Annika Saarikko: Keskustan näkemys turvapaikanhakijoiden oleskelulupaan kriittinen - Politiikka - Ilta-Sanomat

Keskustan Saarikko kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden oleskeluluvista: "Suhtaudumme tähän esitykseen kriittisesti”

Keskustan puheenjohtajan mukaan hallitus ottaa sisäministeriön selvityksiin kantaa niiden valmistumisen jälkeen.

Valtiovarainministeri Annika Saarikon mukaan keskusta suhtautuu sisäministeriön selvitykseen kriittisesti.

25.11. 15:40 | Päivitetty 25.11. 18:10

Keskustan puheenjohtajan, valtiovarainministeri Annika Saarikon mukaan keskusta suhtautuu kriittisesti sisäministeriön kaavailuihin myöntää oleskelulupa tuhansille kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille, jotka oleskelevat Suomessa tällä hetkellä laittomasti.

– Keskustan eduskuntaryhmän piiristä on jo julkisuuteenkin kerrottu, että suhtaudumme tähän esitykseen kriittisesti, Annika Saarikko sanoi Ilta-Sanomille eduskunnassa.

Saarikon mukaan tuore sisäministeri Krista Mikkonen (vihr) on kertonut, että selvitykset ovat vasta valmistuneet ja hallitus ottaa niihin sitten kantaa.

– Ensinäkemyksemme asiaan on kriittinen, Saarikko totesi.

Mikkonen ei halunnut kommentoida IS:lle hänen johtamassaan ministeriössä käynnissä olevaa virkamiesselvitystä. Mikkonen paineli sanaakaan sanomatta vihreiden eduskuntaryhmän kokoukseen.

IS uutisoi eilen, että sisäministeriössä on käynnistetty perhevapaalle jääneen entisen sisäministerin Maria Ohisalon (vihr) aikana selvitys, jossa hahmotellaan oleskeluluvan myöntämistä vuosina 2015–16 ja sitä aiemmin Suomeen saapuneille turvapaikanhakijoille, jotka ovat saaneet kielteisen turvapaikkapäätöksen ja tehneet sen jälkeen uusintahakemuksen tai useita hakemuksia. Maahanmuuttoviraston syksyn arvion mukaan heitä on Suomessa yhä noin kolmetuhatta.

Lisäksi Suomessa on arviolta noin tuhat turvapaikanhakijaa, jotka ovat saaneet kielteisen päätöksen ja maastapoistumispäätöksen, mutta heitä ei ole saatu poistettua maasta.

Lue lisää: Sisä­ministeriö kaavailee tuhansille kielteisen turva­paikka­päätöksen saaneille oleskelu­lupaa

Hankkeen vastuuvalmistelijana toimiva lainsäädäntöneuvos Jutta Gras sisäministeriöstä sanoi IS:lle, että selvitys on valmistumassa vuoden loppuun mennessä. Laittomasti maassa olevien laillistamisesta ei ole hallitusohjelman kirjausta, mutta hallitus on päättänyt selvityksen tekemisestä samassa yhteydessä, kun hallitus hyväksyi Laittoman maahantulon ja maassa oleskelun vastaisen toimintaohjelman vuosille 2021–24.

Sdp:n ja keskustan edustajat eduskunnan hallintovaliokunnassa totesivat eilen kannanotossaan, että sisäministeriön kaavailut eivät ole hallituksen linja.

Lue lisää: Sdp ja keskusta tyrmäävät sisä­ministeriön aikeet myöntää oleskelu­lupa kielteisen turva­paikka­päätöksen saaneille

– Sisäministeriössä valmistelussa oleva selvitys, jossa laittomasti maassa oleva kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut henkilö voisi saada oleskeluluvan, on hallitusohjelman vastainen, Sdp:n ja keskustan kansanedustajat katsoivat.

Oikaisu 25.11.2021: Toisin kuin jutussa alunperin luki, hallitus on tehnyt päätöksen selvityksestä, jossa etsitään ratkaisuja maassa pitkään ilman oleskeluoikeutta oleskelleiden tilanteeseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?