EK:n johtaja vaatii koronapassia käyttöön työpaikoille

EK:n johtaja Ilkka Oksala ottaa kantaa myös sote-henkilöstön rokotuksiin ja odottaa STM:n toimivan oikeuskanslerin näkemyksen pohjalta.

– Koronapassi on voitava ottaa käyttöön työpaikoilla, näkee EK:n johtaja Ilkka Oksala.

Elinkeinoelämän keskusliiton johtaja Ilkka Oksala vaatii hallitusta käynnistämään välittömästi lainvalmistelun, joka mahdollistaa koronarokotteen edellyttämisen työntekijöiltä.

– Koronapassi on voitava ottaa käyttöön työpaikoilla, Oksala perää blogikirjoituksessa.

Oksala kysyy, kuinka kauan yhteiskunta voi katsoa sivusta toimettomana, kun rokottamattomat vaarantavat muiden hengen ja terveyden. Rokottamattomat kuormittavat terveydenhuoltoa ja samalla moni muu sairaus jää hoitamatta ajallaan.

– Suomen perustuslaissa todetaan, että jokaisella on oikeus elämään ja että julkisen vallan on turvattava, sen mukaan kuin lailla tarkemmin säädetään, jokaiselle riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut ja edistettävä väestön terveyttä, Oksala kirjoittaa ja jatkaa:

– Perusoikeuksien toteutuminen edellyttää, että maan hallitus välittömästi aloittaa lainvalmistelun, jolla työnantajalle annetaan oikeus velvoittaa työntekijöitään kertomaan koronarokotteen ottamisesta.

Oksala ottaa kantaa myös sote-henkilöstön rokotuksiin nostamalla esiin oikeuskansleri Tuomas Pöystin kantaa asiassa. Pöysti katsoi HS:n haastattelussa, että jo voimassa olevan lainsäädännön mukaan sote-henkilöstöltä voidaan edellyttää koronarokotuksia asiakkaiden ja potilaiden suojaamiseksi.

Pöysti mukaan STM:n pitää antaa asiasta ohje, mikäli asiasta on alan toimijoiden keskuudessa epäselvyyttä. Oikeuskanslerin mukaan laki velvoittaa sitä tähän.

– Odotan suurella mielenkiinnolla, koska STM kykenee tämän ohjeen antamaan. STM on koronakriisissä hyvinkin nopeasti onnistunut rajoittamaan mm. elinkeinotoimintaa. Nyt kun pitäisi suojella väestöä ja edellyttää rokotuksia hoitohenkilökunnalta, näyttää vauhti hidastuneen, Oksala näkee.

Sote-henkilöstö on oma lukunsa. Rokottamisen edellyttäminen pelkästään siltä, ei EK-johtajasta riitä ja siksi hän perään lainvalmistelua, joka mahdollistaa koronapassin käyttöönoton työpaikoilla laajemmin.

Oksala painottaa, että työnantajan on saatava tietää, ovatko työntekijät ottaneet koronarokotteen, jotta työntekijöiden ja asiakkaiden turvallisuus voidaan turvata.

– Tieto antaa työnantajalle sitten mahdollisuuden järjestää työt niin, että rokottamaton ei vaaranna muiden työntekijöiden tai asiakkaiden henkeä ja terveyttä. Mikäli töiden uudelleenjärjestely ei ole mahdollista, on työnantajan voitava lomauttaa kyseinen rokottamaton työntekijä.

Oksalan mukaan seuraus ei ole rokottamattomalle kohtuuton.

– Ongelmasta selviää, kun ottaa rokotteen. Yhteiskuntahan tarjoaa niin rokotteen kuin itse rokottamisen maksutta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?