Nyt puhuu HVK:n ex-toimitus­johtaja Tomi Lounema erostaan: ”Ei siinä ollut mitään vaihtoehtoa”

Huoltovarmuuskeskuksen entinen toimitusjohtaja Tomi Lounema kokee toimivansa edelleen epäonnistuneiden maskikauppojen syntipukkina.

Lounema kertoo olevansa hyvin tyytyväinen syyttäjän taannoin tekemään ratkaisuun olla nostamatta häntä ja kahta muuta HVK:n entistä johtajaa vastaan syytteitä epäonnistuneista maskikaupoista.

20.11.2021 21:25

Pääministeri Sanna Marin (sd) kommentoi tänään Huoltovarmuuskeskuksen (HVK) toimintaan liittyvää kevään 2020 maskijupakkaa. Hänen mukaansa HVK:n toimitusjohtajana tuolloin toiminut Tomi Lounema sanoi kantavansa täyden vastuun siitä, mitä HVK:ssa on tehty.

–  Muistelen tuota kevättä 2020 ja muistan hyvin silloisen toimitusjohtajan omat sanat. Hän (Lounema) itse tuolloin sanoi, että hän kantaa täyden vastuun siitä, mitä HVK:ssa on tehty ja tämän mukaisesti hän on toiminut, Marin vastasi.

– Hänhän itse irtisanoutui omasta tehtävästään, ja työ- ja elinkeinoministeriö tietenkin HVK:n ohjaajana pyysi tuolloin selvitystä, Marin jatkoi.

Lue lisää: Marin eronneen HVK-toimitusjohtajan kohtelusta: Hänhän irtisanoutui itse

Lounema kertoo IS:lle, että vaikka hän itse erosi tehtävästään, ei jatkamisen mahdollisuutta käytännössä ollut. Marin oli ennen eropäätöstä itse ilmoittanut, ettei Lounema enää nauttinut pääministerin luottamusta.

– Jos tuollaisessa tehtävässä kuin HVK:n toimitusjohtajana on, johon valtioneuvoston yleisistunto nimittää, niin jos sitten pääministeri, joka toimii valtioneuvoston istunnon puheenjohtajana ilmoittaa, ettei ole luottamusta, kyllä silloin pitää ymmärtää, ettei sitä ole.

– Lisäksi kansliapäällikkö Jari Gustafsson soitti minulle, ja sanoi, että tässä käy näin. Kun kysyin, onko tässä muuta vaihtoehtoa, hän sanoi, että jos en itse lähde, niin seuraavassa valtioneuvoston istunnossa vaihdetaan. Ei siinä ollut mitään vaihtoehtoa, Lounema jatkaa.

HVK:n ex-toimitusjohtajan saamaa kohtelua on pidetty kohtuuttomana. Maskikohu syntyi, kun HVK tilasi Kiinasta suojavarusteita pikavippiyhtiöitä pyörittäneeltä liikemieheltä Onni Sarmasteelta ja kauneusalan yrittäjältä Tiina Jylhältä. Varusteiden laatu ei vastannut odotuksia, mikä johti työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) mukaan Louneman irtisanoutumisen aiheuttaneeseen luottamuspulaan.

Louneman mukaan tilanne oli suojavarusteiden osalta kriittinen keväällä 2020, mikä osaltaan loi painetta nopeisiin maskihankintoihin.

– Siinä tilanteessa ei ollut muuta mahdollisuutta kuin koittaa niitä maskeja hankkia, koska tiedettiin samaan aikaan, että vaikka poliitikot prässäsivät päälle, niin terveydenhuollossa suojavarusteista oli huutava pula, ja terveydenhuolto olisi ollut romahtamispisteessä, jos suojavarusteita ei olisi nopeasti saatu. Siksi oli pakko yrittää, ja sitähän siinä sitten koetettiin tehdä. Ja sitten kun asia meni mönkään, ei siinä kohti enää luottamusta ollutkaan.

Poliittisten tahojen luoma paine ilmenee keskusrikospoliisin (KRP) reilu viikko sitten julki tulleesta esitutkinnasta. HVK:n hallituksen puheenjohtajana toimineen TEM:in osastopäällikkö Ilona Lundströmin mukaan osa ministereistä oli soittanut suoraan Lounemalle asian tiimoilta.

– Ainakin ministerit Aino-Kaisa Pekonen (vas), Pekka Haavisto (vihr) ja Ville Skinnari (sd) olivat soittaneet suoraan Tomi Lounemalle ja luoneet suorituspainetta suoraan HVK:n toimivaan johtoon, Lundström kertoi.

Lue lisää: Ministerit painostivat Huolto­varmuus­keskuksen johtoa maskikauppoihin

Lounema kokee itse toimivansa asiassa edelleen jonkinlaisena syntipukkina.

– Hallituksessa tehtiin nopeita ratkaisuja, ja he saivat siivottua asian käsistänsä pois tilanteessa, jossa ei oltu vielä edes selvitetty, että mitä oikeastaan on tapahtunut, hän toteaa.

HVK:sta haluttiin vastuunkantaja myös sen hallussa olleista vanhentuneista maskeista, selviää KRP:n esitutkintamateriaalin osana olleista Louneman sähköposteista. Esitutkintamateriaalin mukaan työministeri Tuula Haataisen (sd) entinen erityisavustaja Timo Nevaranta halusi vyöryttää vastuun tästä mahdollisesti syntyvästä mainehaitasta HVK:lle.

Lue lisää: Maskitutkinnan sähköpostit: Ministerin erityisavustaja halusi kaataa vastuun Huolto­varmuus­keskukselle

Lounema kertoo olevansa hyvin tyytyväinen syyttäjän taannoin tekemään ratkaisuun olla nostamatta häntä ja kahta muuta HVK:n entistä johtajaa vastaan syytteitä epäonnistuneista maskikaupoista.

Syyttäjän mukaan olosuhteet tapahtuma-aikaan olivat sellaiset, että kolmikolla saattoi ja sai olla käsitys, että heidän menettelynsä oli oikeutettua ja puolustettavaa terveydenhuollon romahtamisen estämiseksi. Syyttäjän mukaan myös heidän mahdollisuutensa toimia toisin olivat varsin rajalliset.

– Tämä on ollut itselle tavattoman kova prosessi käydä läpi, ja nyt olen kovin iloinen siitä, että tapahtumien todellinen kulku on tullut esille, Lounema sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?