36 kansanedustajaa ei ole kertonut omasta koronarokotuksestaan - Politiikka - Ilta-Sanomat

36 kansanedustajaa ei ole kertonut omasta korona­rokotuksestaan

Kansanedustajia on pyydetty elokuusta lähtien moneen kertaan vastaamaan työterveydelle siitä, onko itse ottanut koronarokotteet vai ei.

Eduskunta teki viime viikolla päätöksen siitä, että se aikoo palata normaaliin järjestykseen ensi viikon tiistaina.

27.9. 17:52

Eduskunnalla ei ole vielä antaa lisävalaistusta siitä, kuinka moni kansanedustaja on jättänyt koronarokotukset ottamatta.

Perjantaina kerrottiin että yli 80 prosenttia kansanedustajista on saanut koronarokotukset, ja 36 kansanedustajaa on jättänyt kertomatta rokotuksestaan työterveyshuoltoon.

– Ei ole vielä päivitetty. Katsotaan huomenna, jos se on siitä muuttunut. Nimiä emme koskaan tiedä. No, yhden tiedän, muut ovat täysin mysteerejä minulle, eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhio totesi.

Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd) on Rauhion puoliso.

Miksi eduskunta kertoi, että yli 80 prosenttia kansanedustajista on saanut koronarokotteen?

– Siksi, että eduskunnalla on polte muun yhteiskunnan tavoin avata normaalielämä rokotekattavuuden lisääntymisen vuoksi. Halusimme sen perustiedon, että otammeko tarpeettoman riskin, Rauhio vastasi.

Eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhion mukaan rokottamattomien kansanedustajien nimiä ei ole tiedossa.

Viime viikolla eduskunta teki päätöksen siitä, että se aikoo palata normaaliin järjestykseen viikon päästä tiistaina.

Eduskunnan työterveyshuollon rokotekysely siis kertoi, että 200 kansanedustajasta yli 80 prosenttia on rokotettu, ja parlamentti sai selkänojaa koronarajoitustensa poistamiseksi.

Hallitus on luvannut poistaa koronarajoitukset, kun yli 80 prosenttia yli 12-vuotiaista on saanut kaksi koronarokotusta.

Mitä kansanedustajien rokotuksista sitten tiedetään?

Se tiedetään, että 36 kansanedustajaa ei joko ole ottanut rokotusta tai on unohtanut ilmoittaa rokotuksestaan työterveyteen.

Toistaiseksi vain yksi kansanedustaja, Ano Turtiainen (vkk) on ollut julkisesti koronarokotevastainen.

Nuoremmat maakuntien kansanedustajat voivat perustella omaa rokottamattomuuttaan sillä, että he eivät ole viikolla kotipaikkakunnallaan ja eivät ole siksi saaneet toista rokotusta.

Eduskunnan kesäloma alkoi viikko juhannuksen jälkeen, ja eduskunta palasi istuntotauoltaan kaksi viikkoa sitten tiistaina. Korona-aikana etätyöt myös ovat olleet sallittuja, eli kansanedustajilla on ollut hyvin mahdollisuuksia käydä rokotuksessa kotipaikkakunnillaan.

Helsingissä on myös pop up -rokotuksia kaikille halukkaille kotikunnasta riippumatta.

– Voi olla, että ikänsä puolesta kaikki kansanedustajat eivät ole vielä saaneet kahta rokotusta. Helsingissä 2000-luvulla syntyneet ovat saaneet kaksi rokotusta. Sen aikaa että puhumme tästä (nuorempien kansanedustajien rokotukset maakunnissa) ongelma voi olla ratkeamassa, Rauhio totesi.

Rokotteiden saatavuus alkaa olla aika hyvä. Kuva perjantailta Espoosta, jossa rokotettavana on 12-vuotias poika.

Kansanedustajilla on myös ollut useampi viikko aikaa vastata työterveydelle omasta koronarokotuksestaan, ja kysely on lähetetty jokusen kerran uudelleen.

– Sitä on lähetetty monta kertaa kesän mittaa. Aloitimme elokuussa, että kertokaa työterveysasemalle, ja sitä on toistettu, Rauhio kertoi.

Kansanedustajat ovat valveutunutta väkeä. Voiko olla mahdollista, että kansanedustaja ei ole saanut itselleen rokoteaikaa?

– Se on mahdollista. Ja voi olla mahdollista, että edustaja ei muista lähettää rokotetietoa työterveysasemalle, Rauhio vastasi.

Eduskunnan koronaryhmä kokoontuu huomenna.

Kokouksen jälkeen eduskunnassa lienee uusi luku siitä, kuinka moni kansanedustaja ei ole kertonut rokotustietojaan työterveysasemalle.

Rokottamattomien kansanedustajien tarkkaa määrää ei siis tiedetä, eikä se ehkä koskaan selviä.

Osa kansanedustajista on mainostanut sosiaalisessa mediassa omia rokotuksiaan keväästä lähtien, osa on pysynyt vaiti.

Terveystiedot ovat salaisia, ja halutessaan kansanedustajat, kuten myös kansalaiset, voivat kertoa ottaneensa rokotteen tai jättävänsä itsensä rokottamatta.

Osa kansanedustajista on sometileillään mainostanut omia rokotuksiaan keväästä lähtien, osa ei ole hiiskunut sanaakaan.

Terveystietoja ei ole siis pakko kertoa, eikä koronarokotusta ole pakko ottaa. Toistaiseksi kansa on sen tiedon varassa, että 36 kansanedustajaa ei halua kertoa omasta rokotuksestaan tai on jättänyt rokotukset ottamatta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?