Eduskunta vääntää korona­passista – Kiuru: ”Rajoitukset tulevat kohdistumaan niihin, joilla rokote­suojaa ei ole”

Perussuomalaiset yritti viivästyttää asian käsittelyä eduskunnassa esittämällä asian pöydälle panoa keskiviikkoon asti.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru muistuttaa, että mikäli tehohoidon kuormittavuus nousee, rajoituksia tulee yhteiskunnassa jälleen käyttöön.

12.10.2021 21:06

Eduskunta käsittelee parhaillaan koronapassia ja matkustusrajoituksia koskevaa lakiehdotusta. Keskustelun pohjana on eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan tänään valmiiksi saama mietintö aiheesta.

Täysistunnon aluksi puheenvuoroja pitivät lähinnä perussuomalaisten edustajat, jotka kritisoivat koronapassia hätäisesti valmistelluksi ja tarpeettomaksi. Heidän mielestään esitys tulee voimaan myös aivan liian myöhässä.

Perussuomalaiset ihmettelivät myös sitä, miksei paikalla ollut yhtäkään ministeriä tai sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajaa Markus Lohta (kesk).

Kansanedustaja Mika Niikko (ps) esittikin hieman ennen iltaseitsemää asian pistämistä pöydälle huomisen keskiviikon täysistuntoon asti.

Kansanedustaja Aki Lindén (sd) taas ehdotti asian pistämistä pöydälle seuraavaan, tänään tiistaina pidettävään istuntoon asti.

Asian käsittely keskeytettiin lopulta 20 minuutin ajaksi.

Kello 19 jälkeen eduskunta päätyi äänestämään Lindénin esityksen puolesta, ja keskustelua päästiin jatkamaan.

Perussuomalaisten pöydällepanotemppu liittyy siihen, että lakiesityksellä on kova kiire eduskunnassa.

Nykyiset matkustusrajoitukset ovat voimassa enää ensi perjantaihin, 15. lokakuuta asti.

Lakiesitysten ensimmäisen ja toisen käsittelyn välille tulee jäädä kaksi päivää.

Toinen käsittely onkin ollut määrä järjestää eduskunnassa ensi perjantaina, eli samana päivänä kun vanha lainsäädäntö umpeutuu.

Mikäli ensimmäinen käsittely olisi jatkunut eduskunnassa vasta huomenna keskiviikkona, ei toista käsittelyä olisi voitu järjestää vielä ensi perjantaina, ja lain voimaantulo olisi siirtynyt.

Perussuomalaiset vastusti koronapassia kokonaan. Kokoomuksen mukaan passi on kuitenkin tarpeellinen tietyin muutoksin.

Täysistuntoon myöhemmässä vaiheessa saapunut perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) puolusti hallituksen esitystä sillä, että sen avulla yhteiskuntaa voidaan pitää laajemmin auki.

Siitäkin huolimatta, että sairaalahoidon kuormittavuus tulee vastaan ja rajoituksia tarvitaan.

– Yhä enemmän rajoitukset tulevat kohdistumaan tulevaisuudessa niihin ihmisiin, joilla rokotesuojaa ei ole, Kiuru sanoi.

Hallituspuolueista muistutettiin, että sairaalahoidon kapasiteetti on tällä hetkellä täyttymässä juuri rokottamattomien koronapotilaiden vuoksi.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta esitti aiemmin päivällä mietinnössään, että passin alaikäraja tulisi olla 16 vuotta, kun se hallituksen esityksessä oli 12 vuotta.

Koronapassiin vaaditaan joko kaksi rokotusta, sairastettu korona tai alle 72 tuntia vanha koronatesti.

Valiokunnan mukaan 16–17-vuotiaille ja sellaisille henkilöille, jotka eivät voi ottaa rokotetta, tulisi tarjota ilmainen koronatesti passiaan varten.

Tartuntatautilakia muutettiin koronapassin lisäksi myös maahantulosäännösten osalta.

Aiemmin Suomeen on saanut tulla vapaasti maista, joissa ilmaantumisluku on alle kymmenen. Nyt matalan riskin maiden määritelmä tulisi valiokunnan mukaan suhteuttaa Suomen ilmaantuvuuslukuun.

Lue lisää: Koronapassi tulossa voimaan lauantaina – tätä se tarkoittaa käytännössä

Lue lisää: MaRan Timo Lappi: Kaikilla yrityksillä ei ole varaa palkata henkilöä korona­passeja tarkastamaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?