Koronapassi tulee.
Lainsäädäntö koronapassista on nyt viittä vaille valmis. Eduskunta käsittelee tänään lakiehdotusta, se on tarkoitus hyväksyä perjantaina ja se olisi voimassa lauantaina.
– Koronapassin tarkoituksena on edistää elinkeinovapautta avaamalla yhteiskunnan toimintoja ja pitämällä niitä auki tiukempien rajoitusten vaihtoehtona. Tämä ei tarkoita sitä, että meillä olisi automaattisesti koronapassi käytössä, sotevaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk) sanoi tiistaina.
Jos siis alueella on esimerkiksi rajoituksia ravintoloiden asiakaspaikkamääriin ja aukioloaikoihin, koronapassilla ravintola voi pitää itsensä auki normaalisti.
– Toiminnanharjoittaja voi ottaa käyttöön koronapassin, jolloin rajoituksia ei tarvitse noudattaa, Lohi totesi.
– Koronapassin avulla on mahdollisuus pitää rajoitusten voimassaoloaikana yhteiskunnan eri toimintoja käynnissä, Lohi jatkoi.
Eli aukiolorajoituksista huolimatta esimerkiksi yökerhot voivat olla auki normaalisti, jos ne ottavat koronapassin käyttöön.
– Kaikki aukioloaikoja ja ravintolapaikkoja koskevat rajoitukset silloin voi poistua, Lohi totesi.
Koronapassiin on tulossa passia lukeville toimijoille oma puhelinsovellus, jonka avulla koronapassi tarkistettaisiin ravintolan ovella. Itse passi sijaitsee omassa Omakannassa. Koronapassin ikärajaksi tulee 16 vuotta.
Koronapassiin vaaditaan joko kaksi rokotusta, sairastettu korona tai alle 72 tuntia vanha koronatesti.
Ilmaiset koronatestit koronapassia varten ovat vain 16–17-vuotiaille ja sellaisille henkilöille, jotka eivät voi ottaa rokotetta.
Jos ja kun koronapassi perjantaina hyväksytään, se olisi voimassa lauantaina.
Lohi muistutti koronapassin epäilijöille, että laki on perustuslain mukainen.
– Tämä lainsäädäntö on läpäissyt perustuslakivaliokunnan käsittelyn ja siellä todettu, että tässä ei ole ristiriitaa Suomen perustuslain tai kansainvälisten ihmisoikeussopimusten näkökulmasta. Kenenkään kansalaisen välttämättömät palvelut eivät ole uhattuina, eivätkä ole riippuvaisia siitä, onko hänellä koronapassi vai ei, Lohi sanoi.
– Tämä koskee kulttuuria, urheilua, vapaa-aikaa, Lohi jatkoi.
Perussuomalaiset jätti valiokunnan mietintöön eriävän mielipiteen. Perussuomalaiset vastustaa koronapassia.
Tartuntatautilakia muutettiin koronapassin lisäksi myös maahantulosäännösten osalta.
Toinen testi säilyy vaatimuksena, mikä aiheutti kitkaa valiokunnassa. Asiantuntijoilla oli ristiriitaisia näkemyksiä siitä, onko kaksi testiä välttämätöntä vai pärjätäänkö yhdellä testillä.
Oppositio halusi Suomen siirtyvän yhteen testiin, hallituspuolueista keskusta ja Rkp äänestivät valiokunnassa tyhjää, ja kaksi testiä pysyy vaatimuksena äänin 7–6.
Sosiaali- ja terveysvaliokunnassa äänestettiin siitä, tarvitaanko Suomeen tulevilta edelleen kaksi testiä vai riittääkö yksi testi. Varapuheenjohtaja Mia Laihon ja muun opposition kanta yhdestä testistä hävisi äänin 7-6, ja puheenjohtaja Markus Lohen hallituspuolue keskusta ja Rkp äänestivät tyhjää.
Lohen mukaan päätös kahden testin säilymisestä oli pettymys keskustalle ja matkailulle.
– En näe perusteita toiselle testille. Olen siitä pahoillani erityisesti matkailutoimialan kannalta. Tämä päivä on matkailualalle aika ikävä päivä, Lohi totesi.
– Se on 10–20 prosentille, esimerkiksi Lapin matkailulle, todellinen haitta. Se on kustannuskysymys ja siitä voi tulla matkan este. Valitaan kohteeksi sellainen maa, johon pääsee yhdellä testillä. Tämä luo epävarmuutta matkailualalle, ettei tiedetä, tuleeko tähän jatkoa. Se hankaloittaa markkinointia, Lohi sanoi.
Kahden testin vaatimus, kuten myös koronapassi, on voimassa vuoden loppuun saakka.
Koronatestit satamissa ja lentokentillä ovat herättäneet huolta, miten suurta määrää matkailijoita voidaan testata.
– Viranomainen vastaa todistusten tarkistamisesta käytettävissä olevien voimavarojen puitteissa harkitsemassaan laajuudessa. Suomeksi tarkoittaa sitä, että on mahdollisuus tehdä näitä pistokoemaisesti, eikä niin, että jokainen matkustaja tarkistetaan, Lohi sanoi.
Valiokunta halusi täsmennystä matkustussääntöihin myös maakohtaisesta riskiarvioinnista. Aiemmin Suomeen on saanut tulla vapaasti maista, joissa ilmaantumisluku on alle kymmenen.
Suomessa ilmaantumisluku tällä hetkellä on noin 130.
– Sinne ei otettu mitään eksaktia numeroa. Sitä pitää katsoa suhteessa Suomen ilmaantumislukuun. Sen ei tarvitse olla juuri sama luku, joista maista voi vapaasti tulla. Ilmaantumisluku vaihtuu päivittäin, Lohi muistutti.
– Se ei saa olla kohtuuttomassa siihen ilmaantumislukuun, joka eri puolilla Suomea sillä hetkellä on. Jos meillä maakunnissa ilmaantumisluku on 70–100, ei se juuri alle 70 voi olla se luku riskiarvioinnissa niistä maista, joista voi tulla ihan vapaasti ilman rokotustodistuksia ja testejä, Lohi jatkoi.