THL esittää anniskelu­painotteisten ravintoloiden kolmen viikon täyssulkua

Ravintolasululle on THL:n mukaan yhtäläiset perusteet koko maassa.

Helsinkiläinen yökerho ja keikkapaikka Loose tiistaina.

12.1. 11:51

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL puoltaa anniskelupainotteisten baarien, pubien, karaokebaarien ja yökerhojen täyssulkua kolmen viikon ajaksi, ilmenee laitoksen eilen tiistaina sosiaali- ja terveysministeriölle antamasta lausunnosta.

Kolmen viikon sulkutila saattaa THL:n mukaan kuitenkin osoittautua myös liian lyhyeksi ja vaatia jatkoa. Sulku olisi THL:n mukaan tärkeää saada mahdollisimman nopeasti voimaan.

STM:n pyyntö THL:n lausunnolle ravintoloiden täyssulun tarpeellisuudesta saapui STM:n johtaja Jari Keinäseltä ja sen kerrotaan perustuvan hallituksen toimeksiantoon Työ- ja elinkeinoministeriölle ja STM:lle valmistella yhteistyössä lakimuutosta ravitsemisliikkeiden täyssulkuun liittyen.

Ravintoloiden täyssulku vaatii siis erityislainsäädäntöä. Uusi lakiesitys veisi eduskunnan käsittelyineen aikaa kuitenkin lyhyimmilläänkin muutaman viikon, eikä näin ollen tarjoaisi ratkaisua akuuttiin koronatilanteeseen, IS:lle arvioitiin viikonloppuna hallituslähteestä.

Hallitus on tilannut ravintoloiden täyssulusta lisäselvityksiä, joita sen on määrä käsitellä tällä viikolla.

THL arvioi, että nykyisessä edelleen heikentyvässä epidemiatilanteessa merkittävän riskitason ravintoloiden täyssulku voisi hillitä epidemian kiihtymistä ja sairaalahoidon kuormituksen kasvua.

THL:n mukaan näiden rajoitustoimien toteuttaminen on nyt ensisijaista ja välttämätöntä.

– Merkittävän riskitason ravintoloiden sulkeminen määräajaksi on THL:n mukaan tarpeen estämään tartuntojen leviäminen asiakkaiden keskuudessa ja siten vähentämään huomattavaa uhkaa ihmisten hengelle ja terveydelle, lausunnossa todetaan.

Koska leviämisalueiden tunnusmerkit täyttyvät kaikilla 21 alueella, on ravintolasululle THL:n mukaan yhtäläiset perusteet koko maassa.

Porrasteinen sulkeminen voisi kuitenkin olla sen mukaan myös perusteltua, koska infektiopaineen ja sosiaali- ja terveydenhuollon kuormituksen sekä epidemian kulun ja etenemisvauhdin osalta on alueellisia eroja. Tämä voisi kuitenkin johtaa THL:n mukaan ravintoloissa asioimiseen ympäröivillä alueilla ja epidemian heikkenemiseen alueilla, joissa ravintolat ovat auki.

Hallitus päätti viime viikon perjantaina rajoittaa ravintoloiden aukioloa siten, että ravintolat, mukaan lukien päätoimiset ruokaravintolat, joutuvat lopettamaan anniskelun kello 17 ja sulkemaan ovensa kello 18.

Myös asiakaspaikkojen määrää rajataan. Ravintoloissa, joissa alkoholin anniskelu on päätoimiala, sisä- ja ulkotiloissa on käytössä vain puolet asiakaspaikoista. Muissa ravitsemisliikkeissä sisätiloissa saa olla käytössä 75 prosenttia asiakaspaikoista.

Rajoitukset astuvat voimaan tänään keskiviikkona ja uusi aukiolorajoitus on voimassa tammikuun loppuun. Rajoitukset eivät koske henkilöstöravintoloita tai noutoruoan myymistä.

Rajoitukset otetaan käyttöön kaikilla leviämisalueilla eli kaikissa Suomen maakunnissa.

Nykyiset ravintolarajoitukset ovat THL:n mukaan sairaalataakan näkökulmasta riittämättömiä pysäyttämään sairaalahoidon tarpeen lisääntymisen.

Marin kertoi lauantaina Ylellä pitävänsä mahdollisena, että koronatilanne tulee vielä vaatimaan ravintoloiden täyssulkua.

Lue lisää: Sanna Marin Ylellä: Ravintoloiden täyssulku mahdollinen – ”Kaikkeen pitää varautua”

Juttua täydennetty kauttaaltaan kello 12.00.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?