Näin hallituksen budjettiriihi kriisiytyi kulisseissa - Politiikka - Ilta-Sanomat

Näin budjettiriihi kriisiytyi: Marin, Saarikko ja Ohisalo kävelivät ulos, vihreät yritti avata turvesopua

Budjettiriihessä löytyi viimein sopu, mutta keskustan ja vihreiden keskiviikkoillan neuvottelut olivat ajan tuhlausta.

9.9. 22:22

Hallituksen budjettineuvottelut Säätytalolla venyivät yhdellä päivällä, mutta päättyivät tänään torstaina lopulta sopuun.

Neuvotteluiden alkaessa tiistaina tunnelma oli vielä korkealla. Työllisyyden kokonaisuudesta oli päästy yhteisymmärrykseen jo maanantaina ja veropäätösten osaltakin oltiin jo pitkällä.

Keskiviikkona tilanne kuitenkin kriisiytyi.

Lopulta keskusta ja vihreät eivät tuntuneet olevan samaa mieltä juuri mistään, kun puhe kääntyi siihen, miten päästöjä onnistuttaisiin vähentämään tarpeeksi, jotta Suomi olisi hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä.

Lue lisää: Ilmastosopu syntyi – nokittelu hallituksen sisällä alkoi heti: ”Vihreät antoivat kaikessa periksi”

Keskiviikkona iltapäivästä Marin ehti turhautua sen verran paljon, että istutti ilmastopaketista vääntäneet vihreät ja keskustan kahdestaan neuvottelemaan.

Pääministerin yllättävä siirto aiheutti hämmennystä puolueissa.

Pian myös valtiovarainministeri, keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko pakkasi tavaransa ja lähti Säätytalolta. Lähtiessään hän kertoi, että keskustan neuvotteluja siirtyy vetämään entinen pääministeri, eduskunnan ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Juha Sipilä (kesk).

Muista puolueista oltiin oletettu, että keskustan ja vihreiden puheenjohtajat olisivat jääneet itse neuvottelupöytään ja ottaneet vastuun sovun löytämisestä.

– Kun kuulin, mitkä olivat neuvottelutiimien kokoonpanot, niin kyllä se minulle kertoi heti, ettei tässä keskustalla ole tarkoituskaan löytää ratkaisua kahdenvälisesti, eräs hallituslähde toteaa.

Annika Saarikko (kuvassa) poistui neuvotteluista Sanna Marinin lähdettyä, ja pian lähti myös Maria Ohisalo.

Toisaalta Saarikon uskotaan ajatelleen, että uusien kasvojen tuominen pöytään voisi auttaa ratkaisemaan tilannetta ja sitouttaa myös eduskuntaryhmää keskusteluun.

Neuvottelujen alkaessa paikalla olivat keskustan puolelta Sipilän lisäksi myös keskustan varapuheenjohtaja Petri Honkonen sekä avustajakuntaa.

Vihreistä paikalle saapuivat puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo sekä ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen avustajineen.

Ohisalon kerrotaan ensitöikseen ihmetelleen, missä Saarikko oli. Hänen mukaansa Saarikon osallistumisesta neuvotteluihin oli sovittu.

– Jos täällä ei ole Annikaa, niin minäkään en ole täällä, Ohisalon kerrotaan todenneen.

Ja niin Ohisalokin marssi ulos neuvotteluista.

Tämän jälkeen paikalle hälytettiin viereisestä huoneesta ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr), joka tosin oli paikalla vain neuvotteluiden ensimmäisessä osassa, eikä juuri osallistunut keskusteluun.

Kaikkiaan keskiviikkoillan neuvotteluja keskustan ja vihreiden välillä kuvaillaan monella tapaa täysin tarpeettomiksi.

Fossiilisen öljyn kieltoa asuinrakennusten lämmityksessä oli myös esillä.

Kummastakin puolueesta viestitään, ettei toisella ollut juurikaan halua löytää asiassa sopua.

Jossain vaiheessa keskiviikkoiltaa vihreät antoi keskustalle oman yhdeksän kohdan listansa puolueelle tärkeistä ilmastotoimista.

Lista sisälsi muun muassa lämmityspolttoaineiden verotason indeksoinnin ja kirjauksen niin kutsutusta perälaudasta, eli kahden kolmen lauseen kirjauksesta koskien sitä, millä sanoilla kerrotaan mitä ensi keväänä tehdään, jos hallituksen ilmastotavoite ei täyty.

Perälaudasta käytiinkin lopulta yksi riihen suurimmista väännöistä.

