Suomen hävittäjä­valinta on F-35 – kaksi ministeriä jätti lausuman käyttö­kustannuksista

Lockheed Martinin F-35 oli ollut ennakkosuosikki koko syksyn ajan. Hetki hetkeltä -seuranta tiedotustilaisuudesta löytyy artikkelin lopusta.

10.12.2021 12:14 | Päivitetty 10.12.2021 15:55

Suomen hävittäjävalinta on amerikkalainen Lockheed Martin F-35A Lightning II, jota oli pidetty ennakkosuosikkina koko syksyn ajan. Hankintaan kuuluu 64 konetta ja tarvittavat lisävarusteet.

Puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk) mukaan sotilaallisen suorituskyvyn vertailuissa F-35 oli Suomen tarpeisiin nähden paras. Sen taistelu-, tiedustelu- ja selviytymiskyvyt olivat tarjouksista parhaat.

Hävittäjähankintaan sisältyy laaja teollisen yhteistyön paketti. Kaikkosen mukaan keskeistä on laajamittainen F35-eturunkojen valmistus Suomessa – myös muille käyttäjille. Suora kotimainen työllisyysvaikutus on arviolta 4 500 henkilötyövuotta ja välillinen 1 500 henkilötyövuotta.

Lue lisää: Puolustusministeri Kaikkonen: F-35 oli sotilaallisen suorituskyvyn vertailussa paras

Lue lisää: Suomi valitsi moni­toimi­hävittäjäkseen historian kalleimman asejärjestelmän – tällainen on F-35

Lue lisää: Tutkija: Yhdysvaltalaisen hävittäjän valitseminen merkitsee jatkuvuutta Suomen linjassa

Lue lisää: Puolustus­voimain komentaja Kivinen: F-35 sai parhaan tuloksen sota­peleissä

Lue lisää: Ruotsin hallitus Suomen F-35-päätöksestä: Valitettavaa

Amerikkalainen Lockheed Martin F-35 -hävittäjä mediaesittelyssä Pirkkalassa 10. helmikuuta 2020.

Hävittäjähankinnoissa on kyse Suomen historian suurimmasta asekaupasta, jota on valmisteltu parin vuoden ajan. Valtioneuvosto käsitteli HX-hävittäjähanketta perjantain yleisistunnossaan.

– Hallitus oli yksimielinen päätöksestä, mutta päätökseen jätettiin yksi lausuma, pääministeri Sanna Marin (sd) kertoi.

Marinin mukaan lausuman jättivät opetusministeri Li Andersson (vas) ja sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen (vas) ja se koski varmuutta siitä, että käyttökustannukset eivät ylity.

Suomen seuraavaksi monitoimihävittäjäksi olivat Lockheed Martinin F-35:n lisäksi ehdolla yhteiseurooppalainen Eurofighter Typhoon, ranskalainen Dassault Rafale, ruotsalainen Saab Gripen E/F ja amerikkalainen Boeing F/A-18 Super Hornet.

Ilmavoimien komentajan kenraalimajuri Pasi Jokisen mukaan hävittäjäkilpailun voittanut F-35-hävittäjä sai suorituskykyvertailussa pisteet 4,47. Seuraavaksi tullut hävittäjä, joko Super Hornet tai Gripen E, sai pisteet 3,81.

Nykyisin käytössä olevien Hornet-hävittäjien suorituskyvyn täysimääräisen korvaamisen enimmäiskustannukseksi on asetettu 10 miljardia euroa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?