Kenelle ääni aluevaaleissa? Löydä sopiva ehdokas Ilta-Sanomien vaalikoneesta!

Ilta-Sanomien aluevaalikone auttaa sinua löytämään itsellesi sopivan ehdokkaan Suomen ensimmäisissä aluevaaleissa.

16.12.2021 2:00

Vaalikoneessa käydään läpi väittämiä seitsemästä erilaisesta teemasta. Niitä ovat palvelut, vanhukset, lapset ja nuoret, hyvinvointialueiden henkilökunta, rahoitus, hallinto ja pelastustoimi.

Ehdokkaat ovat vastanneet 26 väittämään. Vastaamalla koneeseen saat selville, kuka koneeseen vastanneista ehdokkaista ja mikä puolueista on lähimpänä sinun ajatusmaailmaasi.

Pitäisikö jokaisessa kunnassa sijaita vähintään yksi sosiaali- ja terveysasema? Tulisiko vanhusten hoivassa siirtää painopistettä tuettuun kotihoitoon? Pitäisikö hoitohenkilökunnalle maksaa muita suuremmat palkankorotukset? Mistä rahat hyvinvointialueille – tulisiko maakuntavero ottaa käyttöön vai ei?

Näihin – ja lukuisiin muihin – väittämiin voit ottaa kantaa IS:n aluevaalikoneessa. Kokeile vaalikonetta tästä:

Suomen ensimmäisissä aluevaaleissa valitaan aluevaltuustot 21 hyvinvointialueelle. Hyvinvointialueet vastaavat sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämisestä vuodesta 2023 alkaen. Aiemmin järjestämisvastuu on ollut kunnilla.

Uudet valtuustot aloittavat työnsä 1.3.2022. Helsinkiläiset eivät äänestä aluevaaleissa, sillä jatkossakin Helsingin sosiaali- ja terveydenhuollosta sekä pelastustoimesta vastaa kaupunki.

Aluevaalien vaalipäivä on sunnuntai 23. tammikuuta. Ennakkoäänestys järjestettiin kotimaassa 12.–18.1. ja ulkomailla 12.–15.1.

Täältä voit lukea lisää IS:n vaalikoneen kysymysten taustoista:

Lue lisää: Palvelut, vanhukset, lapset ja nuoret... IS:n aluevaalikone pureutuu seitsemään aihepiiriin – lue lisää kysymysten taustoista

Täältä löydät tietoa Sanoman vaalikoneen suosittelualgoritmista:

Lue lisää: Sanoma muutti vaalikoneen suositustapaa – uusi algoritmi avattuna ja selitettynä

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?