Hallitus hyväksyi uuden koronastrategian – Marin: 80 prosentin rajasta voi hieman joustaa

Hallitus on hyväksynyt hybridistrategian päivityksen. Pääministeri kertoi, että rajoituksista voidaan luopua esimerkiksi jo 79 prosentin rokotuskattavuuden kohdalla, eli hallitus ei hirttäydy tiukkaan 80 prosentin rajaan. Olennaista on, että kaikilla yli 12-vuotiailla on mahdollisuus ottaa rokote.

6.9.2021 7:45 | Päivitetty 6.9.2021 18:28

Valoa tunnelin päässä.

Koronarajoitusten jälkeinen Suomi on näköpiirissä.

Koronavirusta on 1,5 vuotta yritetty rajoituksilla estää leviämästä. Hallitus valmistautuu koronastrategiansa päivityksellä uuteen aikaan.

Tarkoitus on avata Suomi.

– Tulevaisuudessa tavoitteemme on pitää yhteiskuntaa mahdollisimman laajasti auki rokotusten avulla, ja samalla varmistaa se, että taloudelliset, terveydelliset ja sosiaaliset haitat jäisivät mahdollisimman pieneksi, ja turvata terveydenhuollon kantokykyä, jotta vakavia tautitapauksia ei tulisi, pääministeri Sanna Marin (sd) sanoi torstaina Säätytalolla.

Sama viesti toistui maanantaina.

Median eteen astellut pääministeri kertoi, että hallitus on hyväksynyt Suomen uuden hybridistrategian ja se esitellään maanantai-iltana kello 19 pidettävässä tiedotustilaisuudessa.

Avainasemassa on rokotettujen määrä.

Kun yli 80 prosenttia yli 12-vuotiaista on rokotettu kahteen kertaan, kaikista rajoituksista luovutaan. Maanantaina pääministeri täsmensi, ettei hallitus aio kiinnittyä tiukasti 80 prosentin tavoitteeseen, vaan rajoituksista voidaan luopua myös esimerkiksi 79 prosentin kohdalla. Olennaista on, että kaikilla yli 12-vuotiailla on mahdollisuus ottaa rokote.

– Meidän tavoitteemme on, että pääsemme kaikista rajoituksista eroon, kun rokotekattavuus on riittävän korkea, Marin sanoi eilen pääministerin haastattelutunnilla Yle Radio Suomessa.

Marin arveli, että rokotekattavuus on riittävä runsaan kuukauden kuluttua.

Maskien käytöstä ei ole lailla säädetty. Pääministeri Marin otaksui haastattelutunnilla, että maskisuositus poistuisi samalla rajoitusten kanssa.

Pääministeri kertoi maanantai-iltana, että rajoituksia tullaan purkamaan jo ennen 80 prosentin tavoitteen saavuttamista. Hän mainitsi esimerkkinä ravintolarajoitukset.

Hallitus on tänään koolla taas neuvottelemassa koronasta.

Jatkossa ei enää olisi valtakunnallisia rajoituksia, rajoitukset olisivat paikallisia.

Jos jossain puhkeaisi koronarypäs, alueviranomaiset päättäisivät rajoituksista.

– Pääsisimme toimintamalliin, jossa hyvin paikallisesti tukahdutetaan tarpeen vaatiessa kohdennetuilla rajoitustoimilla mahdollisia tautipesäkkeitä. Laajasti haluamme pitää yhteiskuntaa auki, Marin valotti asiaa viime viikolla.

Tähän avuksi tulisi valmisteilla oleva vapaaehtoinen koronapassi.

Kun valtakunnallisia rajoituksia ei enää olisi, ja jollain alueella ryöpsähtää koronapesäke, alueen tapahtumat ja ravintolat voisivat olla auki koronapassin avulla.

– Passi olisi vaihtoehto rajoituksille. Eli jos rajoitustoimia jouduttaisiin ottamaan käyttöön, koronapassin kaltaisella välineellä voitaisiin rajoitustoimia välttää. Se olisi vapaaehtoinen toimijoille ja auttaisi siinä, että rajoituksia voitaisiin jättää käyttämättä, kun passilla voitaisiin varmistaa terveysturvallisuus, Marin kertoi torstaina.

Hallitus ei ole hautaamassa rajoituksia lopullisesti.

Jos koronapandemia lähtisi uudelleen leviämään, valtakunnallinen hätäjarrumekanismi on käytössä.

Koronastrategiassa on liuta muita käytännön toimia tekeillä tai suunnitteilla.

Eilen sunnuntaina oli valtioneuvoston ylimääräinen istunto, jossa esiteltiin laki kahden metrin turvavälien poistamisesta tartuntatautilain 58d-pykälästä. Eduskunta hyväksyy tapahtuma-alan pitkään odottaman kahden metrin turvavälin poiston tällä viikolla.

Hallitus joutuu päättämään myös siitä, miten koronajäljitystä aiotaan hoitaa.

Jäljitys laahaa perässä, jäljityksessä on kiinni paljon hoitohenkilökuntaa ja tämä on pois perusterveydenhuollosta ja hammashuollosta.

Kuuden suurimman kaupungin tartuntatautilääkärit vetosivat viime viikolla, että jäljitystä pitäisi järkeistää ja keskittyä suurimman tartuntariskin tilanteisiin.

Toinen pohdittava konkreettinen asia on koronatestit.

Onko esimerkiksi järkevää ja tarpeen testata kaikkia kahdesti rokotettuja?

Koronatestikysymys liittyy myös koronapassiin.

Vapaaehtoinen koronapassi siis avaisi ovet tapahtumiin ja ravintoloihin alueilla, joissa rajoitustoimet jouduttaisiin ottamaan uudelleen käyttöön.

Koronapassiin vaaditaan joko kaksi rokotusta, todistus koronan sairastamisesta tai rokottamattomilta tuore koronatestitulos.

THL:n johtaja Mika Salminen arveli lauantaina Ykkösaamussa, että koronapassiin vaadittava testi olisi itse maksettava.

Eli jos rajoitusalueella haluat mennä rokottamattomana baariin, maksat itse koronatestisi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?