Kommentti: Orpo puhkuu taas intoa – kokoomuksessakin mietitään, miksi kannatus lähti nousuun - Politiikka - Ilta-Sanomat

Kommentti: Orpo puhkuu taas intoa – kokoomuksessakin mietitään, miksi kannatus lähti nousuun

Antti Häkkäsen ja Elina Valtosen tasavahva suosio vahvistaa Orpon asemia, kirjoittaa IS:n politiikan toimittaja Olli Waris.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ja perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra ottivat ensimmäistä kertaa julkisesti yhteen politiikan toimittajien tilaisuudessa.

14.9. 16:53

Kyllä.

Näin Petteri Orpo vastasi, kun IS tiedusteli Orpolta politiikan toimittajien tilaisuudessa, aikooko hän viedä kokoomuksen vuoden 2023 eduskuntavaaleihin.

Ei epäröintiä, ei heikkoudesta kielivää takeltelua. Orpo halusi tehdä selväksi, kuka kokoomusta johtaa.

Sydäninfarktista toipunut Orpo vaikuttaa puhkuvan taas uutta intoa.

Orpo kertoi IS:lle jo heinäkuussa valmistautuvansa siihen, että kokoomuksesta tulee pääministeripuolue ja hän vetää sitä työtä.

Nyt Orpo sanoi saman asian suoremmin.

Vielä viime marraskuussa Orpon asema näytti tukalalta: kokoomuksen kannatus oli Ylen gallupissa tuolloin vain 16,6 prosenttia.

Kokoomuksen sisällä puhuttiin puolueen ”alisuorittamisesta” ja ”särmän puutteesta”. Orpo alkoi näyttää väistyvältä oppositiojohtajalta.

Voitto kuntavaaleissa muutti asetelman ja rauhoitti tilanteen puolueen sisällä. Ylen syyskuun kannatusmittauksessa kokoomus oli kärjessä 21,3 prosentin kannatuksella.

Mitä tapahtui? Miksi kokoomuksen kannatus lähti nousuun?

Tähän mietitään syitä myös kokoomuksen sisällä. Syyksi kannatusnousulle on arveltu esimerkiksi perussuomalaisista ja keskustasta tapahtunutta vuotoa kokoomukseen, Marin-hypen himmenemistä ja vero- ja velkakeskustelun voimistumista, jonka katsotaan hyödyttäneen kokoomusta.

Orpo on ollut kokoomuksen puheenjohtajana jo viisi vuotta.

Jos Orpo kukitetaan ensi kesänä jatkokaudelle ja Orpo lähtee viemään kokoomusta eduskuntavaaleihin, tulisi hänen sitoutua kaiken järjen mukaan jatkamaan kokoomuksen puheenjohtajana vielä vuonna 2024 pidettävän puoluekokouksen jälkeenkin, todennäköisesti vielä siitäkin ainakin kaksi vuotta eteenpäin.

Orpon takana tilannetta ovat kytänneet jo pidempään Antti Häkkänen ja Elina Valtonen, puolueen varapuheenjohtajia kumpikin.

Molemmat ovat suosittuja poliitikkoja, todennäköisesti Orpoa suositumpia. Joidenkin mukaan he ovat myös Orpoa lahjakkaampia poliitikkoja.

Kokoomuksesta arvioidaan, että Häkkäsen ja Valtosen tasavahva suosio – ristiriitaista kyllä – vahvistaa Orpon asemia.

Kumpikaan varapuheenjohtaja ei halua lähteä ”keikuttamaan venettä”’ ainakaan ilman erityisen painavaa syytä, eikä sellaista ole juuri nyt nähtävillä.

Pelitilanne saattaa muuttua silti äkillisesti, ja silloin kokoomuksen puheenjohtajapeli voi alkaa uudestaan.

Orpo väitteli tiistain tilaisuudessa ensimmäistä kertaa perussuomalaisten puheenjohtajan Riikka Purran kanssa.

Kiinnostus kohdistui siihen, voisivatko kokoomus ja perussuomalaiset löytää lähitulevaisuudessa yhteistä linjaa ”perusporvarihallitukselle”.

EU:n isosta linjasta ja työperäisestä maahanmuutosta puolueet ovat täysin eri mieltä.

Kokoomuksessa on kauhisteltu IS:n tietojen mukaan myös perussuomalaisten varapuheenjohtajavalintoja – Seinäjoella PS:n varapuheenjohtajistoon valittiin Leena Meren ohella Suomen Sisun päällikkötehtävissä toimiva Mauri Peltokangas sekä Sebastian Tynkkynen, joka on tuomittu kahdesti kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Vaikutelmaksi jäi, että talouspolitiikasta kokoomus ja perussuomalaiset voisivat päästä yhteisymmärrykseen. Molemmat alentaisivat työn verotusta.

Orpo sanoi suoraan, että seuraavalla hallituskaudella on edessä leikkauksia. Myös Purra katsoi, että julkiset menot on kammattava läpi.

Kokoomuksen tulevassa vaihtoehtobudjetissa on Orpon mukaan leikkauksia vuositasolla lähes miljardin euron verran.

Kokoomuksen leikkauslistaa Orpo ei halunnut esitellä, vaikka Sdp on sitä pääministeri Sanna Marinin johdolla tiukannut julkistettavaksi.

– Hallituksen vaatimus on vähän kuin se, että hallitus on ostanut velkarahalla kymmenelle lapselle karkkipussit, sitten se huomaa, että ei olekaan varaa ja se käskee kokoomuksen paikalle nimeämään, että kenelle kolmelle ei niitä nyt sitten annetakaan, Orpo hymähti.

Keskustelua velasta ja talouskurista käydään parhaillaan myös EU:n tasolla.

Sekä Orpo että Purra torjuvat EU-maiden yhteisen velan. Euroa kritisoinut Purra povasi, että Euroopasta on tulossa ”tietyllä aikavälillä uusia paketteja”.

Orpo ja Purra viittasivat valtiovarainvaliokunnan lausumiin, joissa muun muassa painotetaan, että EU:n elpymisväline on kertaluonteinen ratkaisu, ja todetaan, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan vastuuta veloistaan.

Avoimeksi jäi, pystyykö Suomi torjumaan yhteisvastuun lisäämisen, yhteisen velan ja velkasääntöjen venyttämisen, jos Saksa ja Ranska vetävät EU:n kelkkaa eri suuntaan?

Epäillä saattaa, että Orpon ja Purran mainostamilla valtiovarainvaliokunnan lausumilla pyyhitään seuraavan tosipaikan tullessa pöytää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?