Risikko: Sote-valiokunnan kumottava lainkohta kahden metrin turvavälistä – ”Aiheuttanut kohtuutonta haittaa alan toimijoille” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Risikko: Sote-valiokunnan kumottava lain­kohta kahden metrin turva­välistä – ”Aiheuttanut kohtuutonta haittaa alan toimijoille”

Myös sivistysvaliokunnan enemmistö esitti lausunnossaan sosiaali- ja terveysvaliokunnalle harkittavaksi, että tartuntatautilain kyseinen kohta kumottaisiin.

Paula Risikon mukaan kulttuuri- ja tapahtuma-alan toimijat ovat huolissaan myös THL:n laatimasta riskipotentiaalin arviointimallista.

15.9. 16:39

Sivistysvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Paula Risikko (kok) patistelee sosiaali- ja terveysvaliokuntaa kumoamaan tartuntatautilain 58 d -pykälän.

Hänen mukaansa kohta on epäselvä ja säädös on aiheuttanut kohtuutonta haittaa erityisesti kulttuuri- ja tapahtuma-alan toimijoille.

Myös sivistysvaliokunnan enemmistö esitti lausunnossaan sosiaali- ja terveysvaliokunnalle harkittavaksi, että tartuntatautilain kyseinen kohta kumottaisiin.

– Tällä selkiytettäisiin nykyistä sääntelyä. On alan toimijoiden etu, että rajoituksiin liittyvä sääntely on ennakoitavaa ja selkeää, Risikko toteaa.

Tartuntatautilain 58 d -pykälään pohjautuu kahden metrin turvavälivaatimus, joka koskee sisätiloja, joissa on samanaikaisesti yli 10 henkilöä tai rajattua ulkotilaa, jossa on samanaikaisesti yli 50 henkeä.

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan pienen riskin yleisötapahtumissa ei kiihtymis- ja leviämisalueillakaan edellytetä kahden metrin turvaväliä eikä yleisöä tarvitse lohkoa osiin.

Hallituksen esityksessä ehdotetaan nyt muutettavaksi 58 d:tä poistamalla siitä lähikontaktin tarkka määritelmä sekä soveltamisen kriteerinä aikaisemmin ollut ilmaantuvuusluku.

Myös perustuslakivaliokunta antoi oman lausuntonsa tartuntatautilain muutoksista tänään keskiviikkona.

Valiokunta totesi, että sosiaali- ja terveysvaliokunnan olisi syytä tarkastella, mahdollistaisiko nopeasti muuttuva epidemiatilanne myös nyt muutettavan tartuntatautilain 58 d -pykälän kumoamisen.

– Sosiaali- ja terveysvaliokunnan on puheenjohtaja (Markus) Lohen johdolla nyt järkeistettävä tartuntatautilakia. Rokotuskattavuuden noustessa rajoituksia on pyrittävä purkamaan kaikin mahdollisin keinoin, Risikko sanoo tiedotteessa.

Suurta huolta on Risikon mukaan herättänyt myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) luonnostelema riskipotentiaalin arviointimalli alueellisen ja paikallisen päätöksenteon tueksi.

Sivistysvaliokunta totesi lausunnossaan, että arviointitaulukko voi mahdollisesti toimia apuvälineenä päätöksenteossa, mutta se ei saa kangistaa sitä, eikä päätöksiä voi tehdä yksinomaan arviointitaulukkoon nojautuen.

– Alan toimijat ovat äärimmäisen huolissaan laaditusta arviointimallista. Rajoitusten on oltava välttämättömiä ja tarkkarajaisia. Arviointimallin käyttö kaavaillussa muodossa on oikeusturvan näkökulmasta kyseenalaista, Risikko sanoo.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?