Sdp ja keskusta tyrmäävät sisä­ministeriön aikeet myöntää oleskelu­lupa kielteisen turva­paikka­päätöksen saaneille

Eduskunnan hallintovaliokunnassa istuvien kansanedustajien mukaan sisäministeriön kaavailut eivät ole hallituksen linja.

Sdp:n kansanedustaja Eveliina Heinäluoma ja keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä pitävät sisäministeriön suunnitelmia oleskeluluvan myöntämisestä kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille hallitusohjelman vastaisina.

24.11.2021 18:44

Sdp:n ja keskustan hallintovaliokuntaryhmät tyrmäävät sisäministeriön kaavailut oleskeluluvan myöntämisestä tuhansille kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille.

Ilta-Sanomat uutisoi tänään, että sisäministeriö on käynnistänyt selvityksen, jossa hahmotellaan oleskeluluvan myöntämistä vuosina 2015–16 tai tätä aiemmin saapuneille turvapaikanhakijoille, jotka ovat olleet maassa pitkään ilman oleskelulupaa.

Lue lisää: Sisä­ministeriö kaavailee tuhansille kielteisen turva­paikka­päätöksen saaneille oleskelu­lupaa

Sdp:n ja keskustan edustajat eduskunnan hallintovaliokunnassa toteavat, että sisäministeriön kaavailut eivät ole hallituksen linja.

– Sisäministeriössä valmistelussa oleva selvitys, jossa laittomasti maassa oleva kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut henkilö voisi saada oleskeluluvan, on hallitusohjelman vastainen, Sdp:n ja keskustan kansanedustajat katsovat.

Jos lainsäädäntöä muutettaisiin ehdotuksen mukaisesti siten, että kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut henkilö saisikin oleskeluoikeuden, romuttaisi se kansanedustajien mukaan koko maahanmuutto- ja turvapaikkalainsäädännön olemassaolon.

Kansanedustajat näkevät, että vaikka selvitys koskee vain vuosina 2015–16 tai tätä aiemmin saapuneita, on olemassa vaara, että samaa toimintatapaa sovelletaan myös tulevaisuudessa.

– Jos turvapaikkaa ei myönnetä, pitää palautusten olla nopeita sekä tehokkaita, eikä tilanne saa missään tapauksessa muodostua sellaiseksi, että järjestelmä kannustaa oleskelemaan laittomasti Suomessa, Sdp:n ja keskustan valiokuntaryhmät toteavat.

Eduskunnan hallintovaliokunnassa Sdp:tä edustavat varsinaisina jäseninä kansanedustajat Eveliina Heinäluoma, Aki Lindén, Piritta Rantanen ja Heidi Viljanen. Keskustaa edustavat Mikko Kärnä, Hanna Huttunen ja Juha Pylväs.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?