”Sanna” ja ”Ursula” tapasivat Espoossa – EU-komission puheenjohtaja painotti liki 810 miljardin euron elvytys­paketin ainut­kertaisuutta

Talous kasvaa vinhaa vauhtia EU-alueella, mutta EU-komission puheenjohtajan mielestä valtava elvytyspaketti on silti tarpeen.

4.10.2021 19:21 | Päivitetty 4.10.2021 21:58

EU:n komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen tapasi maanantaina Suomessa pääministeri Sanna Marinin (sd).

Kaksikko tapasi ensin Marinin virka-asunnolla Kesärannassa. Myöhemmin he vierailivat VTT:n tiloissa Espoossa ja tutustuivat VTT:n kvanttitietokonehankkeeseen.

Kaksikko viittasi toisiinsa tuttavallisesti etunimillä, Marin puhui ”Ursulasta” ja von der Leyen ”Sannasta”.

– Hyvä Sanna, kiitos oikein paljon lämpimästä vastaanotosta, von der Leyen kiitteli.

Von der Leyen ilmoitti lyhyessä tiedotustilaisuudessa, että EU:n komissio näyttää Suomen elpymispakettisuunnitelmalle vihreää valoa.

– Annamme aplodit Suomen kunnianhimoiselle tavoitteelle olla hiilineutraaleja jo vuoteen 2035 mennessä. 50 prosenttia Suomen suunnitelmasta on osoitettu vihreään siirtymään, se on enemmän kuin olisi ollut välttämätöntä. Toinen tavoite on digitalisoituminen, ja Suomi on jo johtaja digitaalisessa muutoksessa Euroopan unionissa ja maailmassa, von der Leyen kehaisi.

Suomen on tarkoitus suunnata 217 miljoonaa euroa noin 2,1 miljardin euron elvytysrahoituksesta digitalisaatioon. Suurin osa rahoista, 822 miljoonaa euroa, käytetään vihreään siirtymään.

Komission mukaan suunnitelmaan sisältyvillä investoinneilla muun muassa muutetaan jätelakia kierrätyksen lisäämiseksi, rahoitetaan sähköautojen latauspisteitä sekä tuetaan öljylämmityksen vaihtamista vähä- tai nollapäästöisiin lämmitysmuotoihin.

VTT:lle ei ole vielä myönnetty rahoituspaukkua. VTT:n mukaan kvanttitietokoneista tulee valtavirran tietojenkäsittelyalusta vuoteen 2030 mennessä.

Elpymispaketti on suuruudeltaan lähes 810 miljardia euroa. Suomen osuus paketin maksuista on vuosina 2021–2058 yhteensä 6,6 miljardia euroa.

Suomessa paketti on herättänyt kritiikkiä etenkin sen vuoksi, että EU-maat ovat ottamassa paketin varjolla ensimmäistä kertaa yhteistä velkaa elvyttääkseen jäsenmaidensa taloutta. Huolta on ollut esimerkiksi Italian talouden toipumisesta koronakriisin alhosta.

Von der Leyen vakuutti, että EU:n massiivinen elvytyspaketti on ainutkertainen järjestely. Huolta on ollut Suomessa juuri siitä, toimiiko paketti mallina pysyvämmälle käytännölle.

– Ennennäkemätön kriisi tarvitsi ennennäkemättömän vastauksen, mutta ainutkertaisuus (one-off) on rakennettu sisään. Keskitymme nyt toteutukseen. Suomen suunnitelma on kahdeskymmenesensimmäinen, nyt kyse on pitkälti toimeenpanosta, toimeenpanosta ja toimeenpanosta. Tämä vie Euroopan unionia ja EU:n sisämarkkinoita eteenpäin, von der Leyen painotti Espoossa.

Von der Leyen ja Marin tutustuivat VTT:ssä kvanttiteknologian mahdollisuuksiin.

Talous kasvaa parhaillaan kovaa vauhtia EU-alueella. EU- ja euroalueen talouskasvuksi arvioidaan tänä vuonna 4,8 prosenttia ja ensi vuonna 4,5 prosenttia. Suomessa talous kasvaa verrattain hitaasti, komission arvion mukaan tänä vuonna 2,7 prosenttia ja 2,9 prosenttia ensi vuonna.

IS kysyi von der Leyeniltä, miksi talouskasvua pitää vauhdittaa vielä massiivisella elvytyspaketilla.

– Totta kai talous kasvaa, koska se on kutistunut niin pahasti. Jos lasket lähtötasoa, hyppy eteenpäin on suuri. Monet tuotantoketjut ovat katkenneet ja bisnekset kaatuneet, nyt investoimme, jotta voimme modernisoida talouttamme. Olemme olleet hyvin tiukkoja siitä, että sovittu määrä investoinneista täytyy mennä – 37 prosenttia koko paketista – Euroopan vihreään sopimukseen ja vihreään projektiin. Vähintään 20 prosenttia pitää mennä digitalisaatioon, Suomi on investoinnit yhä enemmän vihreään (siirtymään) ja digitalisaatioon, von der Leyen jakoi tunnustusta.

– Olen samaa mieltä Ursulan kanssa. Kyse ei ole vain taloudellisesta työkalusta, itse asiassa kysymys on talouksien rakentamisesta alhaalta ylöspäin, muutamme talouksiamme vihreämmiksi ja digitaalisemmiksi, Marin säesti.

Von der Leyen halusi vielä lisätä, että VTT:n kvanttitietokoneissa on kyse ”juuri oikeasta asiasta”.

– Tänään määrittelemme, tuleeko meistä maailman johtava toimija kvanttitietokoneajassa, olemmeko ainakin kilpailukykyisiä vai jäämmekö jälkeen.

Von der Leyen kommentoi tiedotustilaisuudessa myös uusia veropaljastuksia, Pandoran papereita, jotka sisältävät Ylen mukaan tietoja yli 300 poliitikon ja virkamiehen omistuksista tai muista yhteyksistä veroparatiiseissa.

– Veron välttely ja aggressiivinen verosuunnittelu on täysin mahdotonta hyväksyä. EU on verotuksen läpinäkyvyyden osalta maailman huippua, mutta kuten näemme, se ei ole tarpeeksi, von der Leyen vastasi.

Von der Leyenin mukaan komissio valmistelee vuoden loppuun mennessä ehdotuksen, jolla puututaan verotuksellisiin väärinkäytöksiin pöytälaatikkoyhtiöissä.

Marin kiitteli journalisteja veropaljastuksista.

Avauspuheenvuorossaan Marin kertoi keskustelleensa komission puheenjohtajan kanssa EU:n uudesta metsästrategiasta.

Marin ja von der Leyen tapasivat tuttavallisissa merkeissä ensin pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa ja myöhemmin Espoossa.

– Suomen näkökulma on holistinen, haluamme ottaa huomioon ympäristölliset, taloudelliset ja sosiaaliset näkökulmat, Marin mainitsi.

Marinin mukaan hän keskusteli von der Leyenin kanssa myös tarpeesta mennä eteenpäin Euroopan puolustusyhteistyössä.

4.10. kello 20.39: juttua päivitetty. Lisätty mm. maininta von der Leyenin kommentista, että komissio antaa aplodit Suomen tavoitteelle olla hiilineutraaleja vuoteen 2035 mennessä.

4.10. kello 21.58: juttua täsmennetty: elvytyspaketin koko on liki 810 miljardia. Ei tasan 810 miljardia kuten jutussa aiemmin luki.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?