Työelämän korona­passin valmistelu venyy helmikuulle – ”Tämä ei ole asiana helppo”

Sen sijaan nykyisen koronapassin laajennusta koskeva hallituksen esitys on tarkoitus saada lausuntokierrokselle tällä viikolla.

Koronapassin käyttöönottoa työpaikoilla valmistellaan kolmikantaisessa työryhmässä.

14.12.2021 18:45

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on asettanut kolmikantaisen työryhmän valmistelemaan työelämän koronapassia.

Työelämän koronapassin valmistelu venyy kuitenkin helmikuulle, sillä kolmikantaisen työryhmän työ kestää 11. helmikuuta asti.

STM:n työ- ja tasa-arvo-osaston osastopäällikkö Raimo Antila perustelee työryhmän toimikauden pituutta hankkeen haasteellisuudella.

– Tämä ei ole asiana helppo. Tähän liittyy monia näkökulmia perusoikeuksista alkaen. Tässä täytyy oikeudellisia reunaehtoja punnita, Raimo Antila sanoo IS:lle.

Hän ei halua ottaa kantaa siihen, milloin esitys saataisiin eduskunnalle.

– Nyt antaisin työryhmälle työrauhan. Ei tämän asian kanssa tietenkään viivytellä yhtään.

Lue lisää: Krista Kiuru haluaa korona­passin työ­paikoille: ”Me painamme koko ajan kaasua”

Kolmikantainen työryhmä valmistelee työelämän koronapassia tai vastaavaa vaihtoehtoa koskevaa lainsäädäntöä. Toimeksiannon mukaan valmistelun tavoitteena on ”löytää keino tai keinoja entistä parempaan työpaikkojen turvallisuuden hallintaan, millä ehkäistään ja estetään altistumista covid-19-virukselle työssä”.

– Työryhmän tehtävänä on tehdä tarkoituksenmukaisimmasta vaihtoehdosta lainsäädäntöehdotus, Antila sanoo.

Työryhmässä on edustajat muun muassa palkansaajajärjestöistä SAK:sta, STTK:sta ja Akavasta sekä työnantajapuolelta Elinkeinoelämän keskusliitosta (EK) , KT Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajilta, Suomen yrittäjistä ja Kirkon työmarkkinalaitokselta.

Työmarkkinakeskusjärjestöistä EK ja Akava ovat liputtaneet työelämän koronapassin puolesta. Sen sijaan SAK suhtautuu siihen epäilevästi.

Lue lisää: SAK:n Jarkko Eloranta rinnastaa työ­paikoille laajennettavan korona­passin pakko­rokotuksiin

Työelämän koronapassin lisäksi valmisteilla on nykyisen koronapassin käytön laajennusta koskeva hallituksen esitys.

STM:n turvallisuus ja terveys -osaston osastopäällikkö Taneli Puumalainen kertoo IS:lle, että tavoitteena on saada koronapassin laajennusta koskeva hallituksen esitys lausuntokierrokselle tällä viikolla.

Tällä hetkellä koronapassilla voidaan kiertää alueella voimassa olevia rajoitustoimia, mutta laajennuksen jälkeen koronapassilla voitaisiin estää rokottamattomien pääsy esimerkiksi tilaan, tilaisuuteen tai tapahtumaan.

Koronapassin käyttöä koskevaa sääntelyä ollaan niin ikään muuttamassa. Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta puolsi tänään mietinnössään koronapassin voimassaolon jatkamista kesäkuun 2022 loppuun asti.

Lakimuutoksen myötä koronapassin esittämisvelvollisuus ulotetaan koskemaan yleisötilaisuuden ja tilan koko aukioloaikaa. Nykyisin osassa paikoista passia on kysytty vasta yöllä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?