Keskusta vastusti perälautakirjausta täysin. Marin oli kuitenkin ilmoittanut jo aikaisemmin keskiviikkona keskustalle, että jonkinlainen perälauta ilmastotoimiin tarvitaan, muuten sopua ei synny.

Mikäli ensi kevään kehysriihessä arvioitaisiin, ettei tavoite täyty, ehdotti vihreät listassaan että tarvittavat lisäpäästöt haettaisiin liikenteen puolelta.

– Tätä varten hallitus jatkaa eri toimenpidevaihtoehtojen valmistelua vuoden 2023 alusta tarvittaessa käyttöön otettavaksi, mukaan lukien fossiilisten polttoaineiden kansallinen päästökauppa ja ajokilometreihin ja tieluokkiin perustuva liikenneveromalli, vihreät kirjoitti.

Vihreiden lista sisälsi myös pienempiä toimia kuten lämmityspolttoaineiden verotuksen sitomisen uuteen energiaveroindeksiin sekä rakentamista ja pellonraivausta koskevan maankäyttöluokanmuutosmaksun käyttöönoton.

Vihreät yritti palauttaa keväällä sovitun turveasian neuvottelupöydälle.

Tämän lisäksi vihreät oli pitänyt jo ennen riihtä esillä fossiilisen öljyn kieltoa asuinrakennusten lämmityksessä vuoteen 2035 mennessä. Sille ei kuitenkaan löytynyt tukea muissa puolueissa.

Vihreiden esityksen mukaan kieltoon olisi myös mahdollista tehdä ikärajavapautuksia, jolloin se ei esimerkiksi koskisi yli 80-vuotiaita kiinteistönomistajia.

Keskustalle liikaa oli kuitenkin vihreiden esitys, jonka mukaan keväällä tehdystä turpeen energiakäytön verottoman alarajan nostamisesta tulisi luopua.

Turve oli ollut yksi viime kevään kehysriihen suurista kiistakysymyksistä, ja nyt vihreät ehdotti asian avaamista uudelleen.

– Emme me nyt sen kaiken jälkeen, mitä keväällä tapahtui, rupea täällä enää siitä keskustelemaan. Se oli posketon esitys tässä vaiheessa, hallituslähteestä kommentoidaan.

Neuvottelut päättyivät lopulta iltakymmenen jälkeen, kun keskusta ilmoitti jättäneensä vihreille oman kompromissiesityksensä. Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä ja Honkonen kertoivat asiasta medialle poistuessaan Säätytalosta.

– He lätkäisivät meille paperin kouraan ja sanoivat, että neuvottelut ovat loppuneet. Ja kävelivät tv-kameroiden eteen. Olihan se hieman teatterinäytelmä, vihreistä kuvaillaan.

Mikkonen twiittasi perään, että vihreät oli valmiita neuvottelemaan vaikka läpi yön.

Saarikko informoi pian Marinia, että neuvottelut ovat päättyneet. Myös vihreistä pidettiin illan aikana yhteyttä sekä pääministeriin että hänen kabinettiinsa ja Ohisalo ja Marin keskustelivat keskenään.

Torstaiaamuun mennessä mielet olivat kuitenkin kypsyneet sen verran, että viisikon istuessa pöytään sopuhalukkuutta löytyi.

Parin tunnin kuluttua viisikko saapuikin ilmoittamaan, että neuvotteluissa oli syntynyt ratkaisu.

Kuka ilmastoväännössä sitten lopulta veti pidemmän korren?

Keskustan ja vihreiden ulkopuolinen hallituslähde arvioi, että ilmastopakettia koskevien neuvottelujen viime päivien lopputulos on enemmän keskustan kuin vihreiden kaltainen.

– Taistelun voitti keskusta, mutta sodan voitti vihreät. Ilmastopaketin tavoite saatiin kasaan. Vihreät määritteli riihen aiheet, mutta keskusta voitti viimeisen väännön perälaudasta.

Lopullisessa muotoilussa ei mainitakaan mitään tiettyjä toimia joihin hallitus ryhtyy, mikäli ilmastotavoitetta ei saavuteta.

Hallitus arvioi maaliskuussa 2022, nojautuen ministeriöiden, tutkimuslaitosten ja Ilmastopaneelin arvioihin, ovatko päästövähennystavoitteet saavutettavissa KAISU-suunnitelmassa esitetyin toimin ja päättää tässä yhteydessä mahdollisesti tarvittavista sitovista taloudellisista ja lainsäädännöllisistä ohjauskeinoista tavoitteen saavuttamiseksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?