Tämä tiedetään pääministeri Marinin illanvietosta korona-altistumisen jälkeen – viestinnässä useita avoimia kysymyksiä - Politiikka - Ilta-Sanomat

Tämä tiedetään pää­ministeri Marinin illan­vietosta korona-altistumisen jälkeen – viestinnässä useita avoimia kysymyksiä

Pääministeri Sanna Marin vietti iltaa ravintolassa ja yökerhossa lauantaina sen jälkeen, kun hän sai tiedon korona-altistumisesta. Turvallisuusosaston tekstiviestit, joissa kehotettiin välttämään kontakteja, eivät tavoittaneet Marinia. Miksi näin kävi?

Pääministeri Sanna Marinin illanvietto korona-altistumisen jälkeen on herättänyt kysymyksiä.

6.12.2021 22:08

Mistä on kyse?

Pääministeri Sanna Marin (sd) oli lauantai-iltana viettämässä vapaa-aikaa ravintolassa, kun valtiosihteeri Henrik Haapajärvi soitti Marinille kello 19.20 ja kertoi tämän altistuneen koronavirukselle. Altistus oli peräisin perjantain kokouksesta, jossa paikalla oli koronatartunnan saanut ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr).

– Valtiosihteeri soitti illan aikana minulle eduskunnan puhelimeen ja kertoi suullisesti, ettei valtioneuvoston jäseniin kohdistu tarvetta karanteeniin. Ohjeistus on siis tullut suullisesti, enkä ole sitä alkanut kyseenalaistamaan, Marin kertoi IS:lle.

Puhelun jälkeen Marin jatkoi illanviettoa myös yökerhossa myöhään yöhön asti.

Valtioneuvoston turvallisuusosasto lähetti lauantaina noin kello 20 ja 22 Marinin valtioneuvoston virkapuhelimeen kaksi tekstiviestiä, joissa kehotettiin välttämään lähikontakteja. ”Kaikkia joilla on ollut ulkoministerin kanssa sama ohjelma perjantaina 3.12. pyydetään välttämään kontakteja toistaiseksi”, tekstiviestissä kirjoitettiin Helsingin Sanomien mukaan.

Marin huomasi tekstiviestit vasta seuraavana päivänä eli sunnuntaina.

Marinilla on kaksi työpuhelinta: eduskunnan ja valtioneuvoston. Pääministerillä oli mukana vapaaillan vietossa vain eduskunnan puhelin. Näin hän ei saanut tekstiviestejä, joissa kehotettiin välttämään kontakteja.

Marin harmitteli IS:lle tilannetta ”erittäin ikäväksi”.

– Ilman muuta olisin toiminut toisella tavalla, jos tämä tieto (valtioneuvoston turvallisuuspäällikön laatima ohjeistus) olisi minut tavoittanut.

Rikkoiko pääministeri Marin virallisia koronamääräyksiä tai suosituksia?

Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) ohjeistuksen mukaan kahdesti rokotetun oireettoman henkilön ei tarvitse jäädä karanteeniin altistuksen jälkeen, ellei lääkäri toisin määrää. Marinin mukaan paikoissa, joissa hän lauantaina kävi, tarkistettiin koronapassi.

Valtioneuvoston kanslian turvallisuusjohtaja Ahti Kurvinen kertoi Ylelle, että valtioneuvoston omat koronalinjaukset ovat huomattavasti tiukempia kuin THL:n ohjeet. Kurvisen mukaan pääministeriä tiedotettiin altistumisesta protokollan mukaan.

– Tällä hetkellä THL:n ohjeistus mahdollistaa sen, että kahden rokotteen saanut henkilö voi altistuttuaan jatkaa normaalia elämää, omaa kuntoaan seuraten. Valtioneuvoston päätöksenteon turvaaminen kuitenkin edellyttää sitä, ettei talon sisällä tule jatkotartuntoja.

Lue lisää: Marin kommentoi IS:lle iltaa, jona hän oli altistuneena ravintolassa: ”En alkanut sitä kyseen­alaistamaan”

Miksi Marinilla ei ollut hallintoneuvoston virkapuhelinta mukana?

Marin kertoi Aamulehdelle, että hän ei aina pidä vapaa-ajalla valtioneuvoston puhelinta mukana, sillä hän ei halua puhelimen hukkuvan tai joutuvan vääriin käsiin. Marin korosti, että hänet saa aina kiinni, sillä hänellä on aina mukanaan eduskunnan puhelin.

Ylelle Marin sanoi käyttävänsä valtioneuvoston virkapuhelinta lähinnä yhteydenpitoon kansainvälisten kollegojen kanssa.

