Krista Kiuru selvittää koronapassin saamista työpaikoille

”Meillä on erittäin vakavia tautiryppäitä erityisesti lounaisrannikolla.”

4.11.2021 17:25

Sosiaali- ja terveysministeriö selvittää yhteistyössä muiden ministeriöiden kanssa koronapassin käytön laajentamista Suomessa.

– On keskusteltu koronapassin käytön laajentamisesta työpaikoille, perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) sanoo IS:lle.

Kiuru kertoo olevansa itse valmis esittämään koronapassin käyttöönoton laajentamista.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Kiuru korostaa, että asian oikeudellinen arviointi on tehtävä huolellisesti, jotta ehdotus menee läpi eduskunnassa. Arvioitavaksi tulee ministerin mukaan yhdenvertaisuus, syrjinnän kielto, henkilökohtainen koskemattomuus ja yksityiselämän sekä henkilötietojen suoja.

Ministeri perustelee koronapassin tarvetta työpaikoilla muun muassa levinneellä koronataudilla.

– Meillä on erittäin vakavia tautiryppäitä erityisesti lounaisrannikolla. Omassa kotimaakunnassani Satakunnassa ison akkutehtaan rakennustyömaan epidemia levisi väestöön, ja sillä on ollut kallis hinta satakuntalaisille.

Kiurun mukaan rakennustyömailla ja teollisuuden työpaikoissa on paljon ulkomaalaisia työntekijöitä, joiden rokotesuoja on jäänyt varsin kehnoksi.

– On arvioitu, että paikoitellen jopa 60–70 prosenttia saattaa olla rokottamattomia näissä työyhteisöissä.

Keskustelua on käyty myös hoiva- ja hoitohenkilökunnan rokotesuojan tarpeellisuudesta.

Koronapassin käytön laajentamista ja saamista työpaikoille on vaatinut työnantajajärjestö Elinkeinoelämän keskusliitto EK.

EK:n johtaja Ilkka Oksala vaatii blogissaan, että koronarokotetta pitäisi voida edellyttää työntekijöiltä ja maan hallitus aloittaa asiaa koskevan lainvalmistelun.

Oksala kysyy, kuinka kauan yhteiskunta voi katsoa sivusta toimettomana, kun rokottamattomat vaarantavat muiden hengen ja terveyden. Rokottamattomat kuormittavat terveydenhuoltoa ja samalla moni muu sairaus jää hoitamatta ajallaan.

– Suomen perustuslaissa todetaan, että jokaisella on oikeus elämään ja että julkisen vallan on turvattava, sen mukaan kuin lailla tarkemmin säädetään, jokaiselle riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut ja edistettävä väestön terveyttä.

Oksala ottaa kantaa sote-henkilöstön rokotuksiin viittaamalla oikeuskansleri Tuomas Pöystin kantaan asiassa.

Pöysti katsoi HS:n haastattelussa, että jo voimassa olevan lainsäädännön mukaan sote-henkilöstöltä voidaan edellyttää koronarokotuksia asiakkaiden ja potilaiden suojaamiseksi.

Pöysti mukaan ministeriön tulee antaa asiasta ohje, jos asiasta on alan toimijoiden keskuudessa epäselvyyttä.

– Odotan suurella mielenkiinnolla, koska STM kykenee tämän ohjeen antamaan. STM on koronakriisissä hyvinkin nopeasti onnistunut rajoittamaan muun muassa elinkeinotoimintaa. Nyt kun pitäisi suojella väestöä ja edellyttää rokotuksia hoitohenkilökunnalta, näyttää vauhti hidastuneen, Oksala näkee.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?