Marin: Kaikki Veikkaus-leikkaukset perutaan

Hallitusviisikko ei siis päätynyt perumaan vain kulttuurinalan leikkauksia, vaan myös urheilun, tieteen ja nuorisotyön leikkaukset.

15.10.2021 20:43 | Päivitetty 16.10.2021 8:30

Hallitusviisikko sulkeutui perjantaina hieman ennen neljää iltapäivällä Valtioneuvoston linnaan setvimään tulehtuneita välejään.

Tehtävänä oli myös löytää keinot, joilla rahapelituottojen hupenemisesta johtuvat kulttuurialan leikkaukset voitaisiin vielä välttää.

Hieman ennen yhdeksää illalla pääministeri Sanna Marin (sd) saapui kertomaan medialle, että hallitus kompensoi ensi vuonna kaikille edunsaajille Veikkauksen tuottojen alenemisen 100-prosenttisesti.

– Tämä on hallitusviisikon yhteinen näkemys tilanteeseen, Marin sanoi Valtioneuvoston linnassa pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Hallitusviisikko ei siis päätynyt perumaan vain kulttuurinalan leikkauksia, vaan myös urheilun, tieteen ja nuorisotyön leikkaukset. Tämän lisäksi perutaan myös sosiaali- ja terveysministeriön (STM) alalle kohdennetut leikkaukset sote-järjestöille.

Taiteen ja kulttuurin tukirahoihin oli alun perin määrä tulla Veikkauksen varojen pienenemisen seurauksena 18,4 miljoonan euron leikkaukset, liikunta ja urheilu oli aikeissa menettää 11,9 miljoonaa, tieteeltä ja tutkimukselta oli tarkoitus lähteä 8,3 miljoonaa ja nuorisotyöltä 4,5 miljoonaa euroa.

Näiden lisäksi STM:n kautta jaettavat Veikkaus-avustukset olivat pienentymässä noin 30 miljoonaa euroa.

Kokonaisuudessaan viisikon päätös perua leikkaukset maksaa 77 miljoonaa euroa.

Rahoitus tulee kolmesta lähteestä. 47 miljoonaa euroa tulee budjettivaroista ja loput arpajaisverosta sekä STM:n jakamattomien voittojen rahaston purkamisesta.

Marin totesi, että että ratkaisu on tehty hallituksen sopiman menokehyksen puitteissa.

– Emme ole korottamassa kehystasoa emmekä sellaisesta keskustele.

– Se ei ole pois muista kohteista. Kyse on yksinkertaisesti siitä, että käytämme jakamatonta osuutta, ja nyt haluamme kohdistaa sitä erityisesti näille eri alojen toimijoille.

Marinin mukaan kokonaisuus tullaan viemään eduskuntaan normaalissa täydentävässä talousarvioprosessissa.

Hallitus päätti jo viime kevään kehysriihessä vain Veikkauksen tuottojen alenemisen osittaisesta kompensoinnista. Tuolloin ei Marinin mukaan ollut kuitenkaan tiedossa se, miten leikkaukset jakautuvat eri hallinnonaloille.

– Se jyvitys, mikä eri hallinnonaloilla on tekeillä, on osoittanut sen, että tämä leikkaus on ollut kohtuuton monille toimijoille.

– Sen vuoksi hallitus on halunnut omia aiempia päätöksiään korjata. Mielestäni on viisautta, että kun me saamme lisää tietoa, niin olemme valmiita tarkastelemaan ja arvioimaan omia päätöksiämme ja tekemään uusia ratkaisuja. Ja niin me olemme nyt tehneet, Marin sanoi.

Marin perusteli viisikon päätöstä myös sillä, että korona-aika on ollut erittäin vaikea järjestöille ja alan toimijoille.

– Heidän työnsä on merkittävää myös jälleenrakennuksen osalta, Marin sanoi.

Myös vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo twiittasi asiasta.

– Tärkeää! Päätimme hallitusviisikossa, että ensi vuoden osalta uhanneet Veikkaustuottojen laskusta johtuvat leikkaukset perutaan esim. kulttuurin, nuorisotyön, liikunnan ja sote-toimijoiden osalta täysimääräisesti. Koronasta noustessamme tarvitsemme lukuisia korjaavia toimia.

