Kulttuurialan leikkaukset hiertävät hallituspuolueiden välejä - Politiikka - Ilta-Sanomat

Sdp kiukustui, kun Kurvinen kertoi kuinka paljon hallitus päätti leikata kulttuurialalta – näin päätös syntyi

Pääministeri Marinin musiikkialalle järjestämä illanvietto sai hallituspuolueet syyttelemään toisiaan kulttuurialan leikkauksista, vaikka koko porukka on ollut vahvistamassa niitä useampaan kertaan.

Pääministeri Sanna Marin yritti IS:n tietojen mukaan vielä tiistaina aamusta vedota tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurviseen, jotta tämä siirtäisi kulttuurialan leikkauksia koskevan tilaisuutensa ajankohtaa.

13.10. 18:57

Pääministeri Sanna Marin (sd) järjesti viime viikon sunnuntaina virka-asunnollaan Kesärannassa musiikkialan toimijoille paljon mediahuomiota saaneen illanvieton, jonka tarkoituksena oli keskustella musiikkialan tulevaisuuden näkymistä.

Tilaisuuden ajankohta osui kuitenkin pahasti pieleen.

Seuraavan viikon tiistaina vain pari päivää myöhemmin tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk) kertoi, että kulttuuriin ja taiteeseen osoitetut määrärahat vähenevät ensi vuonna 18,4 miljoonalla eurolla kuluvaan vuoteen verrattuna.

Leikkausten taustalla on Veikkauksen tuottojen pienentyminen.

Lue lisää: Näin Kesärannassa kestityt muusikot kommentoivat perästä seurannutta leikkauspaukkua – ”Musertava tieto”

Lue lisää: Kulttuurialan miljoona­leikkaukset saivat somen kierroksille – ”Nyt tiedämme, mikä on kulttuurin arvostus”

Kurvisen ulostulo käynnistikin hallituspuolueiden keskinäisen nokkapokan siitä, kenen syytä leikkaukset ovat sekä paineen leikkausten perumisesta.

Pääministeripuolue Sdp:ssä ihmetellään myös, miksi Kurvinen tuli asian kanssa julkisuuteen juuri tiistaina, vain pari päivää Kesärannan tilaisuuden jälkeen.

Pääministerille Kurvisen ulostulon ajankohdan kerrotaankin tulleen täytenä yllätyksenä. Marin kuuli asiasta Kurvisen lähetettyä viestin asiaan liittyen tiistaiaamuna.

Marin yritti Ilta-Sanomien tietojen mukaan vielä aamulla vedota tiede- ja kulttuuriministeriin, jotta tämä siirtäisi tilaisuutensa ajankohtaa. Tuloksetta.

Syynä oli se, että hallitusviisikon kesken oltiin sovittu, että kulttuurin leikkauksien tasosta keskusteltaisiin vielä tulevina viikkoina.

Kurvinen oli kutsunut kulttuuriväen tiistaiksi koolle jo edellisen viikon perjantaina.

Opetus- ja kulttuuriministeriö OKM:n tarkoituksena oli tilaisuudessa esitellä yli satapäiselle kulttuurialan toimijoiden joukolle ensi vuoden mittavien leikkausten listaa.

Kulttuurikentältäkin oli tullut pyyntö, että leikkauksista kerrottaisiin hyvissä ajoin ja avoimesti.

Alan toimijoiden oli ryhdyttävä jo suunnittelemaan tulevaa vuottaan. Talousarviot olivat tekeillä ja ensi vuoden budjetteja tahdottiin lyödään lukkoon.

Tiistaiaamuna Twitter alkoikin laulamaan, kun OKM:n virkamiehiä ja ministeri Kurvista kuulemaan saapunut kulttuuriväki lähti jakamaan tietoa leikkauksista sosiaalisessa mediassa.

Myös Kurvinen kommentoi leikkauksia parin tunnin kuluttua julkisuuteen.

Pian tämän jälkeen Marin kertoi Twitterissä, että hallitusviisikko yrittää vielä etsiä ratkaisua kulttuurialan leikkauksiin.

Leikkaukset olivat tässä vaiheessa joka tapauksessa julkista tietoa. Myös eduskunnasta oli tullut OKM:lle tietopyyntö asiasta.

