Kommentti: Eihän tämä näin saisi edes olla – poliisi ja poliisi­ministeri Ohisalo kulkevat eri teitä kohti seinää

Poliisin ja poliisiministeri Maria Ohisalon (vihr) toiminnan ristiriitaisuus panee jo kysymään, miten tämä on edes mahdollista Suomessa. Mutta on se – poliisin elämää ollaan tekemässä erittäin vaikeaksi, jos sisäministeri ei voi, osaa tai uskalla edes sanoa laitonta laittomaksi. Samaan aikaan poliisi taistelee määrärahojensa puolesta, ihmettelee politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala.

28.9.2021 16:16

Poliisi nauttii Suomessa tavattoman suurta luottamusta kansalaisten keskuudessa.

Maailmankin mittakaavassa luottamus on poikkeuksellisen laajaa.

Mutta viime aikojen keskustelu panee kysymään, luottaako hallitus ja varsinkin vihreiden sisäministeri Maria Ohisalo poliisiin – tai kokeeko poliisi saavansa tukea edellä mainituilta tahoilta.

Kyseessä on siis kaksi asiaa:

1. Poliisin määrärahat

2. Elokapinan mielenosoitus

Aloitetaan jälkimmäisestä.

Elokapina-liike aikoo panna Mannerheimintien kiinni keskiviikosta alkaen ja on julistanut, miten se aikoo rikkoa tietoisesti lakia eli olla mahdollisesti noudattamatta poliisin siirtokehotuksia. Poliisi on pyytänyt siirtämään mielenosoituksen Kansalaistorille. Vastakaikua pyynnölle ei ole herunut.

Saa nähdä, mitä tapahtuu.

Sisäministeri Ohisalo oli maanantai-iltana toimittaja Sanna Ukkolan haastateltavana Alfa-TV:llä siitä, miten hän suhtautuu elokapinan mielenosoitukseen, jossa siis uhataan rikkoa tietoisesti lakia.

Ohisalon esiintyminen jää poliittiseen historiaan. Se oli niin outo.

Ohisalo väisteli moneen kertaan Ukkolan kysymyksiä toistellen, ettei ”yksittäinen poliitikko” voi ottaa kantaa yksittäisiin mielenosoituksiin.

Se ei kuulu oikeusvaltioon, että poliitikko ottaa kantaa yksittäiseen mielenosoitukseen, kertasi ”yksittäinen poliitikko” Ohisalo.

Ohisalo ei siis uskaltanut ottaa kantaa sellaiseen yksinkertaiseen kysymykseen, johon juuri poliisiministerin sekä kuuluisi että pitäisi osata vastata yksiselitteisesti: Saako Suomessa rikkoa lakia? Onko lain rikkominen väärin?

Ohisalo ei kuitenkaan ole mikään yksittäinen poliitikko. Hän on sisäministeri Sanna Marinin (sd) viiden puolueen hallituksessa ja vastaa laillista menoa valvovan poliisin toiminnasta ja toimintaedellytyksistä.

Kaiken lisäksi kukaan ei ole koskaan eikä missään kieltänyt ”yksittäistä poliitikkoa” ottamasta kantaa mielenosoituksiin, laillisiin tai laittomiin. Montesquieun vallan kolmijaon periaatteiden taakse piiloutuminen ei oikein sovi poliisiministerille – varsinkaan tilanteessa, jossa poliisi joutuu laitonta tilannetta selvittämään.

Ohisalo ei siis uskaltanut ottaa kantaa sellaiseen yksinkertaiseen kysymykseen, johon juuri poliisiministerin sekä kuuluisi että pitäisi osata vastata yksiselitteisesti:

Saako Suomessa rikkoa lakia? Onko lain rikkominen väärin?

Kun poliisi mahdollisesti joutuu siirtämään pakkokeinoin mielenosoittajat Mannerheimintieltä pois, yksittäinen poliisi saattaa joutua miettimään, onko poliisiministeri mielenosoittajien puolella.

Ohisalon puuhalla on merkitystä myös yleisen lainkuuliaisuuden kannalta.

Elokapinan jälkeen myös muut voivat vedota sisäministeriin näkemyksiin. Ei se lupa ole, muttei kyllä kieltokaan.

Palataan poliisin määrärahoihin.

Niidenkin osalta yksittäinen poliisi joutuu kysymään, mikä on hallituksen suhtautuminen heidän ammattikuntaansa.

Budjettiriihessä poliisin määrärahat piti panna kuntoon siinä missä tutkimuksenkin, mutta eipä pantu. Maanantaina, kun lopulliset luvut lyötiin pöytään, poliisi ilmoitti aloittavansa yt-neuvottelut poliisien määrästä määrärahojen niukkuuden takia.

Sekään ei olisi ennen kuulumatonta.

Mutta tilanteessa, jossa hallitus ottaa velkaa ensi vuonna liki 7 miljardia euroa tämänvuotisen 14 miljardin päälle, kyse poliisien määrärahoista nousee esille kuin huutomerkki.

Jos hallitus sanoo turvaavansa hirmuisilla alijäämillä ja velantotolla nimenomaan julkista hallintoa ja taloutta, miksi leikkuri iskee juuri poliisiin?

Kokoomus ilmoitti puheenjohtaja Petteri Orpon suulla jättävänsä eduskunnan asiasta välikysymyksen, ellei hallitus muuta päätöstään budjetin eduskuntakäsittelyssä tämän viikon aikana.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) lupasikin, että asia käydään vielä läpi. Eli välikysymysuhka tehosi.

Asia on ns. seurannassa.

Palataan vielä poliisiministeri Ohisaloon.

Eduskuntavaalien alla toinen ympäristöjärjestö Greenpeace kiipesi eduskuntatalon pylväisiin. Oikeus tuomitsi teon.

Asia nousi esille Ilta-Sanomien puheenjohtajatentissä viime tammikuussa. Siinäkin Ohisalo kierteli ja kaarteli, kunnes piiiiiitkän tivaamisen jälkeen tuomitsi teon:

– En kannata, koska siinä tämä järjestö rikkoi lakia ja lainsäätäjänä pidän huolen siitä, että lakeja noudatetaan, Ohisalo vihdoin viimein myönsi.

Mikä on muuttunut tammikuusta?

Enää poliisiministeri ei uskalla tuomita mahdollisia laittomuuksia edes tivaamisen jälkeen.

Hallituksen budjettiriihessä vihreät yritti nostaa profiiliaan puoluekokouksensa alla. Harva pääsi perille edes siitä, mihin vihreät lopulta pyrkivät.

Hallituksen sisällä arvioitiin, että yksi syy profiilin korotukselle voisi olla se, että vihreissä pelätään elokapinan muuttuvan puolueeksi. Ääriryhmä puolestaan veisi ääniä vaaleissa varsinaisilta äiti-vihreiltä.

Siinäkö syy, ettei Suomen sisäministeri uskalla sanoa Elokapinan laittomuuksia laittomuuksiksi tai että lain rikkominen on väärin.

Korjaus klo 13.04: Kommentin ingressistä poistettu viittaus poliisin määrärahojen leikkaamiseen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?