Samoin vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson iloitsi päätöksestä.

– Kulttuuri on kärsinyt kovasti koronakriisistä, ja mielestäni on sekä vastuullista että viisasta uudelleen arvioida linjauksia silloin, kun niiden toteuttaminen johtaisi kohtuuttomiin tilanteisiin. Kulttuurialan työpaikat ovat yhtä arvokkaita kuin muiden alojen, Andersson kirjoittaa.

Valtiovarainministerin, keskustan puheenjohtaja Annika Saarikon reaktio ei kuitenkaan ollut yhtä tunteikas.

– Pääministeri vaati kulttuurin rahoitukselle täyttä kompensaatiota. Pidin tärkeänä, että ratkaisu on kaikille Veikkauksen edunsaajille sama, Saarikko totesi Twitterissä.

Kysymys kulttuurialan leikkauksista ehti tulehduttaa pahasti hallituspuolueiden välit tällä viikolla.

Marin ei kuitenkaan tahtonut avata viisikon keskusteluja enää tarkemmin.

– Olemme käyneet yhdessä tämän viikon tapahtumia ja tilannetta läpi. Pidän tärkeänä, että hallituksen keskuudessa on hyvä ja luottamuksellinen ilmapiiri.

Hän ei myöskään lähtenyt arvioimaan ministeri Antti Kurvisen (kesk) toimintaa asiassa.

Leikkauksista syntyi riita hallituksessa sen jälkeen kun Kurvinen kertoi niiden tarkemmasta kohdentumisesta tiedotustilaisuudessa tiistaina. Tilanne oli kiusallinen Marinille, joka oli kaksi päivää aikaisemmin kestinnyt kulttuuriväkeä virka-asunnollaan lämpimissä tunnelmissa.

Marin moittikin aiemmin viikolla Kurvista julkisesti siitä, että tämä kertoi asiasta julkisuuteen tilanteessa, jossa hallitus aikoi vielä yrittää löytää ratkaisuja leikkausten perumiseksi.

– Itse olisin mielelläni toiminut niin, että viisikko olisi ensin käynyt kokonaisuuden yhdessä läpi ja etsinyt neuvotteluratkaisun ja kertonut siitä yhdessä. Olisimme ehkä välttäneet tämänkaltaisen hämmennyksen kuin tällä viikolla on ollut, Marin totesi perjantaina.

– Mutta nyt pitää katsoa ja kulkea eteenpäin. Hallituksella on toimintakykyä ja -halua.

Ennakkotunnelmia neuvotteluiden alla kuvailtiin voimakkaasti torstaipäivän virittämiksi. Tuolloin etenkin keskustan kansanedustajien suulla esitettiin sosiaalisessa mediassa kovaakin kritiikkiä pääministeriä kohtaan.

Keskustassa hiersi tapa, jolla pääministeri oli kohdellut keskustan kulttuuriministeriä.

Sdp:ssä tunnelmia pystyi kuvailemaan melkeinpä vainoharhaisiksi.

Torstain tapahtumat herättivät pääministerin lähipiirissä kysymyksen jopa siitä, oliko keskustassa jälleen tekeillä suunnitelma Sdp:n pääministerin kaatamiseksi.

Keskustan keskeinen rooli Sdp:n entisen pääministerin Antti Rinteen (sd) hallituksen kaatumisessa 2019 ei ole puolueessa unohtunut, ja tilanne vaikuttaa nostaneen vanhat kaunat ja pelot pintaan.

Perjantaina neuvottelujen alkaessa keskustassa oltiin IS:n tietojen mukaan edelleen käärmeissään Marinille.

– Noloahan se on, kun yritetään ikään kuin pukata bussin alle vastuuministeriä, joka on toiminut hallituksen päätösten mukaisesti ja puolustaa niitä, IS:n haastattelema keskustavaikuttaja kuvaili.

Keskusta ei kuitenkaan ole ainoa hallituspuolue, jonka piirissä on herännyt närää pääministerin toimintaa kohtaan.

– Onhan se vähän huolta herättävää, että meidän täytyy lähteä perumaan päätöksiä heti, kun pääministeriä alkaa nolottaa jokin asia julkisuudessa, eräs hallituslähde kommentoi.

– Ei se kerro positiivista johtamiskulttuurista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?