Setä Arkadia: Ratkaiseeko Ano Turtiainen seuraavan hallituksen kokoon­panon – siis sini­punan?

Niin kummalliselta kuin se kuulostaakin, kansanedustaja Ano Turtiainen saattaa ratkaista seuraavan hallituksen kokoonpanon. Persut juoksevat puolueesta poispotkitun Turtiaisen pelossa sellaiseen rokotekriittiseen flirttiin ja ties mihin, ettei Petteri Orpo uskalla kohta ainakaan porvarihallituksesta haaveilla, veistelee Setä Arkadia alias Timo Haapala.

Ano Turtiainen - mies persupolitiikan takana. Kannattajakato pelottaa.

5.12.2021 9:20

Hyvää itsenäisyyspäivää, arvoisa pääministeri Sanna Marin (sd)! toivottaa Setä Arkadia.

Marin on viime päivinä kartellut julkisuutta, se kun ei enää olekaan niin pehmeää kuin aloitushetkellä kaksi vuotta sitten. Virkamiesten bussin alle työntäminenkin on jäänyt Krista Kiurun (sd) ministeriön vastuulle.

Mutta kaikki loppuu aikanaan, myös Marinin hallituksen toimikausi.

Uusikin pitää joskus tehdä, viimeistään keväällä 2023.

Siihen spekulaatioon Setä A. heittäytyy Ylen tuoreiden gallup-lukujen innoittamana: kokoomus on ykkönen, persut kakkonen, Sdp kolmonen ja kepu tulee jossain kuulomatkan ulottumattomissa nelosena.

Joku voisi kuvitella lukujen valossa, että porvarihallitusta pukkaa – mutta ehhei.

Proknoosin lähtökohta on se, että rokotevastaisen Turtiaisen pelko on persupaniikin alku.

Seuraavan hallituksen kokoonpanon kannalta tärkein henkilö on tällä hetkellä yhden miehen eduskuntaryhmäänsä johtava Ano Turtiainen, entinen voimanostaja (maastavedossa 405,5 kg) ja perussuomalainen Juvalta, nykyinen Valta kuuluu kansalle -puolueen puheenjohtaja.

Vaikuttaako Ano Turtiainen perussuomalaisiin enemmän puolueen ulkoa kuin sisältä?

Miksi? Perustellaanpa.

Perusuomalaisten johto tuntuu pelkäävän, että rokotevastaisuudelle elämöivä Turtiainen vie puolueelta kannattajat ja äänestäjät aluevaaleissa – tai varsinkin seuraavissa eduskuntavaaleissa.

Proknoosin lähtökohta on se, että rokotevastaisen Turtiaisen pelko on persupaniikin alku.

Puheenjohtaja Riikka Purran, puoluesihteeri Arto Luukkasen ja eduskuntaryhmän puheenjohtajan Ville Tavion Ano-pelko on jo ylittänyt tavallisen pelon määritelmät, ehkä sitä kuuluisi nimittää kauhuksi.

Perusuomalaisten johto tuntuu pelkäävän, että rokotusvastaisuudella elämöivä Turtiainen vie puolueelta kannattajat ja äänestäjät aluevaaleissa – tai varsinkin seuraavissa eduskuntavaaleissa.

Nyt persut sitten flirttailevat avoimesti Turtiaisen edustamien rokotevastaisten kanssa ja vastustavat koronapassia. Rokotuksen tulee olla vapaaehtoinen, kuuluu pakollinen lisäys.

– Koronaan kuolevat siis lähinnä ne ihmiset, jotka muutenkin pian kuolisivat, linjasi puolestaan Turtiainen keväällä.

Kahden kesken muutama persupoliitikko myöntää Setä A:lle, että tilanne on järjetön – mutta perässä mennään, eikä kritiikkiä kuulu, koska pelko äänten menettämisestä on niin suuri.

Ulkoasianvaliokunnan pj. Mika Niikko (ps) lietsoo rokotevastaisia tarinoita – ja Tavio säestää:

– Rokote on kaikkea muuta kuin täydellinen, eikä se muutu täydelliseksi sillä, että joku sanoo sen olevan täydellinen, Tavio perustelee Helsingin Sanomissa (HS 3. 12).

rokottamattomien suuri määrä tukkii sairaaloiden hoito- ja tehohoitopaikat. Persujen kannalta koomista on, että moni heistä on puolueen vastustama ”maahantulija”, jolta rokotus puuttuu.

Huippukallis hoito pitkittää samalla monen perussuomalaisten äänestäjän pääsemistä edes normileikkauksiin. Mutta mitäpä mokomasta.

Persupolitiikan sisällön tuntuu määrittelevän siis puolueesta poispotkittu Ano Turtiainen.

Siksi pääministeriyteen nykylukujen valossa matkaava Petteri Orpo (kok) joutuu väkisinkin palaamaan sinipuna-ajatuksiin miettiessään seuraavan hallituksen kokoonpanoa.

Perussuomalaiset rakentavat sinipunaa tietämättään, päättelee Setä Arkadian oppinut ystävä salaviisaasti.

Porvarihallitus näyttää olevan käytännössä sittenkin mahdoton vaihtoehto. Eduskuntavaaleihin mennessä asetelma tuskin muuttuu miksikään. Koronakeskustelu on tuonut tilanteen päivänvaloon.

Eipä sittenkään. Petteri Orpon kokoomuksen ja Riikka Purran perussuomalaisten hallitus taitaa olla unohdettu ajatus.

– Ei tuollaisen sakin kanssa yhteistyöstä mitään voi tulla, parahtaa ääni kokoomuksesta.

Samaan aikaan Sdp:ssä puhaltavat muutoksen tuulet. Vielä jouluna 2019 Marin käytännössä antoi haistatuksen vastaukseksi eduskunnassa hyvää joulua toivottaneelle Orpolle, mutta nyt hänkin osaa peittää kokoomusinhonsa.

Sdp on pohjimmiltaan valtapuolue. Siksi sinipunavoimat nousevat ja jylläävät – joko Marinin kanssa tai ilman Marinia. Kulisseissa sinipunaa pohjustetaan jo, kuiskitaan.

– Perussuomalaiset rakentavat sinipunaa tietämättään, päättelee Setä Arkadian oppinut ystävä salaviisaasti ja lisää, etteivät persut yksin hallitusta voi muodostaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?