Krista Kiuru sote-ministeriryhmän päätöksestä: Anniskelua rajoitetaan kello 17 lähtien, rajoituksen voi välttää koronapassia käyttämällä - Politiikka - Ilta-Sanomat

Ravintola­rajoitukset kiristymässä, anniskelua rajoitetaan kello 17 lähtien – Kiuru varoitti teho­hoidon yli­kuormittumisesta

Rajoituksen voi välttää koronapassia käyttämällä.

25.11.2021 11:32 | Päivitetty 25.11.2021 15:11

Tänään kokoontunut sote-ministeriryhmä on päättänyt, että anniskelua rajoitetaan lain suomin keinoin kello 17 lähtien. Säännöksen vastaisesti voi toimia niissä ravintoloissa, joissa otetaan käyttöön koronapassi. Asiasta kertoi perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) tiedotustilaisuudessa.

Kiurun mukaan ministeriryhmä suosittelee, että valtioneuvosto säätäisi kireämmistä ravintolarajoituksista ylimääräisessä istunnossa joko tänä iltana tai huomenna aamulla.

–  Tämä kokonaisuus on nyt esitelty valtioneuvostolle ja valtioneuvosto tulee pitämään ylimääräisen istunnon, jossa tätä sote-ministeriryhmän esitystä käsitellään, Kiuru sanoi valtioneuvoston iltapäivän istunnon jälkeen järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Istunnossa hallitus päätti esittää odotetusti, että väliaikaiset koronarajoitukset mahdollistavia tartuntatautilain säännöksiä jatketaan kesäkuun 2022 loppuun saakka.

Koronapassilla vapautuisi rajoituksista kuten tähän asti. Lisäksi koronapassin käyttö kohdennettaisiin koskemaan yleisötilaisuuden ja tilan koko aukioloaikaa. Näin ollen jatkossa passi täytyisi ottaa käyttöön heti kun esimerkiksi ravintolaan menee, eikä vasta puoliltaöin niin kuin joissain baareissa on tehty.

Esityksessä ehdotetaan jatkettavaksi ravintoloiden toiminnan väliaikaista rajoittamista ja valvontaa koskevien säännösten voimassaoloa. Lisäksi jatkettaisiin henkilöliikenteessä ja muissa palveluissa noudatettavia erityisiä hygieniavelvoitteita ja toiminnan väliaikaista rajoittamista epidemiatilanteen sitä vaatiessa.

Säännökset tulisi saada voimaan vuodenvaihteessa, joten eduskunnan pitää ehtiä käsitellä torstaina annettu esitys ennen istuntotaukoa.

– Tilanne on erittäin huolestuttava. 49 tehohoitopaikkaa on käytössä. Ne täyttyvät, kun 50 on täynnä. Meillä ei ole yhtään positiivista uutista jaettavana, Kiuru sanoi.

Kun määrä ylittää 50:n rajan, leikkaustoimintaa ajetaan radikaalisti alas, ministeri varoitti.

Kiurun mukaan yksi tehohoitopaikka vaatii pahimmillaan neljän–viiden leikkauksen perumista Suomessa. Käytännössä koronapotilaiden hoito vaatii siis muusta hoitotarpeesta säästämistä.

– Eikä meillä ole takeita, että tulemme saamaan tarpeeksi hoitajia teholle töihin, jos perustamme oman strategiamme siihen, että määrättömästi epidemia voi paisua ja toimenpiteisiin ei ryhdytä ajoissa.

ISTV näytti tiedotustilaisuuden suorana. Sen etenemistä seurattiin alla hetki hetkeltä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?