Veikkaus-riita kiristi keskustan ja Sdp:n lämmenneet välit taas pakkaselle – ”Kaikkea kohti ei voi hyökätä kymppimiljoonalla” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Veikkaus-riita kiristi keskustan ja Sdp:n lämmenneet välit taas pakkaselle – ”Kaikkea kohti ei voi hyökätä kymppimiljoonalla”

Pääministeri Sanna Marinin kerrotaan saapuneen perjantaina viisikon Veikkaus-neuvotteluihin ja todenneen, että huoneesta ei poistuta ennen kuin kulttuurin rahat on täysin kompensoitu.

18.10. 17:26

Hallitus esti viime perjantaina Veikkauksen tuotoista riippuvaisten alojen leikkaukset kompensoimalla rahapelituottojen alenemisen kaikille sektoreille sataprosenttisesti.

Äkkiratkaisu ja sitä edeltänyt julkisuuteen kuohunut riitaisa viikko jättivät kuitenkin syvemmät arvet hallitusyhteistyöhön kun päälle päin vaikutti.

Etenkin Sdp:n ja keskustan punamultayhteistyö ehti näyttäytyä syksyn aikana jo niin hedelmällisenä, että se sai loput hallituspuolueet melkein huolestumaan.

Jos pääministeri Sanna Marinin (sd) ja valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk) akseli olikin viime aikoina toiminut paremmin ja ministerien välit tiivistyneet, jouduttiin viime perjantain jälkeen työ aloittamaan taas alusta.

Tilanne keskustan ja Sdp:n välillä kärjistyi jo alkuviikosta.

Keskustan kansanedustajat äänestivät tiistaina sosiaali- ja terveysvaliokunnassa Sdp:n perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun matkustusrajoitusta koskevassa esityksessä tyhjää, mikä nähtiin Sdp:ssä hallituksen pelisääntöjen vastaisena.

Kun Marin taas meni ja nuhteli julkisesti keskustan tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvista koskien kulttuurin leikkauksia, oli soppa valmis.

Kulttuurin leikkauksista syntyi riita hallituksessa sen jälkeen kun Kurvinen kertoi niiden tarkemmasta kohdentumisesta tiedotustilaisuudessa tiistaina. Tilanne oli kiusallinen Marinille, joka oli kaksi päivää aikaisemmin kestinnyt kulttuuriväkeä virka-asunnollaan lämpimissä tunnelmissa.

– Noloahan se on, kun yritetään ikään kuin pukata bussin alle vastuuministeriä, joka on toiminut hallituksen päätösten mukaisesti ja puolustaa niitä, IS:n haastattelema keskustavaikuttaja sanoi viime viikolla.

Lue lisää: Sanna Marin kommentoi Antti Kurvisen toimia leikkauskohussa – ”Erittäin valitettavaa”

Lue lisää: ”Ministeri yritettiin pukata bussin alle” – hallitus neuvottelee kulttuuri­leikkauksista kireissä tunnelmissa

Sdp:ssä tunnelmia oli viime viikolla mahdollista kuvailla jopa vainoharhaisiksi.

Tapahtumat Veikkauksen ympärillä herättivät pääministerin lähipiirissä kysymyksen jopa siitä, oliko keskustassa jälleen tekeillä suunnitelma Sdp:n pääministerin kaatamiseksi.

Keskustan keskeinen rooli Sdp:n entisen pääministerin Antti Rinteen (sd) hallituksen kaatumisessa 2019 ei ole puolueessa unohtunut, ja tilanne vaikuttaa nostaneen vanhat kaunat ja pelot pintaan.

Puolueessa kiersikin viime viikolla tarinoita keskustan kansanedustajista, jotka julistivat eduskunnan kuppilassa, miten Marinilta lähtee tuki.

Hallitus päätyi lopulta riitaisin viikon päätteeksi kompensoimaan ensi vuonna kaikille edunsaajille Veikkauksen tuottojen alenemisen sataprosenttisesti.

Viisikko ei siis päätynyt perumaan vain kulttuurinalan leikkauksia, vaan myös urheilun, tieteen ja nuorisotyön leikkaukset. Tämän lisäksi perutaan myös sosiaali- ja terveysministeriön (STM) alalle kohdennetut leikkaukset sote-järjestöille.

