KU: Li Andersson syyttää perussuomalaisia ”juntin” mielikuvan luomisesta työläismiehille - Politiikka - Ilta-Sanomat

KU: Li Andersson syyttää perus­suomalaisia ”juntin” mielikuvan luomisesta työläis­miehille: ”Soini on tehnyt erittäin suuren karhun­palveluksen”

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo harmittelee IS:lle, että ”elämäntapafiilistely” on ajanut politiikassa asioiden edelle.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson piti linjapuheen vasemmistoliiton tilaisuudessa 12. lokakuuta.

18.10.2021 20:29

Perinteinen duunaripuolue vasemmistoliitto on viimeisen vuosikymmenen aikana menettänyt runsaasti etenkin pienempien teollisuuspaikkakuntien äänestäjiensä kannatusta perussuomalaisille, jonka pitkäaikainen puheenjohtaja Timo Soini julisti aikoinaan olevan ”työväenpuolue ilman sosialismia”. Nykyisen puheenjohtajan Li Anderssonin johdolla vasemmistoliitto on profiloitunut imagollisesti entistä enemmän punavihreään, kaupunkilaiseen suuntaan.

Kesäkuun kuntavaaleissa vasemmistoliitto menestyikin hyvin Helsingissä mutta valtakunnallinen vaalitulos oli sen historian huonoin. Vetovoiman hiipuminen kiteytyi symbolisesti puolueen viimeiseen linnakkeeseen, tehdaspaikkakunta Kemiin, jossa vasemmistoliitto menetti kolme valtuustopaikkaa ja suurimman puolueen asemansa. Perussuomalaiset taas onnistui hankkimaan kolme lisäpaikkaa kaupunginvaltuustoon.

Koko maassa vasemmistoliiton kannatus jäi 7,9 prosenttiin, vaikka tavoitteet olivat kymmenen prosentin tuntumassa. Perussuomalaiset taas onnistui kasvattamaan kannatustaan peräti 5,6 prosenttiyksiköllä vuodesta 2017 vaaleista ja nousemaan 14,6 prosentin kannatuksella neljännelle paikalle aivan keskustan tuntumaan.

Vasemmiston äänenkannattajan Kansan Uutisten haastattelussa Andersson pohtii syitä puolueen tappioon teollisuuspaikkakunnilla sekä keinoja perussuomalaisten haastamiseen. Andersson korostaa, että tietyllä paikkakunnalla menestymiseen tarvitaan sellaisia ihmisiä, jotka pystyvät keräämään ääniä paikallisesti.

Anderssonin mukaan puolueen tulisi löytää entistä enemmän esimerkiksi ammattiyhdistysliikkeen piiristä tulevia, nuoria ehdokkaita. Hän myös peräänkuuluttaa ”iskujoukkoa”, joka ottaisi tehtäväkseen haastaa perussuomalaisia työntekijäammateissa.

Nykyisessä poliittisessa puheessa korostuvat henkilökohtaiset elämänvalinnat, kuten vaikkapa suhde lihansyöntiin tai autoiluun. Andersson sanoo Kansan Uutisten haastattelussa olevansa huolissaan siitä, kuinka perussuomalaiset pystyvät tällaisilla aiheilla määrittelemään suomalaisen duunarin sellaiseksi kuin haluavat.

– Kyllä me tarvitsisimme myös vasemmistolaisia ihmisiä, jotka sanovat julkisuudessa, että syön makkaraa, kuljen omalla autolla, mutta en silti vihaa maahanmuuttajia enkä ole sitä mieltä, että ympäristöä pitää tuhota. Sille viestille olisi kysyntää, hän muotoilee.

Anderssonin mielestä on tärkeää, että sekä vasemmistoliitossa että ay-liikkeessä toimii nimenomaan miehiä, jotka ilmaisevat ettei perussuomalaiset edusta heitä duunariäijänä. Perussuomalaisia ei hänen mukaansa pidä päästää kirjoittamaan historiaa sellaiseksi, jossa ainoastaan perussuomalaisten arvot ovat heidän arvojaan.

– Timo Soini on tehnyt erittäin suuren karhunpalveluksen suomalaiselle duunarille, kun on tehnyt hänestä juntin, mitä hän ei ole tai ole koskaan ollut. Kun katsoo työväenliikkeen historiaa ja toimintaa, niin SKDL:ssä sivistys oli vuosikymmeniä jotain sellaista, jota duunari arvostaa.

Kansan Uutisille Andersson korostaa tällaisten ihmisten olevan erittäin tervetulleita puolueeseen.

– Mutta perussuomalaisten luoman virheellisen duunarimieskuvan haastamiseksi tarvitaan niitä äijiä, jotka lähtevät liikkeelle. Minä en pysty tekemään sitä kenenkään puolesta.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo kiistää puolueen olevan nyt haalimassa erityisesti miehiä riveihinsä.

– Ei meillä ole mitään strategiaa että olemme nimenomaan miehiä hakemassa mukaan, Saramo sanoo IS:lle.

Hän huomauttaa, että vasemmistoliiton aktiiveissa edelleen verrattain paljon miehiä.

– Ääripäissä perussuomalaiset on ollut todella miesvaltainen ja vihreät todella naisvaltainen. Meillä tämä luku on ollut aika pitkälle 50–50 viime vuosina.

Mutta onko vasemmistoliitossa nyt herätty siihen että puolue on unohtanut suomalaiset, jotka syövät makkaraa ja ajavat autolla?

– Ei todellakaan. Timo Soini nosti aikoinaan joka tilanteessa esiin, että sekä vasemmistoliitto että vihreät olisivat unohtaneet tällaiset ihmiset ja loi meistä kuvaa, joka ei ollut paikkansa pitävä. Vaikka viime kuntavaalien ehdokaslistoja katsomalla voi nähdä, minkälaista porukkaa meidän puolueessamme on.

Miksi nämä makkaraa syövät miehet eivät sitten näy missään?

– Kuten sanoin, niin kyllä heitä siellä on. Meidän pitäisi löytää keinot tuoda esiin, että emme ole sellainen kuin kuva jonka perussuomalaiset on meistä luonut.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo.

Saramo myös huomauttaa, että duunarius ei ole mikään sukupuoleen sidottu käsite.

– Yhteiskunnassa aika kovilla olevia duunareita on naisvaltaisilla aloilla, esimerkiksi varhaiskasvatuksessa, terveyspalveluissa ja hoivapalveluissa, joissa tehdään rankkaa työtä.

Myös Saramo tunnistaa silti uusien toimijoiden löytämisen haasteet. Henkilökohtaisesti hän on sitä mieltä, että politiikassa olisi ensisijaisesti puhuttava asioista eikä mielikuvista.

Politiikka on kuitenkin mennyt koko ajan enemmän mielikuvien suuntaan. Perinteisiin yhteiskuntaluokkiin kuulumisen tilalle on tullut uudenlaisia identifioitumisen kohteita, jotka perussuomalaiset ja vihreät ovat osanneet käyttää vasemmistoliittoa taitavammin hyödykseen.

– Miltä ihminen näyttää tai mitä hän syö on tullutkin merkittävämpi tekijä kuin siitä, hän tekee työkseen ja millaista yhteiskuntaa haluaa. Pidän sitä aika vaarallisena kehityksenä, jos politiikasta tulee enemmän elämäntapafiilistelyä kuin sitä, että katsotaan mitä puolueet oikeasti ajavat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?