Myös kohtalaisen riskin tilaisuuksia aiotaan rajoittaa, alueita patistellaan tiukempiin otteisiin – Krista Kiuru: ”Hätäjarrua ei esitetty käytettäväksi” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Myös kohtalaisen riskin tilaisuuksia aiotaan rajoittaa, alueita patistellaan tiukempiin otteisiin – Krista Kiuru: ”Hätä­jarrua ei esitetty käytettäväksi”

Krista Kiurun mukaan hallitus ei voi jäädä vain odottelemaan.

30.11.2021 12:19 | Päivitetty 30.11.2021 22:44

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) kertoo, että alueita patistetaan yhä tiukempiin koronarajoituksiin. Sosiaali- ja terveysministeriö lähettää alueille heti keskiviikkona ohjauskirjeen. Tavoitteena on, että myös kohtalaisen riskin tilaisuuksia rajoitettaisiin, ei vain korkean riskin.

– Viranomaiset tarvitsevat lisää tehokkaita välineitä jo olemassa olevien päälle. Alueet ottavat leviämisvaiheen alueilla käyttöön tiukimman mahdollisen lain salliman tulkinnan tartuntatautilain pykälän 58 toimista ja täten rajoitustoimia kohdennetaan kohtalaisen riskin tilaisuuksiin. Pykälässä 58 on hyvin tarkkaan määritelty, minkälaisia tiloja ja tapahtumia se voi koskea, Kiuru sanoi.

Rajoituksia voisi tulla muun muassa ulkona järjestettäviin yleisötilaisuuksiin, ryhmäliikuntaan, joukkueurheiluun sekä kaukoliikenteen juniin ja busseihin. Koronapassilla näistä toimista voisi vapautua. Aiemmin rajoituksia on voinut kohdistaa vain merkittävän riskin tilaisuuksiin ja tapahtumiin, joissa kontakteja on enemmän.

Kiuru kertoi hallituksen neuvottelujen tuloksista tiistai-iltana.

Lisäksi hallitus katsoo, että testaus- ja jäljitystoimintaa on tehostettava. Sekä rokotettujen että lasten on päästävä paremmin testeihin. Myös kotitestausta laajennetaan ja pika- eli antigeenitestausta hyödynnetään entistä paremmin.

Kiuru kertoi myös EU:n terveyskomissaarin kannustaneen Suomea etenemään kolmansien koronarokotusten kanssa.

– Olemme verrokkimaita jäljessä, Kiuru sanoi.

Hallituksen tavoitteena on saada eduskunnalle esitys sote-henkilökunnan rokotusvelvollisuuden laajentamisesta jo ensi viikon alussa.

Hallitus katsoo Kiurun mukaan, että epidemia-alueilla on otettava laaja etätyösuositus mahdollisimman nopeasti käyttöön.

Hallitus keskusteli myös koronapassin käytön laajentamisesta. Kiurun mukaan kiireellisintä on ottaa koronapassi käyttöön niillä alueilla, jotka eivät ole tällä hetkellä leviämisalueita.

Toinen kokonaisuus on koronapassin käytön laajentaminen työpaikoille, mutta siihen liittyy paljon perusoikeudellisia ja perustuslaillisia kysymyksiä.

Lopuksi Kiuru painotti, että jokaisen ihmisen yksilöllinen käyttäytyminen ratkaisee paljon.

– Hätäjarrua ei esitetty käytettäväksi vaan nimenomaan alueellisten toimien tiukentamista, jotta välttyisimme hätäjarrulta. Viime kädessä joudumme pohtimaan, tarvitaanko myöhemmin päätös hätäjarrusta. Sellaiseen tilanteeseen saattaisimme päätyä, jos päätetyt toimet osoittautuisivat riittämättömiksi tai alueet panisivat toimia käyttöön riittämättömällä tavalla, Kiuru sanoi.

ISTV:n suora lähetys paikan päältä on päättynyt. Hetki hetkeltä -seuranta löytyy alta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?