Petteri Orpo: Soten valmistelu on alueilla pahasti kesken - Politiikka - Ilta-Sanomat

Petteri Orpo: Soten valmistelu on alueilla pahasti kesken – ”Olen erittäin huolissani”

Orpon mukaan hallituksessa ei tunnuta ymmärtävän, kuinka alkutekijöissä jättiläismäisen sote-uudistuksen valmistelu hyvinvointialueilla on.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpon mukaan sote-uudistuksen aikataulun kireydestä ei ole keskusteltu tarpeeksi.

6.12.2021 7:32

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo peräänkuuluttaa hallitukselta johtajuutta sote-uudistuksessa.

Sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen järjestämisvastuu siirtyy hyvinvointialueille vuoden 2023 alusta, mutta valmistelutyö on Orpon mukaan vielä pahasti kesken.

– Haluan herättää siihen, kuinka huolestuttava tämä valmistelutilanne on. Kyse ei ole vain siitä, saadaanko hallinto pelaamaan, vaan kyse on ihmishengistä. Silloin järjestelmien ja johtamisen täytyy toimia niin, että ambulanssi tulee paikalle ja ihmiset pääsevät hoitoon.

– Olen erittäin huolissani vuoden 2023 sote-uudistuksen alusta. Siihen ei ole enää kuin vähän yli vuosi aikaa. Tässä on iso vaara, että 2023 meidän sote-palvelumme ovat kaaoksessa.

Orpon mukaan huoli näkyy myös kentällä.

– Olen kiertänyt paljon alueita, ja siellä on erittäin iso huoli siitä, että miten kaikki saadaan tällä tahdilla valmiiksi. Tässä on kyseessä Suomen historian suurimmasta liikkeen luovutuksesta, jossa käytännössä 170 000 työntekijää vaihtaa työnantajaa. Hallintoja yhdistetään, tietojärjestelmiä pitäisi saada toimimaan ja palveluiden pitäisi pelata koko ajan.

Aikataulun kireydestä ei Orpon mukaan ole keskusteltu tarpeeksi.

– Voi olla, että osa alueista ei vain yksinkertaisesti pysty aloittamaan vuoden 2023 alusta, hän uskoo.

Hyvä tilanne on Orpon mukaan alueilla, joilla maakunnan kokoiset sote-kuntayhtymät ovat jo toiminnassa. Näitä ovat Eksote Etelä-Karjalassa, Siun sote Pohjois-Karjalassa ja Päijät-Sote Päijät-Hämeessä.

– Mutta alueilla, joissa ei ole tehty vastaavaa, ollaan todella suurissa vaikeuksissa.

Suurin työ on vielä edessä esimerkiksi Länsi-Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa ja Kanta-Hämeessä.

– Työmäärää kuvatakseni esimerkiksi Espoolla on sote-puolella pari tuhatta yksittäistä sopimusta ruokapalvelusta ja kaikesta mahdollisesta. Tämä kaikki pitäisi valmistella ja uudistaa.

Oman haasteensa sote-uudistukselle tuo Orpon mukaan ympäri Suomea parhaillaan jylläävä koronaepidemia.

– Sama henkilöstö, jonka pitäisi tehdä ja johtaa muutosta, on nyt koronatöissä.

Toistaiseksi valmistelua tehdään virkapohjaisesti. Väliaikaiset valmisteluelimet on valittu, ja alueilla on vasta nyt päästy palkkaamaan ensimmäisiä ihmisiä valmistelemaan uudistusta.

Aluevaalit järjestetään ensi vuoden tammikuussa. Niissä valittavat valtuustot ryhtyvät seuraavaksi tekemään poliittisia päätöksiä.

Myöskään rahoituksen lähtötaso ei ole vielä tiedossa, vaan se selviää vasta keväällä. Rahoitus määrittyy kuntien vuoden 2021 talousarvioiden ja vuoden 2022 taloussuunnitelmatietojen perusteella.

Suurimpia kipukohtia on Orpon mukaan ICT-järjestelmien yhteensovittaminen, joka jo itsessään on miljardiluokan projekti.

Tietojärjestelmiä voi aloittavilla hyvinvointialueilla olla kymmeniä erilaisia, ja ne pitäisi saada toimimaan yhteen. Esimerkiksi Länsi-Uudellamaalla erilaisia ICT-järjestelmiä on yhteensä kolmekymmentä.

– Kymmenet ja kymmenet ICT-järjestelmät pitäisi saada toimimaan yhteen, ja aikataulu on hyvin tiukka. Hyvinvointialueet ovat nyt hakeneet rahoitusta sote-järjestelmien yhteensovittamiseen, ja hakemusten perusteella se maksaa jo miljardin.

– Ei sellaisia rahoja ole missään.

Orpo toivookin hallituksen ryhtyvän nyt selkeämmin johtamaan muutostyötä.

– Ohjeita, selkeää suuntaa, tukea ja apua. Hallituksen pitää havaita se, että valmistelu on monella alueella todella alkutekijöissään. On pakko ryhtyä jämäkämpään uudistuksen johtamiseen.

– Jos nyt ei havahduta siihen, kuinka suuri urakka tässä on kyseessä ja kuinka vähän on aikaa, ja jos hallitus ei pysty johtamaan tätä ja antamaan perusteita alueilla uudistuksen läpivientiin, niin todella huonolta näyttää 2023.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?