Suomi valittiin Etyjin puheenjohtajaksi vuodelle 2025 - Politiikka - Ilta-Sanomat

Suomi valittiin Etyjin puheen­johtajaksi vuodelle 2025

Järjestön edellinen huippukokous järjestettiin Helsingissä vuonna 2008.

Ulkoministeri Pekka Haavisto kertoi Suomen valinnasta tiistaina. Vuoden 1975 huippukokous pidettiin Finlandiatalossa. Vielä ei ole tietoa, pidetäänkö Suomessa huippukokousta puheenjohtajavuonna.

30.11.2021 19:46

Suomi on valittu yksimielisesti Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin puheenjohtajaksi vuodelle 2025, kertoi ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) tiistai-iltana. Helsingissä järjestetystä Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökonferenssista tulee vuonna 2025 kuluneeksi viisikymmentä vuotta.

Etyjin kokous alkaa keskiviikkona Tukholmassa. Puheenjohtajana on tällä hetkellä Ruotsi. Ruotsin jälkeen puheenjohtajana jatkaa Puola ja sen jälkeen vuorossa on Pohjois-Makedonia. Vuoden 2024 puheenjohtajaa ei ole vielä päätetty.

– On ollut tarve pitää esillä Helsingin henkeä suurvaltojen välillä. Konsultaatiokierroksen jälkeen, jossa kysyimme jäsenmailta, mitä he ajattelevat puheenjohtajuudestamme, päätimme toissa viikolla lähettää hakemuksen, Haavisto sanoi.

Haaviston mukaan on vielä liian aikaista pohtia sitä, pidetäänkö Helsingissä Suomen puheenjohtajuuskaudella huippukokous.

Presidentti Sauli Niinistö on pitänyt esillä ajatusta, että Ety-kokouksen 50-vuotisjuhlan yhteydessä voitaisiin järjestää huippukokous Suomessa.

Etyjin edellinen huippukokous järjestettiin Helsingissä vuonna 2008. Menossa on nyt Etyjin historian pisin tauko ilman huippukokousta.

– Eivät kokoukset, julkisivultaan suurenmoisetkaan, ole tärkeitä, ellei niissä ole myöskin sisältöä. Niinistö sanoi taannoin.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj on alueellinen turvallisuusjärjestö, johon kuuluu 57 osallistujavaltiota. Kaikki Euroopan, Pohjois-Amerikan sekä Keski-Aasian maat ovat Etyjin osallistujavaltioita. Järjestöllä on lisäksi 11 kumppanimaata Välimeren ja Aasian alueelta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?