Ilkka Kanerva muistelee tekstareista leimahtanutta kohua Ylen dokumentissa – potkut ministerin pestistä löivät ”säpäleiksi”

Ylen dokumenttisarjassa kerrataan lähihistorian politiikan tapahtumia.

Ulkoministeri Ilkka Kanervan viimeiseksi työtehtäväksi jäi tapaaminen Ruotsin ja Norjan ulkoministereiden kanssa maaliskuun 31. päivänä vuonna 2008.

27.10.2021 6:15

Kansanedustaja Ilkka Kanerva (kok) kertoo Ylen dokumenttisarjassa Politiikka-Suomi, miten kovalta tekstarikohu ja siitä seurannut ero ulkoministerin paikalta hänestä itsestään tuntui.

– Se on ehkä eniten lyönyt minua ihmisenä säpäleiksi. Kyllä silloin olin heikoimmillani kuin koskaan. Eikä se ollut hetken asia hoidettavaksi, Kanerva tunnusti Politiikka-Suomen haastattelussa.

Ulkoministerinä toiminut Kanerva oli lähettänyt viljalti tuhmiksi luonnehdittavia tekstiviestejä Johanna Tukiaiselle. Hymy-lehti julkaisi Kanervan tekstiviestejä maaliskuun alkupuolella 2008, ja ulkoministeri kärvisteli kohun keskiössä yli kolme viikkoa.

Kyseessä ei ollut ensimmäinen kerta, kun Kanerva narahti rohkeiden ja suorasukaisten tekstiviestien lähettämisestä nuorille julkkisnaisille. Eduskunnan varapuhemiehenä toimiessaan Kanerva oli tekstiviestittelynsä takia tikunnokassa vuonna 2005 ja Kanerva lupasi tuolloin parantavan tapansa.

Kanerva oli toiminut ulkoministerinä noin vuoden ja hän halusi jatkaa tehtävässään, mutta puheenjohtaja Jyrki Katainen (kok) näytti Kanervalle ovea hallituksesta yli kolmen viikkoa velloneen kohun jälkeen aprillipäivänä 2008.

Ulkoministeri Ilkka Kanerva oli tekstarikohunsa aikana median piirittämänä yli kolme viikkoa. Kanervan viimeiseksi jäänyt tiedotustilaisuus, kolmen Pohjoismaan ulkoministeritapaaminen ei normaalisti mediaa olisi juuri kiinnostanut ja uutiskynnystä ylittänyt.

Ulkoministerin tehtävistään erotettu Kanerva jäi lääkärin määräyksestä sairauslomalle. Politiikka-Suomessa Kanerva kertoo, että hän olisi ollut sairauslomalla pitempään, mutta kollegoiden rohkaisevat viestit auttoivat haavojen umpeen kuroutumisessa.

– Et usko, mitä tarkoitti se, kun muidenkin puolueiden tutut kaverit laittoivat kirjettä tulemaan – tai miten signaalin minulle lähettivät – että: ”Ike, nyt, tule tänne takaisin, sinua odotetaan, ja tule pystyssä päin – sinua ei kukaan katso väärällä silmällä”, Kanerva kuvaili tsemppiviestien sisältöä Ylen dokumenttisarjassa.

Kanervan erottaminen oli kova paikka puheenjohtaja Kataiselle. Muistiin ovat jääneet Kataisen kyyneleet, kun hän aprillipäivänä kertoi erottavansa Kanervan ulkoministerin tehtävistä.

– Rupesin miettimään, että kyse on Suomen ulkoministeristä. On pitkään vellova keskustelu, josta ei oikein tolkkua saa. Ja tämä alkaa helposti vaikuttaa luotettavuuteen. Se oli tosi tiukka paikka, Katainen kertoi Ylen dokumentissa.

Ulkoministeri Ilkka Kanervan erottaminen herkisti puheenjohtaja Jyrki Kataisen kyyneliin aprillipäivänä 2008.

Keväällä 2007 Katainen jätti eduskuntaan paluun tehneen Sauli Niinistön pois kokoomuksen hallitusneuvottelijoista, tarjosi Niinistölle eduskunnan puhemiehen paikkaa ja ulkoministeriksi Katainen nosti Kanervan.

Noin vuoden ulkoministerinpestiään hoitanut Kanerva sai laajalti kiitosta tehtäviensä hoitamisesta, mutta toiseen kertaan tekstiviesteistä kärähtäminen, vielä Suomen ulkoministerinä, oli liikaa kokoomukselle ja Kataiselle.

Katainen ja Kanerva olivat käyneet ennen ministerinimitystä keskustelun, jossa Kanerva oli luvannut pitää sormensa kurissa.

– Kun Jyrki pyysi Kanervaa ministeriksi, he olivat käyneet välipuheen siinä vaiheessa, että nämä hänen henkilökohtaisen elämän jutut pitää pysyä sellaisessa kuosissa, että niistä ei tule haittaa puolueelle. Ettei Jyrkin tarvitse kertaakaan sellaisiin kysymyksiin vastata, Kataisen tuolloinen erityisavustaja Juho Romakkaniemi sanoi Politiikka-Suomessa.

Katainen valitsi Kanervan seuraajaksi ulkoministeriksi Alexander Stubbin (kok) europarlamentista.

Ilkka Kanerva, 73, on Suomen historian pitkäaikaisin kansanedustaja. Kanerva on istunut eduskunnassa yhtäjakoisesti vuodesta 1975.

Tällä vaalikaudella Kanerva on toiminut puolustusvaliokunnan puheenjohtajana.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?