Lue lisää: Tieteen, taiteen ja kulttuurin rahoituksesta lähtee kymmeniä miljoonia – näin leikkaukset iskevät eri aloihin

Leikkauslista oli hyvin myös hallituksen tiedossa. Syynä on Veikkauksen tuottojen pienentyminen.

Korona kuritti Veikkausta pahasti, mutta yhtiö on myös kertonut vähentävänsä peliautomaattien määrää ja tekevänsä pelaajien tunnistautumisen pakolliseksi.

Tämä vaikuttaa suoraan rahapelitoiminnasta rahoitusta saavien alojen rahoitukseen.

Hallitus päätti jo kevään kehysriihessä kompensoida rahapelitoiminnasta eli Veikkaukselta rahoitusta saavien edunsaajien menetyksiä ensi vuoden budjetissa, mutta ei täysimääräisesti.

Keväällä sovitun mukaan rahapelitoiminnasta rahoitusta saavien edunsaajien valtionrahoituksesta 43 miljoonaa euroa jää kompensoimatta.

Syksyn budjettiriihessä kukaan ei vaatinut kohtaa muutettavaksi.

Sitä, miten leikkaukset jakaantuvat eri alojen välillä, säätelee arpajaislaki. Sen pykälästä oli jo keväällä mahdollista todeta mittaluokka leikkauksista, jotka kulttuurille olivat tulossa.

Opetus- ja kulttuuriministeriö kertoi eilen tiistaina, että kulttuurin lisäksi liikunnan ja urheilun saamisista jätetään kompensoimatta 12 miljoonaa euroa. Tieteeseen kohdistuvat leikkaukset ovat noin kahdeksan ja nuorisotyöhön noin neljä miljoonaa euroa.

Ensimmäisen kerran OKM esitteli leikkausten tarkkaa jakautumista kulttuurialan sisällä seurantaministereitä edustaneille valtiosihteereille syyskuussa.

Vasemmistoliitolta tuli tuolloin esitykseen yksi muutosehdotus koskien kulttuurilehtiä, joka myös huomioitiin lopullisessa esityksessä.

Vasemmistoliitto vaati vielä myöhemmin, että leikkaukset perutaan. Se ei kuitenkaan saanut hallituksen sisällä vaatimukselleen vastakaikua.

Torstaina vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson tekikin julkisen ulostulon, että kulttuurialan leikkaukset on peruttava ja rahat olisi syytä löytää marraskuun alussa eduskunnalle annettavasta lisätalousarviosta.

Kulttuurialan leikkaukset olisivat hänen mukaansa henkilötyövuosimenetyksissä samaa luokkaa poliiseja uhanneiden leikkausten kanssa.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) oli jo osoittanut, että myös poliisien lisärahoitus oli mahdollista löytää neljännestä lisätalousarvioesityksestä.

Keskustelu kulttuurialan leikkauksista on nyt joka tapauksessa hallituksen sisällä käynnissä ja hallitusviisikko aikoo vielä palata asiaan.

Syy sille, miksi aihe nousi uudelleen esille viime viikolla, on epäselvä.

Eduskuntaryhmissä alkoi todennäköisesti ainakin kasvamaan tieto siitä, miten leikkaukset tulevat kohdentumaan ja sitä kautta paine kasvoi myös hallituksessa.

Hallituksesta poukkoilevaa linjaa kuvaillaan kuitenkin myös ongelmalliseksi. Päätösten tekemisestä tulee vaikeaa, jos hallitus alkaa yksi kerrallaan avaamaan jo tehtyjä päätöksiään kritiikin edessä.

Veikkauksen tulojen vähentymisestä johtuvat kulttuurialan leikkaukset eivät myöskään ole mitenkään uusi asia, vaan alan määrärahojen lasku on ollut jo pitkään tiedossa.

Vuodelle 2023 leikkaus on vielä suurempi ja vuodelle 2024 ei ole varattu minkäänlaista kompensaatiota.

Veikkauksen rahoitusta saavien alojen rahoitukseen tulisikin löytää pysyvä ratkaisu, eikä asiaa auta se, että ensi vuodelle löydetään jonkinlainen hätäratkaisu, hallituslähteestä todetaan.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?