Sdp:n kulisseissa kuohuu: Marinin ajattelemattomuus närkästyttää

Sdp:n kansanedustajat eivät julkisesti sano omaa mielipidettään pääministeri-puheenjohtajan lauantai-illasta, mutta närkästys oman johtajan ajattelemattomaan käytökseen paistaa läpi.

Sdp:n kansanedustajat pidättäytyvät sanomasta ääneen ja omalla nimellään, mitä mieltä he ovat pääministerin toiminnasta ulkoministerin koronatartunnan jälkeen lauantai-iltana.

6.12.2021 19:25

Pääministeri Sanna Marin (sd) näytti huonoa esimerkkiä ja näytti todeksi taisteluväsymyksensä koko kansan koronataistelussa nyt lauantai-iltana.

IS soitti Sdp:n kansanedustajille, ja otos kertoo, että demareiden on vaikea puhua asiasta ääneen.

Kukaan IS:n tavoittama demari ei halua kommentoida asiaa ja puolustaa pääministerin, puoluejohtajansa ja toverinsa käytöstä lähteä lauantaina viettämään ravintolailtaa puolisonsa ja ystäviensä kanssa.

Lue lisää: HS: Pääministeri Sanna Marin saattoi rikkoa ministereitä velvoittavia toiminta­ohjeita

Kukaan demari ei myöskään esitä, että pääministerin pitää vetää johtopäätökset ja erota.

Demarit kärsivät nyt nahoissaan pääministerin käytöksestä, joka on koettu ajattelemattomaksi ja ehkä lapselliseksikin.

Pääministeri myönsi itsekin harkintakykynsä pettäneen. IS:n haastattelemien demareiden mukaan pääministerin harkintakyky ei oikein voi pettää. Luottamus ja poliittinen uskottavuus on helppo menettää, ja vaikea saada takaisin.

Lue lisää: Ministerin käsi­kirja linjaa: ”Virka­matkapuhelin on pidettävä mukana” – Helsingin yössä juhlinutta Marinia yritettiin tavoitella turhaan

Marin liikkuu veitsenterällä. Koko maa käy taistelua koronavirusta vastaan, mutta pääministeri on itse näyttänyt syksyn mittaan esimerkkiä taisteluväsymyksestä ja on halunnut olla esimerkkinä enemmän menemiselle ja bilettämiselle kuin koronaa vastaan kamppailulle.

– Tuleeko tästä nyt hullua hurskaammaksi? Inhimillisiä asioita nämä osin ovat. Mieli tekisi sanoa. Ehkä yksi kerta menee vahingon piikkiin.

– Pääministeri ainakin virkakautensa alun toimi esimerkillisesti koronanvastaisen työn eturintamassa. Viime kuukausina rintamavastuu näyttää siirtyneen perus­palveluministeri Krista Kiurulle (sd). Kyllä Krista on tässä aika yksin jätetty, yksi demarikansanedustaja muotoili tuntonsa.

Tovereiden selittelyt eivät auta, ei kukaan demari lähtenyt Marinin lauantai-illan biletystä puolustamaan.

Lue lisää: Pääministerin yökerhokohu kuumensi Twitterin – ”Liikkeellä on uusi, tuntematon variantti”

Kyllä, Marin toimi sinällään oikein: yleisten ohjeiden mukaan kaksi kertaa rokotetun ei tarvitse jäädä karanteeniin, jos altistuu ja on oireeton.

Pääministeri vaan ei ole tavallinen kansalainen. Pääministeri on pääministeri ja näyttää teoillaan 24/7 esimerkkiä kamppailussa koronavirusta vastaan.

Jos pääministeri on ollut lähekkäin ja samassa tilassa koronaan sairastuneen ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) kanssa, koronataiston etulinjassa olevan pääministerin olettaisi laittavan itsensä heti omaehtoiseen karanteeniin, kun tieto Haaviston koronasta hänelle lauantaina kello 19.20 tuli omalta valtiosihteeriltään Henrik Haapajärveltä.

Ei, Marin ei toiminut IS:n haastattelemien demareiden mukaan niin kuin pääministerin olettaisi, vaan hän lähti viettämään ravintolailtaa.

– Marin toimi niin kuin yleiset ohjeet sanovat. Jokainen voi itse miettiä, haluaako toimia yli virallisen ohjeen ja jäädä karanteeniin.

– Muutama viikko sitten Kiurulla oli vastaava tilanne ja hän altistui koronalle. Hän oli silloin melkein viikon karanteenissa, toinen demarikansanedustaja totesi.

Lue lisää: Krista Kiuru altistui koronalle – jää etä­töihin

Aiemmin Marin on jäänyt korona-altistumisista muutaman kerran karanteeniin ja etätöihin, ja viime tiistaina Marin siirtyi etätöihin flunssaoireiden takia.

MariniA arvosteltiin myös virkakännykän kotiin jättämisestä. Valtioneuvoston kännykkään valtioneuvoston viestintä lähetti tekstiviestillä ministereille toimintaohjeet Haaviston koronatartunnasta kello 20 ja kello 22.

Marinilla oli ravintolassa mukanaan toinen puhelimensa, niin sanottu eduskuntakännykkä.

Sen verran demarit puolustivat Marinia, että kyllä pääministerin aina toisestakin kännykästä kiinni saa, ja näköetäisyydellä ovat aina turvamiehet, joiden kautta viesti viimeistään kulkee pääministerille muutamassa sekunnissa.

Lue lisää: Pääkirjoitus: Sanna Marinin harkinta petti – pääministeri on yökerhossakin pääministeri

Mediat saivat tiedon ulkoministeri Haaviston koronatartunnasta lauantaina 4. joulukuuta kello 22.06.

Marinille tieto tuli siis valtiosihteeri Haapajärveltä kolmisen tuntia aiemmin kello 19.20, ja valtioneuvoston ohjeet piippasivat ministereiden virkakännyköissä kello 20 ja kello 22.

Marin twiittasi Haaviston tartunnasta ja omasta toiminnastaan ensimmäisen kerran eilen joulukuun 5. päivä kello 16.31. Siinä Marin kertoi käyneensä koronatestissä, saaneensa negatiivisen tuloksen ja menevänsä itsenäisyyspäivänä toiseen testiin.

Marinin lauantaisen biletyksen paljasti Seiska eilen sunnuntaina noin puolitoista tuntia ylläolevan Marinin twiitin jälkeen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?