– Pidän virkapuhelimen tarkoituksella puhtaana, eli siinä ei esimerkiksi ole ladattuna sovelluksia ja muutenkin pyrin siihen, että pidän puhelimen turvallisessa paikassa, Marin sanoi.

Lue lisää: Sanna Marin Aamulehdelle: ”Minut saa aina kiinni”

Rikkoiko Marin velvoitetta pitää virkapuhelin aina mukana ja päällä?

Valtioneuvoston ministereitä koskevan ohjeistuksen mukaan ministerien pitää olla koko ajan tavoitettavissa. Valtioneuvoston laatiman Ministerin käsikirjan mukaan ministerin on pidettävä virkamatkapuhelinta aina mukana ja käyttövalmiina. Velvoite johtuu siitä, että valtioneuvoston tilannekeskuksen kyky tavoittaa valtionjohto ympäri vuorokauden perustuu virkamatkapuhelimissa toimivaan hälytysjärjestelmään.

Valtioneuvoston turvallisuusjohtaja Ahti Kurvinen sanoi STT:lle, että pääministeri on aina tavoitettavissa, riippumatta siitä onko hänellä mukanaan valtioneuvoston virkakännykkä vai ei. Marinilla on mukanaan toinen puhelimista ja pääministeri tavoitetaan tarpeen tullen myös turvahenkilöstön kautta.

– Kyllä pääministeri on ohjeistusta noudattanut. Pääministeri on tavoitettavissa koko ajan. Ei ole sellaista tilannetta, jossa pääministeriä ei tavoitettaisi, Kurvinen sanoi Ylelle.

Lue lisää: Valtioneuvoston turvallisuus­johtaja: Pääministeri on aina tavoitettavissa, vaikka valtio­neuvoston puhelin ei olisi mukana

Lue lisää: HS: Pääministeri Sanna Marin saattoi rikkoa ministereitä velvoittavia toiminta­ohjeita

Lue lisää: Ministerin käsi­kirja linjaa: ”Virka­matkapuhelin on pidettävä mukana” – Helsingin yössä juhlinutta Marinia yritettiin tavoitella turhaan

Onko valtioneuvoston viestintä ajan tasalla, jos pääministeri ei saa olennaisia viestejä?

Marinille soittanut valtiosihteeri Henrik Haapajärvi otti vastuun tapahtuneesta.

– Minun olisi pitänyt varmistaa, että varotoimenpiteet tulevat varmasti pääministerin tietoon, Haapajärvi pahoitteli STT:lle.

Marin sanoi Aamulehdelle, että viikonlopun tapahtumat tullaan käymään läpi valtioneuvoston kanslian kanssa. Tarkoitus on arvioida, voitaisiinko tilannekeskuksen viestit jatkossa lähettää myös hänen toiseen työpuhelimeensa.

Valtioneuvoston kansliassa ollaan päivittämässä viestijärjestelmää ja Kurvisen mukaan siinä yhteydessä tutkitaan mahdollisuuksia soveltaa valtioneuvoston turvajärjestelmää eduskunnan puhelimeen. Koekäytössä oleva uusi järjestelmä saadaan käyttöön aikaisintaan ensi vuoden puolella.

Onko pääministeri voinut altistaa muita ihmisiä koronatartunnalle?

Ei. Pääministeri Marin teki sunnuntaina ensimmäisen koronatestin, jonka tulos oli negatiivinen. Myös varmuuden vuoksi maanantaina tehdyn testin tulos oli negatiivinen. Pääministeri palaa lähitöihin tiistaina.

Avoimeksi jää kuitenkin kysymyksiä viestinnän epäonnistumisesta.

Tosiasia on, että pääministeri ei saanut oikeaan aikaan turvallisuusosaston viestejä eristäytymiskehotuksista.

Miten valtioneuvoston turvallisuusosaston ja pääministerin viestinnän välille voi jäädä tämänkaltaisia sudenkuoppia?

Olisiko pääministeri tavoitettu, jos Suomessa olisi syntynyt vakava kriisi?

Olisiko valtioneuvoston pitänyt tarkistaa viestin läpimeno?

Ilta-Sanomat ei tavoittanut pääministeri Marinia kommentoimaan maanantai-iltana.

Marinin yöelämässä juhlimisesta kertoi alkujaan Seiska-lehti. Lehden tietojen mukaan Marin olisi ollut kahdessa eri ravintolassa yhteensä useiden tuntien ajan ja isomman seurueen kanssa. Iltalehdelle pääministeri kertoi sunnuntaina olleensa illalla ulkona aviomiehensä kanssa ja parin tavanneen ystäviään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?