Kiuru: Terveydenhuollon työntekijöiltä voidaan vaatia koronarokotuksia – testaus- ja karanteeniohjeistuksen päivittämistä arvioitava

Jos henkilöllä on lääketieteellinen syy, joka estää rokotteen ottamisen, voisi hän työskennellä potilaiden parissa negatiivisen koronatestin turvin.

8.12.2021 15:30 | Päivitetty 8.12.2021 16:38

Hallitus esittää tartuntatautilakiin uutta pykälää, jonka mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöiltä voidaan vaatia koronavirusrokotetta.

Pykälän mukaan sote-työnantajalla on velvollisuus huolehtia, ettei henkilöstö aiheuta hoidettaville koronavirustartuntavaaraa. Työnantaja voisi vain erityisestä syystä käyttää asiakkaiden ja potilaiden kanssa työskentelyyn henkilöä, jolla ei ole riittävää suojaa koronatautia vastaan rokotusten tai sairastetun taudin kautta.

Rokotuksen voisi välttää lääketieteellisestä syystä. Tällöin hän voisi työskennellä aina enintään 72 tuntia aikaisemmin otetun negatiivisen koronatestituloksen kanssa.

Tartuntatautilakiin esitettävä uusi pykälä voi koskea STM.n mukaan myös muuta kuin sote-ammattihenkilöstöä. Lakimies Mirka-Tuulia Kuoksan mukaan velvoite voi koskea myös esimerkiksi potilashuoneen siivoojaa.

– Tietojeni mukaan tartuntatautilakiin esitettyä uutta pykälää todennäköisesti käsitellään eduskunnassa huomenna. En voi eduskunnan puolesta luvata, millä aikataululla siellä voidaan asiassa edetä, Kiuru kertoi tiedotustilaisuudessa.

Kiuru kommentoi tilaisuudessa myös pääministeri Sanna Marinin (sd) altistumiskeskustelua. Asiaan liityvien epäselvyyksien myötä Kiurun mielestä pitäisi arvioida, olisiko Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen syytä päivittää testaus- ja karanteeniohjeistustaan, jotta suomalaiset tietävät miten näissä tilanteissa pitäisi toimia.

Kiurun mukaan Marin on toiminut THL:n ohjeistusten mukaisesti. Ohjeistuksen mukaan täysin oireettoman ja täysin rokotetun ei tarvitse altistuneena mennä testiin tai eristäytyä. Kiurun mukaan ohjeistus tulisi olla sama kaikille suomalaisille eikä erota valtioneuvoston ja muiden kansalaisten välillä.

IS seurasi tiedotustilaisuutta hetki hetkeltä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?