STM ja THL olivat nokat vastakkain hybridi­strategian valmistelussa – ”Tämä voidaan vielä sössiä moneen kertaan”

Valmistelua kuvaillaan IS:lle hallituslähteistä kiireiseksi ja keskeneräiseksi. Vielä viime tiistaina neuvotteluista puuttui materiaalia kymmenien sivujen edestä.

7.9.2021 6:45

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ja sosiaali- ja terveysministeriö (STM) ovat pitkin matkaa vääntäneet kättä siitä, miten koronavirukseen tulisi milloinkin suhtautua.

Hybridistrategian valmistelun aikana tahot olivat kuitenkin harvinaisen erimielisiä siitä, milloin koronarajoituksia tulisi ryhtyä Suomessa purkamaan.

STM tahtoi odottaa, että koronatartuntojen ilmaantuvuusluku laskisi huomattavasti nykyisestä, kun taas THL:n mielestä rajoitusten tulisi poistua, kun kaikki halukkaat ovat saaneet rokotteen.

IS:n tietojen mukaan THL jopa vaati, että strategiasta poistetaan sitä koskevia mainintoja, koska näkemyserot STM:n kanssa olivat paikoitellen niin suuria.

Maanantai-iltana esitellyssä hybridistrategiassa linjattiin, miten Suomea lähdetään vähitellen avaamaan ja siirrytään kohti normaaleja oloja.

Kyse on strategiasta, jossa valtakunnallisesta epidemian hallinnasta ja koronan tasoista siirrytään paikallisiin lyhytaikaisempiin rajoituksiin. Myös esimerkiksi ravintoloiden rajoituksista päättäminen siirtyy alueellisille viranomaisille.

Pääministeri Sanna Marin on kertonut, että kun noin 80 prosenttia yli 12-vuotiaista on rokotettu kahteen kertaan, kaikista rajoituksista luovutaan.

Arvioiden mukaan tällaisessa tilanteessa voitaisiin olla noin runsaan kuukauden kuluttua.

Lue lisää: Hallitus hyväksyi uuden koronastrategian – Marin: 80 prosentin rajasta voi hieman joustaa

Uutta koronastrategiaa on valmisteltu hallituksen sote-ministeriryhmän kesken jo viime viikolla.

Valmistelua kuvaillaan IS:lle hallituslähteistä kiireiseksi ja keskeneräiseksi. Vielä viime tiistaina neuvotteluista puuttui materiaalia kymmenien sivujen edestä.

Maanantaina hallituksella oli edessään noin viisikymmentä sivua kiireellä kasattua ja huonolaatuista tekstiä, jonka pohjalta sen tuli päättää strategiasta, IS:lle muotoillaan.

Syyksi kuvaillaan kiirettä STM:ssä. Virkamiehillä on ollut kädet täynnä työtä tartuntatautilain päivityksen ja koronapassin valmistelun kanssa.

Hallituspuolueiden kesken on myös ollut hybridistrategian valmistelun yhteydessä näkemyseroja muun muassa siitä, mikä laumaimmuniteetin merkitys on suomalaisessa koronanhoidossa.

– On varovaisempaa linjaa ja hieman yleiseurooppalaisempaa linjaa. Mutta tiukimmat näkemykset löytyvät edelleen STM:stä ja perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurulta (sd).

Eniten huolta hybridistrategian valmistelussa on kuitenkin herättänyt se, että THL:n ja STM:n näkemykset on olleet hyvinkin erilaisia toisiinsa nähden.

Näkemysero on koskenut muun muassa sitä, missä vaiheessa rajoituksia voidaan alkaa purkamaan, millainen merkitys annetaan rokotekattavuuden kasvulle ja miten ilmaantuvuusluvusta puhutaan jatkossa.

IS:n tietojen mukaan THL:n kanta hybridistrategian luonnokseen olikin vielä viime viikolla varsin kriittinen.

