Kommentti: Kannabiskohu voi olla pulmista pienin – vihreiden pätkäpuheenjohtajaa odottaa koirakoulu - Politiikka - Ilta-Sanomat

Kommentti: Kannabis­kohu voi olla pulmista pienin – vihreiden pätkä­puheen­johtajaa odottaa koira­koulu

Vihreiden pätkäpuheenjohtaja saa joko astinlaudan uralleen tai tuhoaa mahdollisuutensa, kirjoittaa erikoistoimittaja Seppo Varjus.

Maria Ohisalo jättää vihreiden johtamisen hetkeksi. Hänen sijaisensa osa ei ole helppo.

15.9. 17:57

Vihreiden viikonloppuinen puoluekokous muistetaan yhdestä asiasta: kannabiksen laillistamisesta.

Ihan juuri tällä hetkellä se aiheuttaa mittavan ongelman puolueelle. Puoluesihteeri Veli Liikanen kertoi Uutissuomalaiselle, että kymmenet jäsenet ovat jättäneet puolueen, koska asiaa koskenut aloite meni läpi puoluekokouksessa.

Siitä tuli puolueen kanta puolivahingossa ja täpärästi. Jotkut aloitteen puolesta äänestäneet saattavat jo katua, vaikka eivät olisi kannabiskäsityksiään muuttaneetkaan.

Vihreiden perusongelmasta kertoo olennaisempaa se, että puoluekokouksessa ei ollut mitään muita asioita muistettavaksi. Ei vaikka se pidettiin paria päivää budjettiriihen jälkeen, jonka vihreät väänsivät ilmastoriiheksi.

Äkkiseltään olettaisi, että saavutuksia olisi kehuttu rinta rottingilla ja vaadittu niille jatkoa tiukkoina. Vihreiden äänestämistä harkitsevat eivät tällaista havainneet.

Siinä on puolueen suuri ongelma.

Varapuheenjohtajiksi valittiin Atte Harjanne, Hanna Holopainen ja Iiris Suomela. Joku heistä valitaan puheenjohtaja Maria Ohisalon vanhempainvapaan sijaiseksi.

Valittu voisi olettaa arvonsa puolueessa nousevan. Ehkä joskus avautuisi tilaisuus pysyvämpäänkin pestiin puolueen johdossa.

Harjanne, Holopainen ja Suomela ovat kaikki ensimmäisen kauden kansanedustajia. Ainoa heidän lisäkseen varapuheenjohtajaksi pyrkinyt kansanedustaja Inka Hopsu on myös.

Voi olla, että uuden voiman esiinmarssi oli vastustamaton. Mutta voi olla niinkin, että kokeneemmat kansanedustajat osaavat varoa pätkäpuheenjohtajan pestiä.

Pätkäpuheenjohtaja ei välttämättä sijaista Ohisaloa myös sisäministerinä. Yleensä hallituspuolueiden puheenjohtajat kuuluvat valtioneuvostoon, jossa tärkeät päätökset tehdään. Nykyisen hallitusviisikon ulkopuolella seikkaileva pätkäpuheenjohtaja olisi orpo piru.

Hänen tehtäväkseen jäisi puolueen valmistaminen talven aluevaaleihin. Ne ovat kaikkien puoluesihteerien painajainen. On vaikea saada äänestäjiä edes ymmärtämään, mistä vaaleissa on kyse.

Vihreille kyseessä on erityisen paha painajainen. Puolueen ydinkannatusalueella Helsingissä ei ollenkaan äänestetä, mikä tiputtaa valtakunnallista tulosta.

Tappio on vain symbolinen, mutta symboleillahan politiikassa pelataan.

Vastuun kantaa pätkäpuheenjohtaja. Tässä ei auta edes se, että hän sittenkin olisi myös virkaa tekevä ministeri.

Maria Ohisaloa ei haastettu puoluekokouksessa. Hän vienee vihreät vuoden 2023 eduskuntavaaleihin. Jos tulos on huono, Ohisalon jatko on vaakalaudalla, kuten kenen tahansa puoluejohtajan olisi.

Hänen motivaationsa saattaa olla vaakalaudalla jo nyt.

Ohisalo on älykäs ihminen. Politiikkaan lähtevät älykkäät ihmiset huomaavat nopeasti, että politiikka ei ole erityisen älytystä. Se on ihmisjoukkojen tavoittelua ääniuurnille suurimpia yhteisiä nimittäjiä hyväksikäyttäen.

Älykkäät ihmiset väsyvät politiikassa nopeasti.

Joka tapauksessa vihreiden puheenjohtajaksi Ohisalo voidaan sääntöjen mukaan valita tämän jälkeen enää yhdelle kahden vuoden kaudelle.

Jos vihreät tekevät väliaikaista ministerikierrätystä ilman pätkäpuheenjohtajaa, spekuloidaan, että ympäristöministeri Krista Mikkonen saattaisi siirtyä sisäministeriksi ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Emma Kari tulla ympäristöministeriksi.

Muitakin spekulaatioita on, kuten että Harjanne ja Suomela jakaisivat puheenjohtajan ja ministerin tehtävät.

Karia kannattaa seurata joka tapauksessa. Vuonna 2017 hän pyrki tosissaan vihreiden puheenjohtajaksi, mutta kärsi yllättävän tappion Touko Aallolle.

Viime aikoina Kari nostanut profiiliaan puhumalla voimakkaasti luonnonsuojelusta, tuosta vihreille usein kovin etäisestä aiheesta. Monelle nykyvihreälle siinä voisi olla vinkeää uutuudenviehätystä.

Perusta kannattaa valaa rauhassa ja hyvin. Joskus voi tulla mahdollisuus nousta sille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?