Nämä nimet ovat esillä Ohisalon tuuraajiksi – vihreissä spekuloidaan, palaako Ohisalo enää sisäministeriksi - Politiikka - Ilta-Sanomat

Nämä nimet ovat esillä Ohisalon tuuraajiksi – vihreissä spekuloidaan, palaako Ohisalo enää sisä­ministeriksi

Merkittävä osa vihreistä näkisi mielellään Ohisalon palaavan äitiysvapailtaan loppukaudeksi ympäristö- ja ilmastoministerin tehtävään. Tuolloin Krista Mikkonen voisi siirtyä sisäministeriksi.

Vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo jää äitiysvapaalle marraskuun paikkeilla.

14.9. 17:42

Vihreiden viime lauantaina jatkokaudelle valittu puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo jää marraskuussa äitiysvapaalle ensi kevääseen asti, ja puolue valitsee tulevina viikkoina hänelle tuuraajan tai tuuraajat.

IS kysyi asiasta päättävien vihreiden puoluehallituksen ja puoluevaltuuskunnan jäsenten ajatuksia Ohisalon äitiysvapaan aikaisista järjestelyistä.

Vielä on auki muun muassa se, valitaanko Ohisalolle yksi vai kaksi sijaista, toinen sisäministerin tehtäviä ja toinen puheenjohtajan tehtäviä hoitamaan.

Ohisalon tuuraaja johtaa puolueen historian ensimmäisiin aluevaaleihin ja muun muassa vetää keväällä vihreiden neuvotteluja ilmasto- ja työllisyystoimista.

Usea vastaaja tuntuu olevan sitä mieltä, että tehtävä olisi parempi jakaa kahdelle ihmiselle.

Vihreiden politiikkaa helpottaisi toki paljon se, että puolueen puheenjohtaja olisi osa hallitusviisikkoa. Viisikon jäsenenä voi toimia vain ministeri.

Moni pitää kuitenkin tärkeämpänä sitä, että tuuraajien aika riittää kaikkien tehtävien hoitamiseen.

– Tuoreelle varapuheenjohtajalle ja ensimmäisen kauden kansanedustajalle voi olla todella raskas tikki ottaa se ihan kaikki hoitaakseen. Etenkin, kun vaalit ovat monella tapaa uudet, eräs vastaaja kommentoi.

Puolueessa painaa edelleen vihreiden ex-puheenjohtajan Touko Aallon aikainen korjausvelka, eivätkä ihmiset lähden kevyin perustein kasaamaan yhdelle ihmiselle liikaa tehtäviä.

Aalto joutui vuonna 2018 sairauslomalle uupumuksesta johtuvien syiden vuoksi.

Vihreiden sääntöjen mukaan puoluejohtajan tuuraajaksi valitaan yksi puolueen kolmesta varapuheenjohtajasta. Päätöksen tekee puoluehallitus.

Lauantaina valitut uudet varapuheenjohtajat ovat ensimmäisen kauden kansanedustajat Atte Harjanne, Iiris Suomela ja Hanna Holopainen.

Puoluekokouksessa varapuheenjohtajista eniten ääniä sai Harjanne, mutta vihreissä ei ole ollut tapana asettaa varapuheenjohtajia tärkeysjärjestykseen äänisaaliin tai muidenkaan tekijöiden perusteella.

Varapuheenjohtajapelissä eniten mainintoja saavat kuitenkin Harjanne ja Suomela, jotka ovat myös esiintyneet Holopaista enemmän julkisuudessa.

Etenkin Suomela saa kiitosta aktiivisuudestaan puoluetyössä sekä vakuuttavasta esiintymisestään. Harjannetta kuvaillaan hyväksi tiimipelaajaksi. Holopainen on sen sijaan jäänyt monelle vastaajalle tuntemattomammaksi hahmoksi.

Vihreiden varapuheenjohtajiksi valitut Atte Harjanne, Iiris Suomela ja Hanna Holopainen vihreiden etänä järjestettävässä puoluekokouksessa Helsingissä 11. syyskuuta 2021.

puheenjohtajan sijainen johdattaisi vihreät historian ensimmäisiin aluevaaleihin ja osallistuisi vaalien alla vaalipaneeleihin.

Vihreiden kannatukselle tärkeä Helsinki jää kuitenkin vaalien ulkopuolelle.

