Antti Kaikkonen osallistui keskustanuorten juhliin, joista kaksi ministeriä vetäytyi – ei katso altistuneensa koronalle

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk) kertoo, että vietti ulkoministeri Pekka Haaviston kanssa perjantaina samassa tilassa vain lyhyen hetken.

Antti Kaikkonen osallistui sunnuntaina keskustanuorten vuosijuhliin. Hän kertoo tehneensä negatiivisen koronatestin.

7.12.2021 22:44

Ministereistä moni kertoi viikonlopun ja alkuviikon aikana peruneensa sovittuja menojaan sen jälkeen, kun he saivat lauantaina tiedon ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) koronatartunnasta.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk) osallistui kuitenkin sunnuntaina keskustanuorten 75-vuotisjuhlaillalliselle.

Kaikkonen kertoo saaneensa tiedon Haaviston koronatartunnasta lauantai-iltana. Hänen mukaansa tekstiviestissä todettiin, että niiden, ”joilla on ollut perjantaina 3.12. sama ohjelma kuin ulkoministerillä”, tulisi välttää kontakteja.

– Olin perjantaina ulkoministeri Haaviston kanssa samassa tilassa valtioneuvoston istunnossa. Kokoushetki oli lyhyt, noin 15 minuuttia. Emme olleet lähikontaktissa. Istuimme eri puolilla istuntosalia. Kaikki osallistujat käyttivät maskia, Kaikkonen kertoo sähköpostitse.

Kaikkonen ei itse katso altistuneensa tilanteessa.

– En myöskään tulkinnut, että tuo lyhyt aika samassa tilassa ilman lähikontaktia olisi yhtä kuin ohjeistuksessa mainittu ”sama ohjelma perjantaina 3.12.”. Muissa yhteyksissä tai kokouksissa en ministeri Haaviston kanssa ollut.

Keskustanuorten vuosijuhlaa vietettiin Helsingissä Sokos Hotel Presidentissä sunnuntaina 5. joulukuuta.

Juhlapäivä alkoi iltapäivän seminaarilla, ja sitä seurasi iltajuhla. Kulttuuri- ja tiedeministeri Antti Kurvisen piti pitää yksi puheenvuoroista seminaarissa, ja iltajuhlaan puheenvuoroa odotettiin valtiovarainministeri Annika Saarikolta.

Keskustanuorten puheenjohtajan Hanna Markkasen mukaan Kurvinen ja Saarikko eivät kuitenkaan osallistuneet iltajuhlaan, koska he olivat saaneet suosituksen välttää sosiaalisia kontakteja.

Antti Kaikkonen kertoo tehneensä koronapikatestin ennen illallista ja saaneensa negatiivisen tuloksen.

– Maanantaina kävin vielä kerran koronatestissä, jonka tulos oli negatiivinen.

Terveyden- ja hyvinvoinninlaitos THL määrittelee lähikontaktiksi yli 15 minuutin oleskelun suljetussa tilassa, esimerkiksi kokoustilassa. Suuressa tilassa lähikontakteiksi rajataan koronatartunnan lähellä oleskelleet. Kahteen kertaan rokotettuja ei myöskään yleensä aseteta karanteeniin.

Valtioneuvoston ja sen ministeriöiden koronaohjeet ovat THL:n ohjeita tiukemmat.

– Valtioneuvoston ja sen ministeriöiden henkilöstöä suositellaan välttämään kontakteja heti kun tieto altistumisesta on saatu, ohjeissa lukee.

Linja on yleisiä ohjeita tiukempi valtioneuvoston turvallisuusjohtaja Ahti Kurvisen mukaan turvallisuussyistä.

– Turvallisuussyistä. Tavoitteena on turvata valtioneuvoston päätöksentekokyky kaikissa olosuhteissa, Kurvinen kertoi Ilta-Sanomille tiistaina.

Ministereille ei ole erillistä ohjetta altistumistilanteisiin, vaan tilanne arvioidaan tapauskohtaisesti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?