Suomen hävittäjävalinta on amerikkalainen Lockheed Martin F-35A Lightning II, jota oli pidetty ennakkosuosikkina koko syksyn ajan. Hankintaan kuuluu 64 konetta ja tarvittavat lisävarusteet.
Puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk) mukaan sotilaallisen suorituskyvyn vertailuissa F-35 oli Suomen tarpeisiin nähden paras. Sen taistelu-, tiedustelu- ja selviytymiskyvyt olivat tarjouksista parhaat.
Hävittäjähankintaan sisältyy laaja teollisen yhteistyön paketti. Kaikkosen mukaan keskeistä on laajamittainen F35-eturunkojen valmistus Suomessa – myös muille käyttäjille. Suora kotimainen työllisyysvaikutus on arviolta 4 500 henkilötyövuotta ja välillinen 1 500 henkilötyövuotta.
Lue lisää: Puolustusministeri Kaikkonen: F-35 oli sotilaallisen suorituskyvyn vertailussa paras
Lue lisää: Suomi valitsi monitoimihävittäjäkseen historian kalleimman asejärjestelmän – tällainen on F-35
Lue lisää: Tutkija: Yhdysvaltalaisen hävittäjän valitseminen merkitsee jatkuvuutta Suomen linjassa
Lue lisää: Puolustusvoimain komentaja Kivinen: F-35 sai parhaan tuloksen sotapeleissä
Lue lisää: Ruotsin hallitus Suomen F-35-päätöksestä: Valitettavaa
Amerikkalainen Lockheed Martin F-35 -hävittäjä mediaesittelyssä Pirkkalassa 10. helmikuuta 2020.
Hävittäjähankinnoissa on kyse Suomen historian suurimmasta asekaupasta, jota on valmisteltu parin vuoden ajan. Valtioneuvosto käsitteli HX-hävittäjähanketta perjantain yleisistunnossaan.
– Hallitus oli yksimielinen päätöksestä, mutta päätökseen jätettiin yksi lausuma, pääministeri Sanna Marin (sd) kertoi.
Marinin mukaan lausuman jättivät opetusministeri Li Andersson (vas) ja sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen (vas) ja se koski varmuutta siitä, että käyttökustannukset eivät ylity.
Suomen seuraavaksi monitoimihävittäjäksi olivat Lockheed Martinin F-35:n lisäksi ehdolla yhteiseurooppalainen Eurofighter Typhoon, ranskalainen Dassault Rafale, ruotsalainen Saab Gripen E/F ja amerikkalainen Boeing F/A-18 Super Hornet.
Ilmavoimien komentajan kenraalimajuri Pasi Jokisen mukaan hävittäjäkilpailun voittanut F-35-hävittäjä sai suorituskykyvertailussa pisteet 4,47. Seuraavaksi tullut hävittäjä, joko Super Hornet tai Gripen E, sai pisteet 3,81.
Nykyisin käytössä olevien Hornet-hävittäjien suorituskyvyn täysimääräisen korvaamisen enimmäiskustannukseksi on asetettu 10 miljardia euroa.