Helsingin kaupungilla on sote-uudistuksessa erillisasema, sillä se vastaa tulevaisuudessa itse sote-asioiden ja pelastustoimen järjestämisestä. Kaupungissa ei käydäkään aluevaaleja lainkaan sen erityisaseman vuoksi.

Osa toivookin vaalivankkureiden vetäjän tulevan vaalipiiristä, jota aluevaalit koskevat.

– Olisi uskottavampaa, että puheenjohtaja olisi niiltä alueilta, joissa vaaleja myös käydään.

Tämä heikentää Helsingin vaalipiiristä tulevan Harjanteen mahdollisuuksia päästä hoitamaan puheenjohtajan sijaisuutta.

Suomelan vaalipiiri on Pirkanmaa, Holopaisen Kaakkois-Suomi.

Myös sisäministerin sijaisen valinta tulee tulevina viikkoina olemaan täysin oma kysymyksensä. Vihreiden piirissä on ollut epävirallista puhetta myös laajemmasta ministerikierrätyksestä.

Osa kentästä näkisi mielellään Ohisalon palaavan äitiysvapailtaan ympäristö- ja ilmastoministerin tehtävään loppukaudeksi.

Ilmastokysymyksistä tulee vihreille runsaasti painetta sekä äänestäjiltä ja jäseniltä ja puheenjohtajan siirtäminen tehtävään eduskuntavaalien alla auttaisi puoluetta viestimään myös ulospäin, minkä ministeriön työtä se pitää tärkeimpänä.

Eräs vihreä kuitenkin huomauttaa, että ympäristöministeriölle on jaossa vain vähän rahaa.

– Vaikka siellä päätetään meille tärkeistä asioista, niin lopulta ohjausvalta on muualla. Käytännössä maa- ja metsätalousministeriössä, työ- ja elinkeinoministeriössä tai valtiovarainministeriössä.

Toinen haaste on Ohisalon aviopuolison Miika Johanssonin työ suomalaisen energiayhtiön ST1:n uusiutuvan energian liiketoimintayksikön johtajana ja johtoryhmän jäsenenä.

– Se on vaikea yhtälö. Se voisi näyttää huonolta, vaikka siihen ei mitään eturistiriitatilannetta sinänsä tulisikaan. Mutta politiikassa merkitystä on sillä, miltä asiat näyttävät, toinen vastaaja huomauttaa.

Ohisalon siirtyminen ympäristöministeriksi jättäisi avoimeksi sisäministerin paikan. Sitä voisi siirtyä hoitamaan nykyinen ilmasto- ja ympäristöministeri Krista Mikkonen.

– Kyse ei ole pettymyksestä Kristan työhön, vaan enemmänkin siitä, että muutos voisi raikastaa, yksi vastaaja kommentoi.

– Onhan Mikkonenkin taustaltaan biologi, joten en sano että hän on jotenkin epäpätevä tähän tehtävään. Mutta olisi varmaan puolueen etu, että tässä tehtäisiin vähän ministerikierrätystä, toinen sanoo.

Osa vihreistä näkisi mielellään ympäristöministeri Krista Mikkosen siirtyvän keväällä loppukaudeksi sisäministerin tehtäviin.

Tällä järjestelyllä auki tulisi ympäristö- ja ilmastoministerin paikka siihen asti, että Ohisalo palaa keväällä äitiysvapailtaan.

Osa näkisi mielellään ympäristö- ja ilmastoministerin sijaisena varapuheenjohtaja Harjanteen.

Ennen valintaansa kansanedustajaksi Harjanne toimi tutkijana Ilmatieteen laitoksella tutkimusalanaan ilmastonmuutoksen yhteiskunnalliset vaikutukset.

Ympäristö- ja ilmastoministeriksi mainintoja saa myös eduskuntaryhmän puheenjohtaja Emma Kari. Kari toimi muun muassa vihreän ympäristöministerin Ville Niinistön avustajana.

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Emma Kari saa muutaman maininnan Ohisalon ministerituuraajaksi.

Eräs vastaaja pohtii, että ministeriksi saattaa ilmaantua vielä jokin eduskuntaryhmän ulkopuolinenkin hakija.

Nykyhallituksen aloittaessa ympäristö- ja ilmastoministerin paikasta käytiin kova kisa Krista Mikkosen ja entisen kansanedustajan ja ilmastoasiantuntija Oras Tynkkysen välillä. Tynkkynen hävisi Mikkoselle äänin 29–28.

Sisäministerin sijaisen valitsevat lopulta puoluevaltuuskunta ja eduskuntaryhmä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?