Hallituspuolueissa neuvottelutulos nähdään monella tapaa pääministerin nahan pelastamisena.

– Marin oli ajettu sellaiseen nurkkaan, että tämä oli pakko hoitaa, eräs hallituslähde kommentoi.

– Niinhän siinä kävi, että Marinilla oli vähän kalliimmat bileet, toinen sanoo.

Viisikko aloitti kokouksensa perjantaina neljältä iltapäivällä ja valmista tuli hieman kahdeksan jälkeen illalla. Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) ja oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (rkp) osallistuivat kokoukseen etäyhteyden päästä.

Marinin kerrotaan saapuneen neuvotteluihin ja todenneen, että huoneesta ei poistuta ennen kuin kulttuurin rahat on täysin kompensoitu.

Kulttuuriin kohdistuneet leikkaukset, 18,5 miljoonaa euroa, oli ensin tarkoitus löytää opetus- ja kulttuuriministeriön sisältä.

Koko viisikko ei kuitenkaan ollut valmis siihen, että leikkaukset peruttaisiin vain kulttuurialalta.

Kun rahahanat kerran avattaisiin, oli muillakin hallituspuolueilla omat pyyntönsä. Myös esimerkiksi nuorisotyön puolelle kaivattiin lisää kompensaatiota.

– Ei ole niin, että kun yhteiskuntamme kauneimmat ja tunnetuimmat sanovat, että tänne täytyy pistää rahaa, niin se on se ainoa paikka, joka kompensaatiota tarvitsee. Rokkistaroja on muillakin areenoilla kuin kulttuurin. Kuten vaikka etsivässä nuorisotyössä ja vanhusten työssä ja potilasjärjestöissä, eräästä hallituspuolueesta kommentoidaan.

Keskustan alkuperäinen ehdotus oli, että mitään leikkauksia ei vielä tässä kohtaa peruttaisi. Jos rahaa kuitenkin löytyisi, piti keskusta tärkeänä, että ratkaisu olisi kaikille Veikkauksen edunsaajille sama.

Neuvotteluissa yksi suuri kysymys oli myös se, peruutettaisiinko myös sosiaali- ja terveysministeriön leikkaukset sote-järjestöille.

Kaikki kuitenkin ymmärsivät, että mikäli kokonaisuudesta olisi jätetty pois jokin yksittäinen ala, olisi prosessi jatkunut entisenlaisena julkisuuden puolella.

Kompromissi oli lopulta se, että kaikkien alojen leikkaukset perutaan. Kokonaisuudessaan viisikon päätös perua leikkaukset maksaa 77 miljoonaa euroa.

Rahoitus tulee kolmesta lähteestä. 47 miljoonaa euroa tulee budjettivaroista ja loput arpajaisverosta sekä STM:n jakamattomien voittojen rahaston purkamisesta.

Poliisien leikkausten nopeaa perumista nopeassa aikataulussa aikaisemmin syksyllä kuvaillaan IS:lle eräänlaiseksi ennakkotapaukseksi, joka helpotti myös Veikkauksen leikkausten perumista.

– Prosessista ei ihan kaikkia pisteitä voi antaa. Eikä tämä kuvio osoittanut ihan valtaisaa johtajuutta pääministeriltä, IS:lle todetaan hallituksen sisältä jälkikäteen.

Päätöstä kuvaillaan myös eräänlaiseksi väliaikaisratkaisuksi, sillä Veikkauksen tuottojen aleneminen ja ongelman ratkaiseminen on edessä jälleen ensi kevään kehysriihessä.

Eduskuntavaaleihin on nyt aikaa puolitoista vuotta, ja loppuspurttia odotetaankin hallituspuolueissa nyt toisiaan kyräillen. Ensi keväänä Veikkaus-ratkaisu tulee olemaan entistä vaikeampi.

– Ensi vuodessa on 52 viikkoa. Tässä tulee vielä monta päiväperhosta, mutta kaikkea kohti ei voi hyökätä kymppimiljoonalla.

– Asiat tästä vaikeutuvat ennen kun helpottuvat, toinen hallituslähde tiivistää tilanteen.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?