Marin Ylellä: ”Päivittäisten tartuntojen määrä ei ole se luku, jota ensisijaisesti tarkkailemme” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Marin Ylellä: ”Päivittäisten tartuntojen määrä ei ole se luku, jota ensisijaisesti tarkkailemme”

Pääministeriä haastateltiin Yle Radio Suomessa pääministerin haastattelutunnilla.

5.9.2021 14:40

Pääministeri Sanna Marinin (sd) mukaan koronaseurannassa pitäisi alkaa seurata rokotusten edistymistä tartuntalukujen sijaan.

Samaa esitti THL:n johtaja Mika Salminen aiemmin Ylen Ykkösaamussa.

– Tällä hetkellä ennen muuta tarkkailemme rokotekattavuutta ja rokotusten edistymistä. Täydet rokotesuojat ovat meidän tiemme ulos kriisistä. Tietenkin tämä korostuu mittaristossa nyt ja tulevaisuudessa entistä enemmän. Tarkasti seuraamme myös terveydenhuollon kuormitusta, Marin sanoi Radio Suomessa pääministerin haastattelutunnilla.

– Enää tämä päivittäisten tartuntojen määrä ei ole se luku, jota ensisijaisesti tarkkailemme, vaan ennen muuta rokotuksia. Ja tietenkin tätä terveydenhuollon kuormitusta, Marin toisti.

Lue lisää: THL:n Salminen arvioi Ylellä, koska normaali elämä voisi jatkua – ”Päivittäisten tartunta­määrien laskeminen ei ole enää oleellista”

Marin on lupaillut, että koronarajoituksista pääosin luovutaan, kun rokotekattavuus on 80 prosenttia yli 12-vuotiaista.

Pääministeri arveli, että tämän aika on reilun kuukauden kuluttua.

Marin sanoi, että samalla ehkä voidaan luopua maskeista.

– Maskit ovat rajoitus siinä missä muutkin rajoitukset. Meidän tavoitteemme on, että pääsemme kaikista rajoituksista eroon, kun rokotekattavuus on riittävän korkea.

– Tämänhetkinen arvio on se, että kun pääsemme yli 80 prosentin rokotekattavuuden yli 12-vuotiaiden osalta, voisimme rajoituksista luopua. Asteittain tietenkin jo ennen sitä, mutta lopullisesti kun rokotekattavuus olisi tuolla tasolla, pääsisimme kaikista rajoituksista, Marin totesi.

Hallitus on valmistellut tartuntatautilain muutosta ja kahden metrin turvavälin poistoa jo melko tovin. Laki on nyt valmiina ja hallitus järjestää tänään ylimääräisen valtioneuvoston istunnon.

– Meillä on tänään valtioneuvoston ylimääräinen istunto, jossa käsittelemme tartuntatautilain 58d-pykälää, eli poistamme kahden metrin turvavälin vaatimuksen.

Huomenna hallitus päättää hybridistrategian päivityksestä. Tarkoitus on julkistaa suunnitelmat rajoitusten vapauttamisesta huomenna koko kansalle.

– Kyllä. Se tulee sen jälkeen julkiseksi. Marin lupasi.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?