Niinistö esitti Putinille ”vakavan” huolen Ukrainan tilanteesta – selitti myös Suomen turvallisuus­poliittista linjaa

Presidentit puhuivat Suomen ja Venäjän kahdenvälisten suhteiden lisäksi jännittyneestä tilanteesta Ukrainassa.

Presidentit Sauli Niinistö ja Vladimir Putin kättelivät Venäjän Sotshissa elokuussa 2018.

14.12.2021 13:10 | Päivitetty 14.12.2021 14:25

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Venäjän presidentti Vladimir Putin keskustelivat puhelimessa tiistaina, tiedottaa presidentin kanslia.

– Tärkeä keskustelu presidentti Putinin kanssa tänään, kuvaili Niinistö itse Twitter-tilillään.

Presidenttien kerrotaan keskustelleen Suomen ja Venäjän kahdenvälisten suhteiden lisäksi perusteellisesti Ukrainan rajoilla vallitsevasta tilanteesta. Presidentti Niinistö esitti keskustelussa vakavan huolen jännittyneestä tilanteesta ja painotti tarvetta diplomaattisen ratkaisun löytämiseen.

Venäjä on viime aikoina tuonut Ukrainan vastaisen rajansa tuntumaan runsaasti joukkojaan, ja tilanteen on pelätty johtavan sotatoimiin lähikuukausien aikana. Myös Venäjän ja Naton välit ovat kiristyneet ja Putin on vaatinut Natolta kirjallista suostumista olemaan laajentumatta Venäjää lähellä oleviin maihin.

Presidentin kanslian mukaan presidentti Niinistö kertoi Putinille, että Suomella on ”selonteoista ilmenevä vakaa ulko- ja turvallisuuspoliittinen linja”. Valtioneuvoston lokakuussa 2020 hyväksytyssä ulko- ja turvallisuuspoliittisessa selonteossa todetaan, että ”Suomi on sotilasliittoon kuulumaton maa, joka ylläpitää vahvaa ja uskottavaa kansallista puolustuskykyä”.

Selonteon mukaan Naton laajentuminen Länsi-Balkanille sekä Naton ja Yhdysvaltain lisääntynyt toiminta ja läsnäolo Baltian maissa ja Puolassa on lisännyt vakautta kyseisillä alueilla. Selonteon mukaan myös Suomi säilyttää mahdollisuuden liittoutua sotilaallisesti ja hakea Nato-jäsenyyttä jos näkee sen tarpeelliseksi. Tämä todetaan myös syyskuussa hyväksytyssä valtioneuvoston puolustusselonteossa.

Presidentin kanslian mukaan Niinistö myös ylläpiti edelleen keskustelua Helsingin hengestä, jolla viitataan kansainväliseen vuoropuheluun. Niinistön ja Putinin välinen keskustelu käytiin alle vuorokausi sen jälkeen, kun Niinistö oli keskustellut Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin kanssa.

Juttua päivitetty 14.12. klo 14:25: Lisätty tietoja selonteoista joihin presidentti Niinistö viittasi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?