Kansanedustaja Sebastian Tynkkystä tönittiin Elokapina-mielen­osoituksessa

Tynkkynen ilmoitti poliisille, että hänellä ei ole vaatimuksia tönijöitä kohtaan.

Kansanedustaja Sebastian Tynkkynen (ps) oli keskiviikkoiltana kuvaamassa Elokapina-liikkeen mielenosoitusta Eduskuntatalon edustalla.

30.9.2021 1:04

Kansanedustaja Sebastian Tynkkynen (ps) kertoi keskiviikkoiltana Twitterissä, kuinka hän joutui tönimisen kohteeksi Elokapina-liikkeen mielenosoituksessa. Välikohtaus sattui, kun Tynkkynen oli Eduskuntatalon edustalla tekemässä suoraa videolähetystä.

Kansanedustajan mukaan hänet yritettiin kaataa maahan. Tynkkysen kuvaamalla videolla tilanne näyttäytyy epäselvänä: tönimistä ei näy muutoin kuin kameran pienenä heilahtamisena. Videolla Tynkkynen tosin sanoo: ”Jos ette kuitenkaan... Ei ole ok tuollain toisia töniä... Ei sunkaan osalta”.

Tilanne näkyy Youtuben nettistriimissä, kun lähetystä on kulunut 3 tuntia ja 11 minuuttia.

Lue lisää: 141 kiinni­otettua on viety putkaan – poliisi valmistautuu jo uuteen mielen­ilmaukseen

Hetki tönimisen jälkeen Tynkkynen sanoi videolla:

– Siellä kävivät Elokapinan tyypit päälle just äsken, tulivat kamppaamaan, Tynkkynen sanoi.

Tapauksen jälkeen Tynkkynen sanoi Ilta-Sanomille, että kaksi nuorta miestä alkoi ensin töniä häntä Eduskuntatalon nurmella.

– Lähdin siitä vähän matkan päähän loitommalle, mutta he seurasivat ja alkoivat yrittää kaataa minua. Olin jo kaatumaisillani, kun poliisit huomasivat tilanteen ja tulivat väliin, Tynkkynen sanoi puhelimitse Eduskuntatalon pihalta.

Elokapina katkaisi Mannerheimintien liikenteen Helsingin keskustassa keskiviikkoiltana.

Videolla myös näkyy, kuinka poliisit lähtevät viemään toista Tynkkysen tönijää kohti poliisiautoa. Sen jälkeen videolla kuuluu poliisin ääni, joka kysyy Tynkkyseltä, onko Tynkkysellä ”vammoja tai vaatimuksia tönimisestä”. Tynkkynen vastaa kysymykseen kieltävästi, sillä ”mitään pahempaa ei sattunut”.

– He varmaan kysyivät sitä Juha Sipilän kokeman väkivallan johdosta. Minulla ei ollut vaatimuksia, koska en loukkaantunut, Tynkkynen sanoi.

Kansanedustaja Juha Sipilä (kesk) joutui pahoinpidellyksi Helsingissä tammikuussa. Sipilän kadulla tunnistanut mies uhkaili entistä pääministeriä, seurasi tätä ja löi nyrkillä selkään. Mies tuomittiin käräjäoikeudessa pahoinpitelystä 80 päiväsakkoon.

Komisario Jarmo Heinonen kertoi aiemmin keskiviikkona MTV Uutisille, että mielenosoituksen aikana on ollut yksittäinen tilanne, jossa poliisi on joutunut puuttumaan tönimiseen.

– Poliisi puuttui tönimisen kaltaiseen tapahtumaan, mutta muuten on sujunut rauhallisesti, Heinonen kertoi.

Tynkkynen on ollut kova Elokapina-liikkeen kriitikko. Hän on videoinut liikkeen mielenosoituksia Eduskuntatalon edessä suorina lähetyksinä ja arvostellut liikettä mm. kansalaistottelemattomuudesta ja liikenteen katkaisemisesta.

Tynkkynen on videoilla osoittanut myös vahvan tukensa poliisille, kun se on ottanut mielenosoittajia kiinni.

Keskiviikon mielenosoituksen yhteydessä poliisi otti kiinni 141 henkilöä.

Poliisi otti kiinni yhteensä 141 henkilöä. Kiinni otetut kuljetettiin Eduskuntatalon edustalta eteenpäin poliisin suojiin busseilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?