STM: koronapassi on ”vaihtoehto tilanteessa, jossa asiakasmääriä olisi muutoin pakko rajoittaa” – näin Kiuru kommentoi tiedotustilaisuuden yllättävää siirtymistä - Politiikka - Ilta-Sanomat

STM: korona­passi on ”vaihto­ehto tilanteessa, jossa asiakas­määriä olisi muutoin pakko rajoittaa” – näin Kiuru kommentoi tiedotus­tilaisuuden yllättävää siirtymistä

IS:n tietojen mukaan tiistain tiedotustilaisuuden siirtyminen liittyi siihen, että hallitus riitautui raja-asioista ja matkustussäännöistä.

21.9.2021 12:15 | Päivitetty 21.9.2021 15:14

Maahantulosäännöksiä jatketaan joulukuun loppuun asti. Nykyiset säännökset ovat voimassa 15. lokakuuta asti. Hallituksen mallissa maahantulijalta edellytetään joko todistusta sairastetusta koronataudista, rokotuksista tai negatiivisesta testistä.

Hallituksen esitykseen sisältyy myös esitys EU:n digitaalisen koronatodistuksen kansallisesta käytöstä eli koronapassista. Hallitus esittää, että vaihtoehtona koronarajoituksille toimijat, kuten elinkeinonharjoittajat voisivat edellyttää asiakkailtaan koronapassin käyttöä.

Koronapassia voisi edellyttää muun muassa ravintoloissa, yökerhoissa, yleisötilaisuuksissa, kuntosaleilla ja muissa sisäliikuntapaikoissa, uimahalleissa, museoissa, näyttelytiloissa.

Koronapassi on otettavissa käyttöön toiminnan organisaatiomuodosta riippumatta. Sitä voitaisiin käyttää esimerkiksi kaupunginteatterissa, jos toimintaan kohdistuu rajoituksia.

Koronapassi voisi olla vaihtoehto esimerkiksi aukioloaikoja, yleisö- tai asiakasmääriä koskeville rajoituksille. Se ei olisi vaihtoehto silloin, jos viranomainen joutuu sulkemaan tilan kokonaan tai kieltämään yleisötilaisuuden koronatilanteen vuoksi.

Lue lisää: Hallituksen esitys: Tällainen koronapassi Suomeen tulee

Koronapassia voisi edellyttää 12-vuotiailta tai sitä vanhemmilta. 12–17-vuotiaiden testaaminen turvattaisiin julkisessa terveydenhuollossa, jos lapsi ei ole saanut rokotteita.

Tartuntatautilain koronapassia koskevan muutoksen on tarkoitus tulla voimaan mahdollisimman pian.

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) järjestämä tiedotustilaisuus koronapassista ja maahantulosäännösten muuttumisesta käynnistyi tiistaina kello 14.15. Se piti alun perin järjestää kello 11.30, mutta vain kotvanen ennen tilaisuuden suunniteltua alkua tuli tieto, ettei tiedotustilaisuutta pidetäkään ilmoitettuna ajankohtana, vaan se siirtyi alkavaksi vasta iltapäivällä.

ISTV näytti tiedotustilaisuuden suorana lähetyksenä. Hetki hetkeltä -seuranta löytyy artikkelin lopusta.

Ilta-Sanomien tietojen mukaan tiedotustilaisuuden siirtyminen liittyi siihen, että hallitus riitautui raja-asioista ja matkustussäännöistä. Asiasta kertoi aikaisemmin tänään myös Yle.

Sinänsä koronapassin kokonaisuudesta oli olemassa sopu ja selvyys, mutta sen kytkös rajojen koronaturvallisuuskysymyksiin ja matkustusrajoituksiin oli edelleen auki, IS:lle kerrottiin hallituslähteistä.

Miksi tiedotustilaisuus siirrettiin? Johtuiko se henkilöiden liikkumisesta vai jäikö asia niin keskeneräiseksi, ettei siitä voinut tiedottaa ajallaan?

– En osaa lähteä syytä arvioimaan, sosiaali- ja terveysministeriön viestintäpäällikkö Riikka Nurmi sanoo.

Nurmi kertoo kuulleensa itsekin tiedotustilaisuuden siirtymisestä vasta tiistaina aamupäivän aikana.

– Kun tässä infossa ovat mukana valtioneuvoston kanslia, opetus- ja kulttuuriministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö ja me, niin on vaikea tarkalleen sanoa, miltä taholta tieto tilaisuuden perumisesta tuli.

Tiedotustilaisuudessa puhuivat perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd), osastopäällikkö Taneli Puumalainen ja hallitusneuvos Kirsi Ruuhonen STM:stä, ylijohtaja Riitta Kaivosoja opetus- ja kulttuuriministeriöstä sekä hallitusneuvos Liisa Huhtala työ- ja elinkeinoministeriöstä.

– Lakikokonaisuuden viimeistely vei vähän arvioitua kauemmin. Viime yönä tehtiin vielä käännöksiä kovalla kiireellä. Valitettavasti aamupäivän aikana emme pystyneet toteuttamaan mediainfoa. Sen takia olimme aikataulusta valitettavasti kolme tuntia perässä. Olennaista oli, että saimme päätökset valmiiksi klo 14:ään mennessä, ja eduskunta pääsee käsittelemään sitä, Kiuru kommentoi tilaisuudessa.

Juttua päivitetty kello 13.32. Lisätty tieto siitä, miksi tiedotustilaisuus IS:n tietojen mukaan viivästyi.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?