Erään hallituslähteen mukaan THL olisi jopa pyytänyt, ettei siihen viitattaisi tietyiltä osin strategiassa asiantuntijaorganisaationa, sillä sen kannat ovat niin kaukana STM:n kannoista.

THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen totesi lauantaina Ylen Ykkösaamussa, että hänen mielestään rajoitusten tulisi poistua, kun kaikki halukkaat ovat saaneet rokotteen.

– Ei kai me voida ajatella niin, että jos on joku joukko, joka ei halua ottaa rokotuksia, niin loppu yhteiskunta olisi sen vuoksi ikuisesti suljettuna, Salminen sanoi.

Hänen mukaansa tapausmäärät eivät merkkaa yhtä paljon kuin aikaisemmin, vaan nyt tärkeimpinä mittareina ovat kuolleisuus, sairastavuus ja rokotekattavuus.

Lue lisää: THL:n Salminen arvioi Ylellä, koska normaali elämä voisi jatkua – ”Päivittäisten tartunta­määrien laskeminen ei ole enää oleellista”

Pääministeri Sanna Marin (sd) asetteli sunnuntaina Ylellä pääministerin haastattelutunnilla sanansa hieman varovaisemmin todetessaan, että jatkossa päivittäisten tartuntojen määrä ei ole enää ensisijainen luku, jota hallitus tarkkailee.

Ministeri Kiuru ja STM ovat sen sijaan linjanneet aiemmin, että rokotuskattavuuden tulisi olla lähempänä 80:tä tai 90:tä prosenttia ja ilmaantuvuusluvun laskea, ennen kuin hybridistrategiaa voidaan lähteä toimeenpanemaan ja rajoituksia purkamaan.

Ilmaantuvuusluku kertoo tartuntojen määrän sataatuhatta asukasta kohden viimeisten 14 päivän ajalta.

THL:n koronakartan mukaan Suomen ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä 144,3. Husin alueella luku on 249.

STM:n huoli on sikäli perusteltu, että alle 12-vuotiaat ovat edelleen Suomessa rokottamatta. Toisaalta koronaviruksen on todettu olevan lapsille huomattavasti vaarattomampi.

Lue lisää: Marin Ylellä: ”Päivittäisten tartuntojen määrä ei ole se luku, jota ensisijaisesti tarkkailemme”

THL:n tiukkasanaisen lausunnon pohjalta luonnokseen tehtiinkin lopulta jonkin verran muokkauksia. Työtä vaikeutti kuitenkin kiire.

Maanantaina Marin kertoi Säätytalon neuvotteluiden jälkeen, että neuvotteluissa tehtiin strategiaan THL:n esitysten pohjalta vielä viime metreillä lisää tarkennuksia.

THL esitti hallitukselle erikseen muun muassa sitä, ettei se takertuisi 80 prosentin rokotekattavuuteen, mikäli kaikki halukkaat ovat saaneet rokotteen, eikä luku täyty.

Mikäli THL ei olisi antanut tukeaan strategialle, olisi sitä voinut pitää hallitukselta valtavana epäonnistumisena. Asiantuntijatahon näkemys ei voi jäädä puuttumaan, eräs hallituslähde kuvailee IS:lle.

Hallituslähteistä ilmaistaan huolta myös siitä, miten STM onnistuu tulevina viikkoina ja kuukausina ohjaamaan hybridistrategian toimeenpanoa ja rajoitusten purkua.

– Tämä voidaan vielä sössiä moneen kertaan, eräs hallituslähde kuvailee tilannetta.

Juttua korjattu kello 8.35: Ilmaantuvuusluku muutettu rokotuskattavuudeksi.

Lue lisää: Katso missä korona leviää – THL listasi tapahtumien korona­riskit

Lue lisää: Missä järjestyksessä korona­rajoitukset puretaan? Asian­tuntijat linjaavat peri­aatteet: ”Huvittelusta tinkisin jonkin verran”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?