hoitavalle Kiurulle löytyy myös ymmärrystä, ja hänen osaamistaan myös arvostetaan. Pitkälti Kiurun ansiosta Suomi päätyi koronan torjunnassa tiukemmalle linjalle kuin Ruotsi, jota pidetään yleisesti onnistuneena päätöksenä.

Johtamisen delegoimista pääministeriltä hänelle pidetään kuitenkin virheenä.

– Luulen kaikkien puolueiden haluavan että pääministeri ottaa sen vastuun, yksi haastateltu sanoo.

IS:n tavoittamat hallituslähteet eivät usko, että hallituksessa on laajasti halua lähteä tukemaan Saarikon julkisesti esittämää ehdotusta Kiurun syrjäyttämisestä. Puheenjohtajuusasiasta ei myöskään ole erikseen käyty neuvotteluja hallituspuolueiden välillä.

Useampi haastateltu sanoo vasta aloittaneen koronaministeriryhmän toiminnan voivat vielä kehittyä parempaan suuntaan.

– Ehkä tämä koronaministeriryhmä hakee vielä muotoansa. Jos pääministeripuolue on ajatellut, että tällaisella formaatilla tämä hoidetaan, niin katsotaan miten se toimii, yksi hallituslähde tuumii.

Lasta odottava Kiuru on joka tapauksessa jäämässä tauolle politiikasta lähikuukausien aikana. Kiurun lapsen laskettu aika on maaliskuun lopussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?