THL:n pääjohtaja vastaa ministeri Krista Kiurun syytöksiin Ykkösaamussa: ”Me emme ole hidastelleet”

Pääjohtajan mukaan rokotusten edistyminen ei ole ollut kiinni THL:stä.

THL:n pääjohtaja Markku Tervahaudan mukaan laitos on antanut rokotussuosituksia joka kuukausi syksyn ajan.

18.12.2021 11:26 | Päivitetty 18.12.2021 12:30

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) pääjohtaja Markku Tervahauta tyrmää perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd) syytökset siitä, että THL olisi hidastellut rokotesuositusten kanssa.

– Me emme ole hidastelleet, Tervahauta sanoi Ylen Ykkösaamussa.

Kiuru oli Ylen A-studiossa pahoillaan siitä, että THL:llä ja Kansallisella rokotusasiantuntijaryhmä KRARilta meni ”todella kauan” tehdä päätöksiä rokotteiden antamisesta. Sen vuoksi hallitus joutui muuttamaan rokotusstrategiaa.

Tervahauta sanoo THL:n suositelleen jo syyskuussa kolmansia rokotteita immuunipuutteisille ja lyhyellä aikavälillä ensimmäiset rokotteet saaneille, ja kunnat olivat sen jälkeen vapaita käynnistämään rokotukset. Lokakuussa laitos suositteli kolmansia rokotteita yli 60-vuotiaille ja riskiryhmille.

Marraskuussa suositeltiin kolmansia rokotteita sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstölle ja joulukuussa 18–60-vuotiaille eli koko aikuisväestölle. Eilen rokoteväliä suositeltiin lyhennettävän.

Siitä huolimatta ensimmäisten ja toisten rokotteiden määrä on noussut vain vähän ja kolmansia rokotteita on annettu Kiurun mukaan liian hitaasti ja liian pitkällä rokotusvälillä.

Rokotusten edistyminen ei Tervahaudan mukaan ole ollut kiinni siitä, etteikö THL olisi niitä suositellut. Hänen mukaansa lokakuun puolivälissä THL oli suositeltu kolmansia annoksia jo 2,5 miljoonalle ihmisille.

Tässä vaiheessa kunnat olivat sulkeneet jo suuret rokotekeskuksensa, eikä kapasiteettia massojen rokottamiseen enää ollut.

– Samanlaiseen (rokotus)tahtiin ei päästy heti suositusten antamisen jälkeen, mutta en tästä syyllistäisi kuntia. Heillä on ollut muutakin tekemistä, Tervahauta sanoi.

Tehohoidon kuormitus on säilynyt Suomessa samalla tasolla jo nelisen viikkoa, vaikka tartuntatapausmäärät ovat kasvaneet. Tervahaudan mukaan se kertoo siitä, että rokotteet toimivat.

– Menkää hyvät ihmiset hakemaan nyt myös ensimmäinen ja toinen rokote, Tervahauta patisti.

Tehohoidossa on tällä hetkellä 50 ihmistä.

Koronapassissa on Tervahaudan mielestä se ongelma, että omikron näyttää tartuttavan rokotettujakin.

– Koronapassitilaisuuksissa saattaa käydä niin, että testillä sinne menevä rokottamaton meneekin hakemaan sieltä tartunnan, ja tämä ei ole tietenkään tarkoituksenmukaista.

Tervahaudan mukaan joudutaan harkitsemaan, voiko lähiviikkoina koronapassi olla käytössä sillä tavalla kuin se nyt on.

– Omikronin tullessa on todennäköinen tarve pistää koronapassiakin joiltain osin ainakin jäähylle tai hyllylle.

Hänen mukaansa valtioneuvosto voi asetuksella päättää, ettei koronapassi ole voimassa.

Hallituksen päättämistä tiukemmista terveystoimista EU- ja Schengen-maiden ulkopuolelta saapuville on Tervahaudan mukaan aika vähän hyötyä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?