Perussuomalaisten Riikka Purra: Suomi hiilineutraaliksi vasta vuonna 2050 – näin hän perustelee - Politiikka - Ilta-Sanomat

Perussuomalaisten Riikka Purra: Suomi hiilineutraaliksi vasta vuonna 2050 – näin hän perustelee

Perussuomalaiset irtaantui jo viime vaalikaudella puolueiden yhteisestä ilmastosovusta ja Suomen tavoitteesta olla hiilineutraali vuonna 2035.

Puheenjohtaja Riikka Purra esittää Suomen omien ilmastotavoitteiden lykkäämistä ja kotitalouksien sähköveron alentamista.

12.10. 10:35

Puheenjohtaja Riikka Purra (ps) vaatii ilmastotavoitteiden löyhentämistä.

Purran mielestä Suomen on lykättävä 15 vuodella tavoitettaan olla hiilineutraali.

– Kun hiilineutraalisuustavoite siirretään vuoteen 2050, säästyneitä miljardeja voidaan kohdistaa kotitalouksiin kohdistuvien verojen ja maksujen alentamiseen, jolloin arjen kustannukset eivät nouse liikaa, Purra näkee.

Puolueet sopivat viime vaalikaudella Suomen tavoitteesta olla hiilineutraali 2035, ja perussuomalaiset ainoana puolueena jäi puolueiden ilmastosovun ulkopuolelle.

Tällä vaalikaudella hallitus on yrittänyt etsiä keinoja ilmastotavoitteen saavuttamiseksi, ja Suomen elinkeinoelämä omassa toiminnassaan on etsinyt ilmastoystävällisiä ratkaisuja.

– Suomen hallituksen ajamaa maailman kunnianhimoisinta ilmastopolitiikkaa on pakko maltillistaa ja hiilineutraalisuustavoite on siirrettävä vuoteen 2050 eli samaan vuoteen kuin EU:n tavoite, Purra linjasi.

– On kyettävä ymmärtämään, että maailman kunnianhimoisin ilmastopolitiikka nostaa autoilun ja asumisen hintaa, ruoan hintaa, muun liikkumisen hintaa, yrittämisen hintaa, teollisuuden hintaa. Ei kyse ole vain kunnianhimosta tai ilmastomyönteisyydestä vaan rahasta. Missä menee raja, kuinka paljon suomalaisen pitää maksaa, Purra jatkoi.

Purra sanoo, että EU:n energiatuotanto on vielä 30 vuotta riippuvainen fossiilisista polttoaineista, ja ilmastotoimien takia energian hinta nousee.

– Vaikuttaa selvältä, että komissio esittää pakettia, jossa suomalaiset veronmaksajat pääsevät maksamaan itä- ja eteläeurooppalaisten kaasulaskuja ja energiaremontteja. Kun tämä yhdistetään hallituksen oman ilmastopolitiikan hintalappuun, jälki tulee suomalaiselle olemaan rumaa, Purra ennusti.

Purra esitti ratkaisuksi kotitalouksien sähköveron laskua.

– Teollisuuden sähkövero on perussuomalaisten vuosikymmenen painostuksen jälkeen laskemassa jo EU:n minimiin, mikä on hyvä asia. Kotitalouksien sähköverolle pitää tehdä samoin, Purra totesi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?