SVT: Suomi valitsee amerikkalaiset F-35-hävittäjät

IS:n tietojen mukaan hävittäjäpäätös on tänään hallituksen käsiteltävänä.

10.12.2021 8:40

Maailman suurin asevalmistaja, amerikkalainen Lockheed Martin voittaa todennäköisesti Suomen uusien hävittäjien kaupan, kertoo Ruotsin yleisradio Sveriges Television.

SVT:n tietojen mukaan Suomen valtion satahenkinen asiantuntijaryhmä eli niin sanottu HX-ryhmä, joista monet ovat lentäjiä, suosittelee Puolustusvoimille F-35-hävittäjien ostoa.

Hävittäjäkisassa on mukana myös ruotsalaisen Saabin valmistama Jas Gripen. SVT:n tietojen mukaan Saabilla on ollut vaikeuksia kilpailla F-35:tä valmistavaa Lockheed Martinia vastaan.

Lue lisää: Hävittäjä­päätös hallituksen käsittelyssä aamu­päivällä – ratkaisu jo tänään?

IS:n eri lähteistä saamien tietojen mukaan hävittäjäpäätös on tehty ilmavoimien ja puolustusvoimien tasolla, ja hallitus käsittelee asiaa ”informointikokouksessaan” tänään perjantaina. Puolustus- ja ulkoasiainvaliokunnilla on yhteiskokous iltapäivällä. Todennäköisin vaihtoehto on Lockheed Martinin F-35.

SVT:n mukaan Lockheedin kilpailuetuna olisi ollut lukuisia seikkoja. Yhdysvaltain lähetystöön Helsingissä oli SVT:n tietojen mukaan rakennettu lentosimulaattori, jossa suomalaislentäjät olivat päässeet tutustumaan koneen ominaisuuksiin.

Lisäksi suomalaisasiantuntijat oli kutsuttu norjalaistukikohtaan, jossa heille oli SVT:n mukaan jaettu normaalisti tarkoin salattuja tietoja koneen ominaisuuksista ja mahdollisesta aseistuksesta. Tämä oli SVT:n mukaan ratkaisevaa kisassa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?