Keskustassa huoli pää­ministerin auktoriteetin murentumisesta – ”Henkilö­kohtainen elämä tuntuu olevan vauhdikasta”

Keskustaedustajan mielestä moraalisen toimintakyvyn pitäisi olla kriisitilanteessa aukoton.

Muistaako Sanna Marin, että pääministeri on instituutio sekä työssä että vapaa-ajalla, kansanedustaja miettii.

7.12.2021 18:24

Hallituspuolue keskustassa on herännyt huoli, kärsiikö hallituksen toimeen­panokyky koronapäätöksissä pääministeri Sanna Marinin (sd) vapaa-ajan vietosta.

– Kyllähän Marinin oma henkilökohtainen elämä tuntuu olevan aika vauhdikasta, eräs keskustan kansanedustaja toteaa IS:lle.

Hallitus saattaa joutua vetämään hätäjarrusta vielä ennen joulua, jos viime viikolla kiristetyt rajoitustoimet ja valtakunnallinen etätyösuositus eivät tepsi. Koronatapausten ja tautiin menehtyneiden määrät ovat nousseet ja sairaalahoidon tarve on kasvanut jyrkästi viime viikkoina.

Lue lisää: Marin rikkoi valtio­neuvoston koronaohjeita – ohjeet vaativat välitöntä eristystä

Keskustaedustajan mielestä moraalisen toimintakyvyn pitäisi olla kriisitilanteessa aukoton. Hänen mielestään hallituksen auktoriteetti kansalaisten suuntaan on jo kärsinyt epämääräisestä tiedottamisesta ja sekavista ohjeista.

Vaikka tällä hetkellä julkisilla paikoilla on voimassa maskisuositus, niin edustajan havaintojen mukaan Helsingissä sijaitsevassa kauppakeskuksessa kolmasosa ihmisistä ei käyttänyt eilen maskeja.

– Kyllä se aika huolestuttavalta mielestäni näytti. Tämä on suurin huoli, mikä pääministerin tapaukseen liittyy.

Kansanedustaja miettii, muistaako Marin, että pääministeri on instituutio sekä työssä että vapaa-ajalla.

Lue lisää: Näin ministerit reagoivat korona-altistuksiin – Sanna Marin täysin eri linjalla

– Paljon tulee puheenvuoroja äänestäjäpiiristäni, että onneksi meillä on tasavallan presidentti, joka toimii jämäkästi ja on vakaa ja luotettava tekijä tässä, vaikka ei sisäpoliittisiin asioihin enää olekaan toimivaltaa.

Hänen mukaansa kansa asettaa pääministerin samanlaiseen asemaan kuin presidentin ja katsoo sitä instituutiona.

Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk) mielestä on Sdp:n eduskuntaryhmän ja puolueen asia arvioida pääministerin luottamusta.

– Eiköhän tämä ole lähinnä pääministerin ja heidän eduskuntaryhmän ja puolueen välinen asia, että mikä hänen luottamustasonsa on heillä, Lintilä sanoi toimittajille eduskunnassa.

Marin lähti lauantaina ravintolakierrokselle siitä huolimatta, että hän sai illan aikana tiedon altistumisestaan koronalle perjantaina. Koronatartunta todettiin ulkoministeri Pekka Haavistolla (vihr) lauantai-iltana.

Lintilältä kysyttiin, miten hän arvioi pääministerin harkintakykyä.

– Ei siinä nyt varmaan ihan askel lankulle osunut, Lintilä sanoi.

Lue lisää: Annika Saarikko ei halua arvioida, pettikö Sanna Marinin harkintakyky: ”En ole sitä oikea henkilö tuomaroimaan”

Keskustan kansanedustajat olivat tiistaina niukkasanaisia Marinin tapauksesta, ja harva halusi kommentoida tapausta omalla nimellään.

Eräs edustaja ihmetteli, onko ohjeistus kaikille sama.

– Kansanedustajat lyödään karanteeniin pitkäksi aikaa, ja ministerit pääsevät parilla testillä heti kehiin mukaan. Onko meillä hallinnossa erilaista tulkintaa? edustaja kysyy.

Useat ministerit ovat kertoneet käyneensä koronatestissä sen jälkeen, kun he saivat tietää altistumisestaan Haaviston koronatartunnalle, ja vapautuneensa omaehtoisesta karanteenista negatiivisen testituloksen jälkeen eilen ja tänään. Ohjeistuksen kontaktien välttämisestä ja koronatestiin hakeutumisesta antoi valtioneuvoston turvallisuusjohtaja lauantai-iltana.

Lue lisää: Sanna Marin antoi Sdp:n ryhmälle ”seikka­peräisen ja avoimen” selvityksen viikon­lopusta – ei saapunut edus­kuntaan

Ulkoasianvaliokunnassa istuvat kansanedustajat altistuivat myös koronalle perjantaina, kun Haavisto oli valiokunnassa kuultavana.

Eduskunta ohjeisti altistuneita kansanedustajia jäämään etätöihin ja käymään koronatestissä neljän–kuuden vuorokauden kuluttua altistuksesta. Eduskunnan työterveyslääkärin mielestä välitön testaus ei ole tarkoituksenmukaista, koska tartunta ei näy heti testissä.

Eduskunnan ulkoasiankunnan kokous ja tapaaminen Viron ulkoasiainvaliokunnan kanssa peruttiin tänään varotoimenpiteenä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?