Setä Arkadia: ”Nyt se Mika Niikko suututti sitten presidentti Niinistönkin” – ulko­asiain­valio­kunnassa kuohuu

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnassa kuohuu. Kuohuntaa entisten kuohujen päälle aiheuttaa puheenjohtaja Mika Niikko (ps), johon jopa presidentti Sauli Niinistö hermostui pahanpäiväisesti, raportoi valiokuntalähteiden perusteella Setä Arkadia alias Timo Haapala.

Presidentti Sauli Niinistön kerrotaan hermostuneen torstaina perusteellisesti ulkoasianvaliokunnan puheenjohtajaan Mika Niikkoon (ps).

9.10.2021 9:00 | Päivitetty 9.10.2021 10:07

Eduskunta pääsi koronarajoituksista eroon kuluneella viikolla. Mutta kun maskin ottaa suun edestä, voi sattua mitä vain...

Se nähtiin eduskunnan ulkoasiainvaliokunnassa torstaina, kun presidentti Sauli Niinistö ”hermostui perusteellisesti” valiokunnan puheenjohtajan Mika Niikon (ps) ajatuksenjuoksusta.

Setä Arkadia ihmetteli jo kaksi viikkoa sitten, miten ulkoasiainvaliokunta on Mika Niikon johdolla ajautunut ulko- ja turvallisuuspolitiikan ulkokehälle, ja sen paikan ”luottovaliokuntana” on perinyt Ilkka Kanervan (kok) johtama puolustusvaliokunta.

Kauniisti muotoiltuna uav:n puheenjohtaja herättää ihmetystä, missä hän sitten esiintyykin.

Jälleen tuli rasti ruutuun, Setä A:lle kerrotaan:

– Nyt se Niikko suututti sitten presidentti Niinistönkin. Enpä muista vastaavaa.

PRESIDENTTI SAULI NIINISTÖ järjesti torstaina Teams-palaverin eduskunnan ulkoasiainvaliokunnalle, jossa hän informoi sitä ulko- ja turvallisuuspolitiikan ajankohtaisista kysymyksistä.

Niinistön ja valiokuntien tapaamiset ovat olleet säännöllisiä, sellaisia Niinistö lupasi järjestää heti kun hänet oli presidentiksi valittu. Korona-aikana homma on hoidettu etänä. Viimeksi Teams-tapaamiset järjestettiin keväällä.

Yleensä keskustelut ovat avartavia. Kuten tälläkin kertaa – ainakin aluksi.

Niikon esiintymistä luonnehditaan ”kummalliseksi, oudoksi ja hämmentäväksi”.

Niinistö valotti ajatuksiaan Helsinkiin kaavaillusta ilmastohuippukokouksesta ja kertoi keskusteluistaan muun muassa Venäjän Vladimir Putinin, Ranskan Emmanuel Macronin ja erityisesti Kiinan presidentin Xi Jinpingin kanssa.

Niinistö kertoi valiokunnalle ottaneensa Xin kanssa esille myös Kiinan ihmisoikeustilanteen. Mitä ihmisoikeuksiin tulee, Suomi on mukana kansainvälisten yhteisöjen ihmisoikeuspainostuksessa Kiinan suuntaan, ja ottaa ihmisoikeuskysymykset esille myös kahdenvälisissä keskusteluissa, kuten Niinistö Xin kanssa.

Niikko oli ymmärtänyt asian valiokuntalähteiden mukaan ”täysin omalla tavallaan”. Niikon esiintymistä luonnehditaan ”kummalliseksi, oudoksi ja hämmentäväksi”.

Niikko oli epäillyt Niinistölle, että Suomi pelaa Kiinan suhteen kaksilla korteilla kaksinaamaista peliä: kansainvälisesti sanotaan yhtä ja Niinistö kahden kesken toista. Varmemmaksi vakuudeksi hän oli ihmetellyt myös Niinistön huippukokouskaavailuja.

Niinistön kerrotaan tuohtuneen, saaneen eräänlaisen ”latvaräjähdyksen” ja todenneen jotakuinkin niin, ettei hän ymmärrä valiokuntapuheenjohtajan ajatuksenjuoksua – siis ainakaan Kiinan osalta.

Ulkoasiainvaliokunnassa ollaan sitä mieltä, ettei puheenjohtaja Mika Niikkoa (ps) passaa lähettää ulkomaille yksikseen.

Mielenkiintoiseksi Niikon suhteen tilanteen tekee sekin, että juuri hänen erittäin läheisiä Kiina-yhteyksiä on kummasteltu. Monien mukaan Niikko olisi jo Kiina-yhteyksiensä vuoksi sopimaton johtamaan ulkoasiainvaliokuntaa.

Jopa Setä Arkadian kaiken kuulleita korvia alkaa kuumottaa, kun kuuntelee eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan jäsenten käsityksiä valiokuntansa puheenjohtajasta. Ne eivät riipu lausujien puoluekannoista.

Yhteistä kaikille on, että Niikko on ulkoasiainvaliokunnan johdossa täysin väärällä paikalla. ”Asioista pihalla oleva” Niikko antaa kasvot eduskunnan kansainväliselle toiminnalle ja edustaa samalla koko Suomea, Sedälle kauhistellaan.

– Niikkoa ei voi lähettää ulkomaille koskaan yksin. Hän on kävelevä katastrofi, valiokunnasta sanotaan.

Tilannetta helpottaa, jos valiokuntaneuvos tai valiokunnan varapuheenjohtaja Erkki Tuomioja (sd) kulkevat hälytysetäisyyden päässä. Siitä on myös jouduttu huolehtimaan, että näin tapahtuu.

Pienempänä ongelmana pidetään sitä, että Niikko saa myös omat asiat itse sekaisin – tai kadoksiin, kuten matkatavaransa Euroopan Neuvoston kokouksessa Strasbourgissa viime viikolla.

No, pakaasit löytyivät, ja passikin – eli kaikki hyvin?

9.10. klo 9.47: Juttua muokattu, presidentti Niinistö informoi torstaina ulkoasiainvaliokuntaa, ei ulko- ja puolustusvaliokuntia kuten jutussa aluksi kerrottiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?