Marin rikkoi valtio­neuvoston koronaohjeita – ohjeet vaativat välitöntä lähikontaktien välttämistä

Valtioneuvostoa koskevissa toimintaohjeissa ministerejä ja ministeriöitä kehotetaan välttämään lähikontakteja korona-altistuksen jälkeen.

Sanna Marin jatkoi lauantaina vapaaillan viettoa Helsingin keskustassa saatuaan kuulla korona-altistuksesta.

7.12.2021 15:09 | Päivitetty 7.12.2021 22:03

Pääministeri Sanna Marin toimi lauantai-iltana valtioneuvostoa koskevia koronaohjeita vastaan, kun hän vietti iltaa kaupungilla saatuaan tietää korona-altistuksesta.

Marraskuun 26. päivä julkaistussa hallitusta koskevissa koronaepidemian toimintaohjeissa kerrotaan, että ministerien tulee siirtyä välttämään lähikontakteja heti, kun he saavat tiedon korona-altistuksesta.

– Valtioneuvoston ja sen ministeriöiden henkilöstöä suositellaan välttämään kontakteja heti kun tieto altistumisesta on saatu, ohjeissa lukee.

– Täyden rokotussarjan saanutta henkilöä ei yleensä aseteta altistumisen jälkeen karanteeniin. Tällöin on kuitenkin vapaaehtoisesti vältettävä kontakteja.

Ohjeiden mukaan vapaaehtoisesti kontakteja vältettäessä toimitaan samalla tavalla kuin tartuntatautilääkärin määräämässä karanteenissa.

Pääministeri Sanna Marin sai lauantai-iltana seitsemän jälkeen tietää, että ulkoministeri Pekka Haavistolla todettiin oireeton koronatartunta. Ministerit olivat olleet perjantaina samassa kokouksessa. Seiska-lehden mukaan Marin viipyi yökerhossa pikkutunneille saakka.

– Valtiosihteeri soitti illan aikana minulle eduskunnan puhelimeen ja kertoi suullisesti, ettei valtioneuvoston jäseniin kohdistu tarvetta karanteeniin. Ohjeistus on siis tullut suullisesti, enkä ole sitä alkanut kyseenalaistamaan, Marin kertoi IS:lle myöhään sunnuntaina.

Marinin valtioneuvoston puhelimeen lähetettiin illan aikana kaksi viestiä, joissa häntä kehotettiin välttämään lähikontakteja alistuksen takia. Marin ei nähnyt viestejä, koska hänen kyseinen puhelimensa oli kotona.

– Ilman muuta olisin toiminut toisella tavalla, jos tämä tieto (valtioneuvoston turvallisuuspäällikön laatima ohjeistus) olisi minut tavoittanut, Marin sanoi sunnuntaina.

Lue lisää: Tämä tiedetään pää­ministeri Marinin illan­vietosta korona-altistumisen jälkeen – viestinnässä useita avoimia kysymyksiä

Toimintaohjeiden mukaan tartuntatautilääkärin määräämää karanteenia ja vapaaehtoista kontaktien välttämistä voi lyhentää joissakin kunnissa koronatestillä, jonka ohjeiden mukaan voi oireettomana tehdä aikaisintaan kuudentena vuorokautena altistumisesta.

Jos on oireeton, voit halutessaan mennä koronatestiin aikaisintaan kuudentena vuorokautena altistumisesta. Sairaanhoitopiirit ja kunnat harkitsevat kuitenkin itsenäisesti, miten laajasti ne mahdollistavat tämän testauksen. Jos testin tulos on negatiivinen, tartunta-tautilääkäri voi lopettaa karanteenin. Negatiivisen testituloksen perusteella voidaan lopettaa myös vapaaehtoinen kontaktien välttäminen.

Sanna Marinin lisäksi ainakin ministerit Li Andersson, Annika Saarikko, Tuula Haatainen ja Antti Kurvinen ovat kertoneet palanneensa takaisin töihin negatiivisen koronatestin jälkeen. Marin on kertonut tehneensä testin sekä sunnuntaina että maanantaina. Ministerit altistuivat virukselle perjantaina eli selvästi alle kuusi päivää sitten.

Ilta-Sanomat sai ministereitä ja kaikkia ministeriöitä koskevat toimintaohjeet valtioneuvoston kanslialta. Valtioneuvoston kanslian mukaan ministereille ei ole tällä hetkellä erillistä ohjeistusta altistumistilanteisiin, vaan tilanne arvioidaan tapauskohtaisesti.

Nelisivuisten toimintaohjeiden alla on alivaltiosihteeri Timo Lankisen ja osastopäällikkö Janne Kerkelän nimet.

Valtioneuvoston kanslian päällikkö on Sanna Marin. Kanslian toimintaa johtaa valtiosihteeri Henrik Haapajärvi. Hän on sama valtiosihteeri, joka soitti lauantaina Marinille, kertoi Haaviston koronatartunnasta ja sanoi, ettei se aiheuta erikoistoimenpiteitä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Hanna Nohynek kertoi maanantaina, että yleisten THL:n ohjeiden mukaan täyden rokotesarjan saaneiden ei tarvitse välttää lähikontakteja tai edes käydä koronatestissä altistuksen jälkeen.

– Tässä Marinin tilanteessa ohjeistus riippuu siitä, mikä hänen rokotussuojansa on ja minkälaiseksi tartunnan riski on arvioitu, Nohynek sanoi.

Lue lisää: Olisiko Sanna Marinin pitänyt toimia toisin? Oikeus­oppineelta tyly arvio

Marin kertoi sunnuntaina IS:lle ajatelleensa, että yleinen linja pätee häneen.

– Kaikki meistä on rokotettu kahdesti, eli vaikka olisi altistunut, saa jatkaa elämää normaalisti. Ellei tartuntatautilääkäri ole määrännyt toisin. Samat säännöt koskevat kaikkia suomalaisia, Marin sanoi sunnuntaina.

IS kysyi maanantaina valtioneuvoston turvallisuusjohtajalta Ahti Kurviselta, miksi ministerit ohjattiin välttämään kontakteja, kun yleinen linja on, ettei kahdesti rokotettujen tarvitse tätä tehdä.

– Turvallisuussyistä. Tavoitteena on turvata valtioneuvoston päätöksentekokyky kaikissa olosuhteissa, Kurvinen vastasi.

Tartuntatautilääkärit ovat asettaneet kahdesti rokotettuja karanteeniin tietyissä tapauksissa. Vaasan kaupungin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Heikki Kaukoranta kertoi elokuussa, että näin voidaan toimia esimerkiksi terveydenhuollon ammattilaisten suhteen, jos altistus on ollut pitkäaikainen ja on oltu lähellä tartunnan saanutta. Esimerkki Vaasan käytännöstä on elokuulta, Helsingissä näin ei tällä hetkellä ole.

Iltalehti kertoi valtioneuvoston kanslian toimintaohjeista ensimmäisenä.

Artikkelin alkuperäinen otsikko ”Marin rikkoi valtio­neuvoston koronaohjeita – ohjeet vaativat välitöntä eristystä” korjattu 7.12.2021 kello 22.03 muotoon ”Marin rikkoi valtio­neuvoston koronaohjeita – ohjeet vaativat välitöntä lähikontaktien välttämistä”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?