Sdp ja keskusta tyrmäävät aikeet myöntää oleskelulupa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille - Politiikka - Ilta-Sanomat

Sdp ja keskusta tyrmäävät sisä­ministeriön aikeet myöntää oleskelu­lupa kielteisen turva­paikka­päätöksen saaneille

Eduskunnan hallintovaliokunnassa istuvien kansanedustajien mukaan sisäministeriön kaavailut eivät ole hallituksen linja.

Sdp:n kansanedustaja Eveliina Heinäluoma ja keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä pitävät sisäministeriön suunnitelmia oleskeluluvan myöntämisestä kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille hallitusohjelman vastaisina.

24.11. 18:44

Sdp:n ja keskustan hallintovaliokuntaryhmät tyrmäävät sisäministeriön kaavailut oleskeluluvan myöntämisestä tuhansille kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille.

Ilta-Sanomat uutisoi tänään, että sisäministeriö on käynnistänyt selvityksen, jossa hahmotellaan oleskeluluvan myöntämistä vuosina 2015–16 tai tätä aiemmin saapuneille turvapaikanhakijoille, jotka ovat olleet maassa pitkään ilman oleskelulupaa.

Lue lisää: Sisä­ministeriö kaavailee tuhansille kielteisen turva­paikka­päätöksen saaneille oleskelu­lupaa

Sdp:n ja keskustan edustajat eduskunnan hallintovaliokunnassa toteavat, että sisäministeriön kaavailut eivät ole hallituksen linja.

– Sisäministeriössä valmistelussa oleva selvitys, jossa laittomasti maassa oleva kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut henkilö voisi saada oleskeluluvan, on hallitusohjelman vastainen, Sdp:n ja keskustan kansanedustajat katsovat.

Jos lainsäädäntöä muutettaisiin ehdotuksen mukaisesti siten, että kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut henkilö saisikin oleskeluoikeuden, romuttaisi se kansanedustajien mukaan koko maahanmuutto- ja turvapaikkalainsäädännön olemassaolon.

Kansanedustajat näkevät, että vaikka selvitys koskee vain vuosina 2015–16 tai tätä aiemmin saapuneita, on olemassa vaara, että samaa toimintatapaa sovelletaan myös tulevaisuudessa.

– Jos turvapaikkaa ei myönnetä, pitää palautusten olla nopeita sekä tehokkaita, eikä tilanne saa missään tapauksessa muodostua sellaiseksi, että järjestelmä kannustaa oleskelemaan laittomasti Suomessa, Sdp:n ja keskustan valiokuntaryhmät toteavat.

Eduskunnan hallintovaliokunnassa Sdp:tä edustavat varsinaisina jäseninä kansanedustajat Eveliina Heinäluoma, Aki Lindén, Piritta Rantanen ja Heidi Viljanen. Keskustaa edustavat Mikko Kärnä, Hanna Huttunen ja Juha Pylväs.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?